2018. november 15. csütörtök Albert, Lipót
Menü

Exkluzív kávét pottyant a cibetmacska

Exkluzív kávét pottyant a cibetmacska
A világ legkülönlegesebb kávéjából háromszázezer forintba is kerülhet egy kiló (Fotó: domus.by)

Fogj egy cibetmacskát, etesd meg kávébabbal, várd meg, míg végigmegy a belein, aztán lesd, hogy mikor (és hova) végzi el a dolgát, végül kapirgáld ki a kávészemeket a székletéből. Így készül a világ egyik legdrágább és legritkább kávéja!

A világ egyik legkülönlegesebb és legexkluzívabb kávéja a Kopi Luwak. A hozzáértők szerint rendkívül zamatos, és mivel az előállítása nagyon nehéz, így korlátozott mennyiségben lehet csak hozzájutni. Ára kilónként 300.000 forint körül mozog, s főként Japánban és Amerikában vásárolják.

Szinte megfizethetetlen (Fotó: discountcoffee.co.uk)
Szinte megfizethetetlen (Fotó: discountcoffee.co.uk)

E kávét a maláj őslakosoknak köszönhetjük: a gyarmati időkben, amikor még holland telepesek uralták a maláj és az indonéz szigeteket, megtiltották a helybelieknek, hogy a kávét saját fogyasztásra szüreteljék. A leleményes lakosok viszont feltalálták magukat: az indonéziai cibetmacska által megevett – és a hátsóból kitolt – kávébabokat összeszedték, megtisztították, s abból főztek nedűt maguknak. Elvégre az nem számít szüretelésnek!

Ráadásul más íze van az ily’ módon megfőzött kávénak, mintha a fáról leszedett babból készítenénk el.

A kávészemek válogatása kevésbé élvezetes, mint végül az ital elfogyasztása (Fotó: sites.google.com)
A kávészemek válogatása kevésbé élvezetes, mint végül az ital elfogyasztása (Fotó: sites.google.com)

Ez az állat – maláj pálmasodrónak is hívják – egy macska méretű ragadozó (innen a „cibetmacska” elnevezés). Magányosan él, éjjel aktív. Nappal a fák odvában húzódik meg vagy elnyújtózik a vastagabb ágakon. Nagyon szereti a gyümölcsöket, a rovarokat, a puhatestűeket, a kisemlősöket, s mellette előszeretettel fogyasztja a terméseket is. A pálmaültetvényeken gyakran megissza a gyűjtőedényekben tárolt, megcsapolt levet, amiből a pálmabor készül.

Gyümölcsöket és kisemlősöket egyaránt előszeretettel fogyaszt (Fotó: asiaterra.com)
Gyümölcsöket és kisemlősöket egyaránt előszeretettel fogyaszt (Fotó: asiaterra.com)
Mindemellett imádja a kávécseresznyét, pontosabban a kávé vörös húsú termését, amiben a kávébabok bújnak meg. Viszont csak ezt a puha külső réteget tudja megemészteni, a többi áthalad a szervezetén, s a végbélt is elhagyva, változatlan formában „kipottyan”. A jellegzetes ízt a cibetmacska speciális olajat termelő mirigyei adják.

A székletből kikapirgált szemeket persze alaposan meg kell mosni, osztályozni, majd eltávolítják a húst, s újra mossák és szárítják.  

Emésztési adottságainak köszönhetően a kávé
Emésztési adottságainak köszönhetően a kávé "értékes részeit" kiüríti (Fotó: yandex.kz)

A Kopi Luwak név a származási helyet és a keletkezési módot jelöli: a Kopi indonéz nyelven kávét jelent, a Luwak pedig a pálmasodró neve.

Mint minden drága terméket, így ezt is hamisítják. Massimo Marcone-t, a Guelpg Egyetem professzorát 2002-ben megbízta a Discovery Channel, hogy utazzon el a szumátrai őserdőkbe, és saját kezűleg kapirgáljon kávészemeket a már említett ürülékből.

A kávészemeket az ürülékből kell kikapirgálni (Fotó: dailymotion.com)
A kávészemeket az ürülékből kell kikapirgálni (Fotó: dailymotion.com)

A professzor megvizsgálta a „mintákat”, összevetette a piacon kapható kávékkal, és kijelentette, hogy a fogyasztóknak kínált kávék ötven százaléka hamis! Az állat gyomrában lévő savak ugyanis mikrogödröcskéket marnak a kávészemekbe, és a kávén belül is jellegzetes nyoma van ezeknek a savaknak – amennyiben a kávé „valódi”. A piacon (akkor) kapható kávék fele viszont nem felelt meg ezeknek a kritériumoknak.

A kávé minőségét természetesen nemcsak a kávébab minősége határozza meg, hanem számos tényező is befolyásolja a pörköléstől kezdve a daráláson át a kávéfőzési folyamatig. Érdemes tehát alaposan körülnézni, s ellenőrizni a minőséget, ha ilyesfajta ízekre vágyunk!

kopi (Fotó: rise.gr)
kopi (Fotó: rise.gr)

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Biokertészet 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

  • Parragh: a lendület tovább tarthat, de növelni kell a fogyasztást
    Parragh: a lendület tovább tarthat, de növelni kell a fogyasztást
  • Időutazás a barokk korba - családi játszóház a Vörösmarty Mihály Könyvtárban
    Időutazás a barokk korba - családi játszóház a Vörösmarty Mihály Könyvtárban
  • Népszerű filmzenék - szimfonikus koncert lesz vasárnap a Sóstón
    Népszerű filmzenék - szimfonikus koncert lesz vasárnap a Sóstón
  • A lemenő hold és a felkelő nap - Demeter Zsófia előadása
    A lemenő hold és a felkelő nap - Demeter Zsófia előadása
  • Falmászó nyílt nap és avatás
    Falmászó nyílt nap és avatás
  • Brexit - kiderült, mi lesz a Nagy-Britanniában dolgozó magyarokkal
    Brexit - kiderült, mi lesz a Nagy-Britanniában dolgozó magyarokkal
  • Cégkapu - bő egy hónapig regisztrálhatnak a vállalkozások
    Cégkapu - bő egy hónapig regisztrálhatnak a vállalkozások
  • Nyugdíjprémium - ma kezdi a kifizetést a posta
    Nyugdíjprémium - ma kezdi a kifizetést a posta

Eseménynaptár