5 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: szaunaszeánsz, Glamour Napok és Európai Art Mozi Nap a Barátságban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Minube/Sebastian Muñoz
Fehérvári programok a hétvégére: szaunaszeánsz, Glamour Napok és Európai Art Mozi Nap a Barátságban

Pénztárcák, bankkártyák és kisollók felkészülnek! Vasárnap estig elöntik a Glamour Napok Székesfehérvárt is, fókuszban a kedvezmények és a százalékok. Ha van bármi, amit meg szeretnél venni, ne maradj otthon. Meg akkor se, ha bírod az európai művészfilmeket, vagy minőségi szaunaélményre vágysz. A teljesség igénye nélkül ezeket mind megkaphatod a hétvégén Fehérváron. Ráadásul egy kicsit arrébb (Budapesten) Kürtőskalács Fesztivált is rendeznek.

Vásárlás: Glamour Napok
Mikor?: Október 11-14., csütörtök-vasárnap
Hol?: Országszerte

Van egy októberi hétvége, amikor boldog-boldogtalan füzetből kiollózott kis kuponokkal kóricál a bevásárlóközpontokban és a különféle üzletek környékén. A jelszó a kedvezmény és a minél kedvezőbb áron vásárlás lehetősége. Vagyis ha toprongyos holmikban kezdte meg az iskolát a gyerek szeptemberben, vagy már teljesen felcsavartad a fogkrémes tubust, de még azért ki lehet valamit préselni belőle, akkor eljött a te négy napod. A Glamour Napok csütörtökön kezdődött, de még vasárnap este is tömegek próbálják majd az utolsó kuponokat beváltani a 10-20-30 vagy még több százalékos kedvezmény reményében. A kuponfüzet a névadó női magazinban és még pár egyéb hetilapban is elérhető, de ha lecsúsznál róla, egy percig se aggódj: az azonos nevű applikációt le tudod tölteni a telefonodra a teljes kuponlistával együtt. Végül is 2018 van, vagy mi.

Családi: III. CACT Országos Vizsla Főverseny
Mikor?: Október 14., vasárnap 10:00-
Hol?: Ökoturisztikai Központ, Soponya

Bár hivatalosan október 12-én, vagyis pénteken kezdődik, a mindenki számára látogatható közönségnap csak vasárnap lesz az idei Országos Vizsla Főversenyen. Ha tehát bámészkodni indulnánk el és a mindig röhögő pofájú rozsdabarnákat megcsodálni, akkor csak ezen a napon tegyük, különben csalódottan kutyagolhatunk (haha) haza. Ellenben vasárnap már délelőtt 10-től programokkal várják a Soponyára érkezőket, aminek csúcspontja kettőtől a kollektív kutyás feladatok munkacímen futó valószínűleg elég látványos, sokvizslás bemutató lesz. Addig egy kis íjászkodással, vagy akár agárbemutatóval is elcsaphatjuk az időt. Minden további részlet a kutyashow-ról ebben a cikkben vagy a tavalyi versenyről készült alábbi videóban:

Wellness: Szaunaszeánsz
Mikor?: Október 12., péntek 18:00, 19:00, 20:00
Hol?: Csitáry G. Emil Uszoda

Önjelölt szaunamesterek, a mentás-fahéjas felöntések koronázatlan királyai és az indokolatlan mennyiségű vizet az izzó kőre pacsálók, hahó! Lejárt a ti időtök! Az uszodában (végre) úgy döntöttek, hogy csinálják ezt a műsort olyanok, akik valóban értenek is hozzá. Merthogy ez egy szakma, de legalábbis nem annyi, hogy a félliteres PET-palackban összekutyulunk valami kiábrándítóan erős illatú löttyöt, nagy rössel rálocsoljuk a kövekre, aztán hadd szagolják a többiek. Végre igazi szaunaszeánsz lesz a városi uszodában, szakértő kezektől vezényelve. A csütörtökiről ugyan már lemaradtunk, de péntek este hatkor, hétkor és nyolckor még lesz lehetőség a pótlásra. Elsőként az Őszi fuvallat, vagyis édes narancs, alma, majd a Havannai éjszaka, azaz mézes vanília, kókusz, mangó, végül pedig az Esti relax, vagyis menta és levendula felöntést élvezhetik a résztvevők. További részleteket és az előzetes jelentkezéshez (merthogy ilyen is kell) telefonszámot ebben a cikkben találsz.

