5 évnél régebbi cikk

A héten lehet égetni! Egy kupac avar akár 250 busz egynapi füstjét is kipöfögi
A héten lehet égetni! Egy kupac avar akár 250 busz egynapi füstjét is kipöfögi

Minden ősszel és tavasszal elérkezik az a hét, amikor újra füstbe burkolózik városunk. A 2018-as őszi etap október 8-án kezdődik...

Az önkormányzati rendelet értelmében Székesfehérváron – a helyi jelentőségű védett természeti terület kivételével – az avar és növényi hulladék nyílttéri égetése 2018. október 8. hétfőtől 2018. október 15. hétfőig 08.00 és 20.00 óra között engedélyezett, vasárnap azonban tilos az égetés!

Ám a füstölőknek több szabályt is be kell tartaniuk, ha alá akarnak gyújtani a zöldhulladéknak:

  • Az avar és növényi hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes hulladékot!
  • Az avar és kerti hulladék égetése 18. életévét betöltött, cselekvőképes személy által vagy felügyelete mellett, a tűzvédelmi előírások betartásával végezhető!
  • Az égetéssel, az égetés hősugárzásával környezeti, vagyoni kár nem okozható!
  • Az égetés az emberi egészséget nem veszélyeztetheti, a tüzelőanyag az emberi egészségre ártalmas égésterméket kibocsátó anyagot nem tartalmazhat!

Mielőtt azonban alágyújtanánk egy dolgot fontoljunk meg:

Egy kupac avar 6 órás égetésével annyi károsanyagot szabadítunk saját környezetünkre, mint amennyit 250 busz 24 órás közlekedése pöfög ki! (hulladékvadász.hu)

Székesfehérváron ugyanakkor van alternatívája a füstölésnek!

A Depónia kéthetente kukanapon elszállítja a zöldhulladékot. A vastag faágakat is! Nincs más dolgunk vele, mint csinos köteget kötni, ráragasztani a kiküldött matricát és a szemetesünk mellé fektetni. Ha a többi növényi hulladéktól is szeretnénk megszabadulni, akkor tegyük azokat szemeteszsákba, matricát rá, és mehet is a Depónia nagy komposztálójába, hogy értékes tápanyag legyen belőle, amit igencsak jutányos áron mi is megvásárolhatunk: csomagolva 40 literje 450 forint, ömlesztve 6100 forintért adják tonnáját. Részletek itt!

„Minden székesfehérvári lakos 30 db díjmentes zöldhulladék matricát kapott, amelyet a zöldhulladék gyűjtési időszakban használhat fel. A matricákat 110 literes áttetsző zsákra kell ragasztani, amibe korábban elhelyezték a zöldhulladékot, illetve az ágakat, gallyakat pedig 70-szer 50 centiméteres kötegekre kell ragasztani, és úgy kitenni a megadott időszakban” - mondta el korábban Polonyi Dóra a Depónia NKft. PR vezetője.

Komposztálhatunk mi magunk is!

Nem kell más hozzá, mint egy eldugott sarok a kert végében, néhány raklap vagy maradék deszka, amiből keretet készítünk, és gyűjthetjük is a zöldhulladékot. Egy igazán komoly tudással és tapasztalattal bíró szaktekintélynek elhiheti mindenki: komposztálni jó, környezetbarát és gazdaságos dolog. Bálint gazda mindössze másfél perces videója elég meggyőző:

De mi legyen a faágakkal? A kérdés jogos, hiszen még a gallyak is lassan bomlanak le. A válasz: Depónia vagy ágaprító gép. Az első ponton már fent túljutottunk, utóbbi pedig nagyjából 50 000 forinttól beszerezhető a barkácsáruházban. Az ára persze nem az elhanyagolható kategória, ám nem is egyetlen szezonban tudjuk használni. Ha egyenletbe állítjuk a marhatrágya, műtrágya árakkal, amit minden évben beszerzünk, akkor az ágaprító mégis megéri. Ráadásul nemcsak komposztba tehetjük a végeredményt, hanem mulcsként – kivéve a beteg ágakat – növények alá direktben. Így tápanyagot is biztosít és takaróként védi a kiszáradástól a talajt. Ergo, kevesebbet kell öntözni is.

A lehullott falevél pedig igazi ajándék a kertnek. Akár fűnyíróval is végigszánthatunk rajta, majd mehet bomladozni a komposztra. Ha nem szeretnénk a többi nyesedékkel együtt komposztálni – vannak, akik úgy vélik, lassítja a lebomlást –, akkor is van megoldás: mert a lombtrágya a legértékesebb anyag, amit adhatunk a földnek, és hosszútávon táplálja kertünk talaját. Ha nem túl nagy a levélmennyiségünk, akkor zacskózzuk be, öntözzük meg gyengéden, kicsit lyuggassuk meg a zacskó alját, hogy kifolyjon a felesleges víz, majd akasszuk fel. Ha alaposak szeretnénk lenni pihentessük következő őszig, de már tavasszal is bátran kiteríthetjük a kiválasztott növény lábához. 

Nagyobb menyiséggel kell elbánnunk? Kapjon ideiglenes komposztot néhány ágból, lécből, tegyünk köré egy kis csirkehálót, és hagyjuk pihenni. 

Szóval füstölgés helyett megéri komposztálni, és inkább a kicsit környezet- és emberbarátabb megoldásokhoz fordulni.  A környezetvédelem és a környezettudatosság ilyen apró dolgokon és rajtunk is múlik. 

Borítókép: Papp Brigitta
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek