5 évnél régebbi cikk

Sörnyitás szempillagöndörítővel? Simán! - Kipróbáltunk 10 Life Hacket, amellyel könnyebbé teheted a hétköznapjaidat
Fehérvár Médiacentrum fotójaSörnyitás szempillagöndörítővel? Simán! - Kipróbáltunk 10 Life Hacket, amellyel könnyebbé teheted a hétköznapjaidat

Az élet nehéz. Néha olyan problémákkal találjuk szembe magunkat, amelyeket egyszerűen nem tudunk megoldani vagy olyan nehezen találjuk meg a fényt az alagút végén, hogy már szakállunk nő. Na, az ilyen esetekre találták ki a Life Hackeket, amelyeket használva szó szerint meghackeljük életünket és olyan könnyedséggel jutunk túl a megoldhatatlan feladatokon, hogy öröm nézni. Ezekből a trükkökből válogattunk és próbáltunk ki párat: tényleg működnek vagy csak átverés az egész?

Valamelyik nap filctollal próbáltam felvarázsolni a bevásárlólistát egy cuki kis papírkára, ám figyelmetlenségem és a papír mérete miatt simán összefirkáltam az asztalt. Nesze neked! Mit csinál ilyenkor az ember? Gyorsan keres valamilyen csodaszert, amellyel pillanatok alatt eltüntethetőek a makacs foltok. 

És ha hirtelen nem talál semmilyen vegyszert, mihez kezd a 21. századi fiatal? Felüti az internetet és a gugliban keresi a megoldást. Így bukkantam a YouTube-on a Life Hackekre, olyan tippekre és trükkökre, amelyeket használva megkönnyítheted az életed. Például megtudtam, hogy a filcet fogkrémmel kell megdörzsölni, és pillanatok alatt kámforrá válik. Mi van? Gyorsan kipróbáltam és az eredmény meglepett: simán lekapta a fekete filcet és még csak az asztalt sem sértettem fel vele. 

Mondanom sem kell, hogy ezután a fél napomat a Life Hackek böngészésével töltöttem, így jobbnál-jobb tippeket gyűjtöttem össze, amelyeket ki is próbáltam. És ha már teszteltem, fel is vettem videóra az egész szerencsétlenkedést. Mi baj lehet? 

De mielőtt belevágnék a tutiba, nézzük meg pontosabban: mi is az a Life Hack? A megoldásra a mindentudó Wikipedián bukkantam, miszerint a Life Hack kifejezés kitalálója egy Danny O'Brien nevű angol figura, aki informatikai újságíróként tengeti mindennapjait, és tanulmányt készített a programozók munkájáról. 

O’Brien felfedezett egy mintát, amelyet minden hatékony programozó követ: kitalálnak és megszerkesztenek egy szkriptet (programot vagy programrészt), amely leegyszerűsíti, hatékonyabbá teszi a munkájukat. A kutatás eredményeit 2004 februárjában osztotta meg a nagyközönséggel, amelynek ezt a nevet adta: Life Hacks: Tech Secrets of Overprolific Alpha Geeks.

A publikációt követően a Life Hack kifejezés hamar elterjedt az informatika és az internet világában, de már a hétköznapi életben is sokan használják. Manapság minden olyan tevékenységet Life Hacknek hívhatunk, amely az élet produktívabbá tételét szolgálja. És akkor létrejött a Life Hacking kifejezés is, amely a Life Hackek sorozatos használatát jelenti.

Én is valami hasonlóba vágtam bele, amely - a YouTube-os videókkal ellentétben - nem mindig a várt eredményt produkálta. Ennek jártam utána, hogy a csilli-villi trükkök tényleg működnek vagy kamu az egész. A Life Hackeket a 5-minutes Crafts nevű YouTube-csatornáról válogattam, amely első blikkre igényesen megszerkesztett oldal benyomását kelti. Na, de lássuk is a medvét. Valóság vagy szemfényvesztés? (Figyelem: amatőr pillanatok következnek!)

A romantikus estékre

Veletek is biztos előfordult már, hogy nem vágytatok másra, mint hogy egy hosszú és fárasztó nap után kiüljetek a csillagos ég alá és csak bámuljatok magatok elé. Ilyenkor persze egy jóféle bor mellé jól jön a hangulatos illatos gyertya, aminek meggyújtása problémákba szokott ütközni. Az egyik Life Hack szerint a spájzban keressük a megoldást: elő a spagettivel és kezdődhet is az este!

Ha nincs kéznél bornyitó, jöhet az öngyújtó?

Ha már megemlítettem a bort, akkor egy mindenki számára égető akcióval folytatnám: mivel nyissuk ki az isteni nedűt, ha nincs nálunk bornyitó? A rutinosabbak már tudják, hogy szóba jöhet ilyenkor egy faág, szőlőzsír, de még a hüvelykujjunk is. A 5-minutes Crafts szerint elég ha csak öngyújtóval a dugó alá pörkölünk. Mutatjuk:

Mire nem jó egy habverő?

Sokak kedvenc gyümölcsének, a kivinek a felszeletelése/hámozása közben is sokszor elakadunk, ugyanis ha érett, akkor hajlamos az indokolatlan szétfolyásra, nem beszélve a túl vastagon lekapott héjakról. Persze, ha akad a közelben egy habverő, akkor minden könnyebb lesz:

A gordiuszi csomó

Az a túlcsomózott vagy erősen megszorított zacskó, ugye? Ismerős az a mozdulatsor, amikor már nem megy a zacskó szétszedése és dühből inkább feltépitek az oldalát? Hogy nyugodt és kiegyensúlyozott legyen az életetek, mutatunk egy trükköt, amelynek köszönhetően pillanatok alatt kibogozhatjuk azt a csomót:

Szempillagöndörítő kicsit másképp

A sörnyitás is hasonló problémakörbe tartozik, mint a bor szájának szabaddá tétele, ám amíg a borral rendesen megszenvedünk, addig a sörrel már sokkal könnyebb dolgunk van. Akár foggal, akár a szomszédos padon is könnyen felnyithatjuk, az érzékenyebbeknek mutatunk egy alternatív megoldást. Csak a szempillagöndörítő kell, más semmi:

Ha a befőttes gumi cserben hagy

Praktikus tud lenni, ha a felbontott chipset vagy mogyorót a következő fogyasztás előtt lezárjuk, hogy később is az eredeti formájában láthassuk viszont. Ekkor jöhet a jól bevált befőttes gumi, amely sok esetben néhány tekerés után nemes egyszerűséggel elszakad. A 5-minutes Crafts egy nagyon ötletes trükköt talált ki, hogyan tartsuk frissen a ropogtatnivalókat mindenféle spéci ketyere bevetése nélkül:

Mit nekem egy csorba penge?

Szerintem az egyik leghétköznapibb probléma az, amikor a nagy szeletelések közepette hirtelen nem vág már a penge. Persze kitaláltak már mindenféle élező praktikát, ám a legegyszerűbbet valószínűleg még nem láttátok. Csak fordítsd meg a tányért és mutatjuk a varázslatot:

Ha a kicsi túl kevés

Az elemek pótlása mindig is macerás szokott lenni, hiszen nem készülhetünk minden bevásárlásnál arra, hogy lemerül a távirányítóba préselt ceruzaelem. Ha mégis bekövetkezik a katasztrófa, akkor hosszas kutakodás veszi kezdetét a mindenes fiókban tárolt életmentő csodákért, amely sokszor káromkodásba fullad: általában nincs olyan elem, ami kellene, ha meg van, akkor az pont a szöges ellentéte. Ilyen esetekben jöhet az alufólia:

A tű és cérna esete

Mindenki tudja, aki valaha is vett varrótűt a kezébe, hogy a cérna befűzése abba a parányi kis lyukba igencsak embert próbáló feladat tud lenni. Viszont létezik egy Life Hack, amely elméletileg pár másodperces (ha összejön, akkor tényleg annyi) műveletté varázsolja a félórás szenvedéseket. Elég csak megsodorni a tűvel a cérnát és voilà:

Kapocskiszedő az átlagos hétköznapokra

Problémás szokott lenni a frissen beszerzett kulcstartó felavatása, azaz kiválasztott kulcsaink ráfűzése is. Vagy letörik a körmünk, vagy pedig olyan fájdalmakkal fejezzük be az akciót, amelyek után legközelebb kétszer is meggondoljuk a beújítást. Hogy könnyebbé tegyem hétköznapjaitokat, mutatok egy Life Hacket, amely, bár kézenfekvőnek tűnik, mégsem gondoltatok még rá: 

Az a baj ezekkel a Life Hackekkel, hogy az interneten úgy mutatják be őket, mintha az összes 100%-ig működőképes lenne. Az igazság viszont az, hogy nem minden arany, ami fénylik: a kigyűjtött praktikák sajnos igen nagy százaléka nem működőképes. A cikket nem egyszer akartam elengedni, ugyanis a sorozatos zsákutcák kicsit kedvemet szegték. Ám szerencsére mindig találtam újabb trükköket, amelyek kipróbálása után már sikerélményekkel gazdagodtam.

Összesen huszonhárom Life Hacket gyűjtöttem össze, amelyek közül tíz került a cikkbe, ám a bornyitással és a cérnafűzéssel így is akadtak problémáim. Konkrétan, ahogy ti is láthattátok, egyszerűen nem sikerültek. Ha pedig mégis összejött a csoda, mint ahogy a cérnásnál is (sajnos ez nem került rögzítésre), akkor kábé csak minden századik nekifutás volt sikeres. A Life Hackek hasznos kis praktikák tudnak lenni, mindenképpen próbáljátok ki akár ezeket, akár az interneten találhatóakat, de jó ha tudjátok, hogy sok közöttük a kamu. Jó hackelést!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek