Partly cloudy2 °C
2019. február 24. vasárnap Mátyás
Menü

Milyen a jó önéletrajz 2018-ban?

Milyen a jó önéletrajz 2018-ban?
Vajon mi kerüljön bele, hogy el is olvassák? (Fotó: Horváth Reni)

Ha egy szóval akarunk válaszolni erre a kérdésre: rövid! Lényegre törő, látványos, és mindenképpen fényképes.

Létezik az a kétségbeesett munkakeresési helyzet, amikor naponta akár ötven helyre is elküldjük az önéletrajzunkat, csak végre legyen már valami. Ha azonban nem itt tartunk, hanem célirányosan szeretnénk váltani egy adott pozícióra, vagy próbálkozunk egyes bennünket érdeklő területeken, az önéletrajzunkat érdemes testre szabni minden egyes jelentkezéshez.

Legyen rövid és figyelemfelkeltő!

Elkészíthetjük persze a hagyományos séma alapján is, miszerint az elején feltüntetjük a végzettségeinket időrendi sorrendben, majd pedig a korábbi munkahelyeinket és az ott betöltött pozíciót. De ha több különböző területen dolgoztunk már az évek során, akkor csoportosíthatjuk a tapasztaltainkat az egyes területek szerint, felsorolva, hogy melyik munkakörben hol, mikor dolgoztunk.

Lényeges, hogy az önéletrajz kompakt, rövid legyen. - adott tanácsot Horváth Tünde, az egyik fehérvári munkaerő kölcsönző cég hr bussiness partner munkatársa. - Érdemes látványosan tagolni, keretes kiemeléseket elhelyezni benne, hogy a fontosabb információkon egyből megakadjon a fejvadász cégek munkatársainak szeme. Hiszen rengeteg önéletrajzot kell átnézniük, általában kevés idő marad egy-egy jelentkezőre. Ha nagyobb vállalatoknál dolgoztunk korábban, jó ötlet lehet az ő logójukat elhelyezni a szövegben, ezekre azonnal ráirányul a figyelem.”

Csakis az igazat!

Horváth Tünde felhívta a figyelmet arra is, nem érdemes lódítani az önéletrajzban, például a nyelvtudásunk mértékéről, hiszen akár már az első beszélgetésnél lelepleződhetünk, attól kezdve pedig lőttek a bizalomnak.

Sokan azért nem tesznek fényképet az önéletrajzba, mert el akarják kerülni az előítéleteket, tartanak attól, hogy a külsejük alapján ítélik meg őket. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy anélkül személytelenné válik a dokumentum, nem lesz éppen bizalomgerjesztő. „Akkor lesz igazán korszerű egy önéletrajz, ha lehetőség szerint a LinkedIn profiljukat is belinkelik a szellemi pozícióra pályázók, hogy még részletesebb képet  lehessen kapni róluk.” - teszi hozzá Horváth Tünde.

Mi a helyzet a fizikai munkával?

Azoktól, akik operátori munkára jelentkeznek, nem feltétlenül elvárt az önéletrajz készítése. Egyes cégek azonban kérhetik, és alapvetően hasznos is, ha összefoglaljuk a korábbi tapasztalatainkat. A munkaerő kölcsönző cégek természetesen segítenek a betanított munkára jelentkezőknek a dokumentum elkészítésében: „A munkáltató a jól összefoglalt információkból le tudja szűrni, hogy mennyi betanításra lesz szükség, mennyire könnyen jön majd bele az illető az adott feladatkörbe.” - teszi hozzá a szakember.

Lakcím: igen vagy nem?

A szakértő elmondása szerint különösen a felsőbb pozíciókra jelentkezők között jellemző az, hogy nem írják rá a lakcímüket az önéletrajzra, gondolván: a mai világban egyre több feladat végezhető el otthonról is. Bármennyire rugalmasnak is ígérkezik azonban az adott pozíció, mégis javasolt a lakóhelyünket feltüntetni a jelentkezésen. A munkáltató számára költséghatékonyság szempontjából fontos lehet, hogy tisztában legyen azzal, milyen távolságra lakunk a munkahelytől. Jó, ha már az elején kiderül, hogy ez megfelelő-e a számára.

További ajánlatok:
 www.dekra-akademie.hu
www.kdriu.hu
www.metal.videoton.hu

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Magyar hegymászót ölt a lavina
  Magyar hegymászót ölt a lavina
 • Szakértő: a szíriai újjáépítésben az EU-nak is szerepe lesz
  Szakértő: a szíriai újjáépítésben az EU-nak is szerepe lesz
 • Székesfehérvár is képviselteti magát az Utazás Kiállításon
  Székesfehérvár is képviselteti magát az Utazás Kiállításon
 • Délután erősebben felhős időszakok is lehetnek de szűrt napsütés akkor is várható
  Délután erősebben felhős időszakok is lehetnek de szűrt napsütés akkor is várható
 • Ösztöndíj-pályázatok fehérvári diákoknak
  Ösztöndíj-pályázatok fehérvári diákoknak
 • Újra érkeznek adatok Zoltánról, a GPS-jeladóval ellátott gemenci fekete gólyáról
  Újra érkeznek adatok Zoltánról, a GPS-jeladóval ellátott gemenci fekete gólyáról
 • Lőszergyártás is lesz Magyarországon
  Lőszergyártás is lesz Magyarországon
 • Kongresszuson dönt az LMP az EP-listájáról
  Kongresszuson dönt az LMP az EP-listájáról
 • Ma tartja rendkívüli kongresszusát a Jobbik
  Ma tartja rendkívüli kongresszusát a Jobbik