Partly cloudy10 °C
2019. február 20. szerda Álmos
Menü

Megnyitott a Népmesepont

Megnyitott a Népmesepont
A Népmesepont átadása (Fotó: Kiss László)

Népzenétől, népmesétől zengve nyitott meg a székesfehérvári Népmesepont: óvódás csoportokat, iskolai osztályokat és családokat is várnak ezentúl a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár magasföldszintjén.

Fenyő bútorok, kényelmes babzsák fotelek, puha szőnyegek, a polcokon mesekönyvek, a falakon színes illusztrációk egy tágas, világos teremben – igazi marasztaló környezet a mesék világában elmerülni vágyó gyermekek számára. Ilyen lett a székesfehérvári Népmesepont a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban. Már tavasszal megírtuk, hogy az intézmény 80 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az „Óperencia Program - NépmesePont létrehozása és működtetése Fejér megyében” című programja megvalósítására. A tervek szerint 33 különféle rendezvényt – klubfoglalkozásokat, művészeti és alkotó csoportokat, élőszavas mesemondást, mesemondó versenyeket, kulturális órákat, táborokat, pedagógiai workshopokat – szerveznek a következő három évben.

A barátságos, tágas helyiség azóta elkészült, és néptánccal, népzenével, mesemondással fűszerezve az ünnepélyes megnyitóját is megtartották. Egy számukra vonzó helyet a gyerekek pillanatok alatt belaknak: itt sem történt ez másként. A falakat már a megnyitó napján ellepték a Maroshegyi Óvoda és Munkácsy Mihály Általános iskola gyermekeinek rajzai. Az ovisok a megnyitón is részt vettek, és lelkesen hallgatták Marton Bendegúz népdaléneklését, az Ikarus Néptáncegyüttes kalotaszegi táncait, és Huszár Anna, az Óperenciás Mesemondó Verseny többszörös győztesének mesemondását.

Iszkádi Erika, az intézmény igazgatója hangsúlyozta: „Szeretnénk, ha minél többen látogatnák ezt a Népmesepontot. Hiszen ez nem a Gárdonyié, hanem mindannyiunké: a gyerekeké, a szülőké, nagyszülőké, pedagógusoké. Van egy almafánk is itt a falon, így mindenki, aki eljön ide a Népmesepontra, ezekre az almákra rá tudja írni a nevét, vagy a csoportja nevét, akikkel jött, hogy csak úgy roskadozzon a fa a sok névtől! ”

Az a bizonyos almafa (Fotó: Simon Erika)
Az a bizonyos almafa (Fotó: Simon Erika)

A mai kisgyerekekhez, az úgynevezett digitális bennszülöttekhez persze már más utat kell megtalálni, ha meg akarjuk őket ismertetni a népmesék világával, a népi kultúrával. Ők már nem hallanak népmeséket, népdalokat az idősektől borsófejtés közben a lábuknál üldögélve, vagy télen a kemencepadkán melegedve. Brájer Éva alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője szerint éppen ezért is fontos, hogy most adódott egy ilyen helyszín a Maroshegyen arra, hogy az iskolások, az óvodásoknak is részük lehessen hasonló élményekben.

"A napokban autózás közben láttam egy falusi ház előtt kora délután a kispadon, ahogy ott ült négy idős nénike, egyikük kötögetett, lábánál egy macska, és közben beszélgettek. Nagy boldogsággal töltött el, hogy a mai világnak ez még része. Maroshegyen a mai napig is érzem ezt a fajta összetartozást, és nekem ez a közösségi ház egy ilyen kispad a maroshegyi ház előtt, ahol mindig találkozhatunk egymással, közösségé formálódhatnak a betérők. És még macskánk is van!”

A Népmeseponton nem csak csoportokat várnak, ha egyénileg is jöhetnek a családok, nyitvatartási időben. Előzetes bejelentkezés azonban szükséges a 22/202-025-ös telefonszámon.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Hogyan öltözködjünk? - folytatódnak a csajos estek
  Hogyan öltözködjünk? - folytatódnak a csajos estek
 • Megszorítások jöhetnek az Audinál
  Megszorítások jöhetnek az Audinál
 • Nőtt a diákmunkások órabére
  Nőtt a diákmunkások órabére
 • Farsangi mulatság az Egyházmegyei Múzeumban
  Farsangi mulatság az Egyházmegyei Múzeumban
 • Kodolányi Szabadegyetem - az Európai Unió jövőjéről szóló előadásokkal folytatódik
  Kodolányi Szabadegyetem - az Európai Unió jövőjéről szóló előadásokkal folytatódik
 • Csökkent az építőipari termelés az EU-ban
  Csökkent az építőipari termelés az EU-ban
 • Ingyenes városnéző séták Budapesten
  Ingyenes városnéző séták Budapesten
 • Kevesen tanulnak ácsnak és tetőfedőnek
  Kevesen tanulnak ácsnak és tetőfedőnek

Eseménynaptár

 • Kézenfogva nyílt klubnap a rákellenes világnapon
  Kézenfogva nyílt klubnap a rákellenes világnapon
 • Minden forrásom belőled fakad - előadás a Szent István Művelődési Házban
  Minden forrásom belőled fakad - előadás a Szent István Művelődési Házban
 • A digitalizáción múlik a versenyképesség
  A digitalizáción múlik a versenyképesség
 • Mindent látnak és mindent tudnak
  Mindent látnak és mindent tudnak