Mozi: III. Európai Art Mozi Nap
Mikor?: Október 14., vasárnap 10:30-
Hol?: Barátság Mozi

Hollywoodon túl is van élet. Legalábbis ezt szeretné bizonyítani az Európai Art Mozi Nap. A Barátság Mozi tervezett műsorát elnézve pedig fogja is. Aki bírja fenékkel, hat európai filmet is végignézhet egyhuzamban. Erős kezdés lehet a héten különös aktualitást kapó Egri csillagok, de ha csak egyet kellene kiemelni a felhozatalból, akkor az Egy napot ajánlanánk. A film hivatalos premierje majd csak november 8-án lesz, de Fehérváron már most vasárnap be lehet rá ülni. A történet egy középkorú, háromgyerekes családanya egy napjáról szól, aki a napi rohanás mellett egyszerűen csak beszélni szeretne a férjével. A monoton, szürke magyar hétköznapokat hitelesen, nem mesterkélt párbeszédekkel feldolgozó, átlagos helyzetekből építkező 99 perces dráma világpremierje Cannes-ban volt, ahol a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját nyerte el. Az art mozi nap teljes programja:

  • 10:30  Egri csillagok – magyar történelmi film, 145 perc
  • 13:00  Bergmann 100 – svéd-norvég dokumentumfilm, 117 perc
  • 15:15  Egy nap – magyar játékfilm, 99 perc
  • 17:00  A bűnös – dán thriller, 85 perc
  • 18:30  Ruben Brandt, a gyűjtő – magyar animációs akció-thriller, 96 perc
  • 20:30  A szent és a farkas – olasz film, 125 perc

Koncert: Müller Péter Sziámi AndFriends
Mikor?: Október 13., szombat 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

"Ha fehérvári vagy, gyere! Ha nem vagy fehérvári, akkor gyere Fehérvárra, és úgy! Ha egyáltalán nem vagy, legyél! Leginkább ott és akkor. Bon!" - ezzel a szívélyes invitálással hívja fel a figyelmet a zenekar szombat esti koncertjére. Minket meggyőztek, ott leszünk és vasárnap facebookos fotógalériával jelentkezünk a buliról. Aki még esetleg nem ismeri az örök alternatív Müller Péter Sziámi munkásságát, annak csak javasolni tudjuk, hogy merjen kinézni a dobozból és legyen bátor egy szombat este erejéig. Néha ugyan nehezen emészthető, máskor viszont elbűvölően habkönnyű is lehet az a pár óra, amit a Petőfi Kultúrtanszékre látogatókra vár. Ezért:

Fehérváron túl: VI. Kürtőskalács Fesztivál
Mikor?: Október 12-14., péntek-vasárnap
Hol?: Gesztenyés-kert, Budapest

Szinte mindegy, hogy kakaós, diós, fahéjas vagy egy mezítlábas vaníliás, a kürtőskalácsot tulajdonképpen állampolgári jogon szereti mindenki. Ha másért nem, akkor azért, mert egy hungarikumról van szó, amire azért mégiscsak illik büszkének lenni. És ha már magyar és gasztronómia, akkor nyilván van egy saját fesztiválja is. Egészen a budapesti Gesztenyés-kertig kell kirándulnia annak, aki idén sem akarja kihagyni a merő cukorillatban bulizást, merthogy nemcsak a frissen sült tészta csörgős nejlonból tépegetése lesz a program három napig. A koncerteken kívül (pl. Lóci játszik; Petruska; Gubás Gabi & Szabó Győző stb.) le lehet fojtani a töméntelen édeset némi sóssal is: sajtosok, sonkások, kolbászosok, szarvasburgeresek és bolgár csevaposok is lesznek a helyszínen. Amit mi mégis a legjobban várunk, azok Sós Emőke pajzán népmeséi felnőtteknek szombat este héttől. Kedvcsinálónak itt van egy pár perces összefoglaló a tavalyi Kürtőskalács Fesztiválról:

Mozi: A Meztelen Juliet
Mikor?: Október 11-től
Hol?: Cinema City Alba

Valahogy a Nick Hornby könyvekből készült filmek mindig csalódást okoznak. Talán még a Pop, csajok, satöbbi sikerült eddig a legjobban, de azért az sem egy olyan igazán sokszor újranézős darab. Na de talán majd most! A Meztelen Juliet (Juliet, Naked) 2009-ben jelent meg, és az angol szerző könyveit ismerve egyáltalán nem meglepő, hogy a történetnek köze van a zenéhez. Vagy a focihoz. Esetünkben az előbbihez. Adott egy középkorú feleség, akinek életét évtizedek óta keseríti meg egy, a férje által bálványozott rockzenész. A nő látatlanban is ki nem állhatja a rocksztárt, aki történetünk kezdetén hosszú hallgatás után új albummal jelentkezik. Egy banális véletlen folytán a a nő és a férfi összeakadnak az interneten, hosszas csevegés után végül találkoznak is. De hát milyen vége lehet az olyan romantikázásnak, ahol a férj majdhogynem jobban odavan felesége új szerelméért, mint az asszony?

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek