5 évnél régebbi cikk

Jönnek a tökök! - Október 28-án Töklámpás Fesztivál lesz Fehérváron
·Programoktöklámpás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
The Bay Shore Beautification Society
Jönnek a tökök! - Október 28-án Töklámpás Fesztivál lesz Fehérváron
·Programoktöklámpás·Utolsó frissítés: undefined

Ilyen se volt még Székesfehérváron: október 28-án Töklámpás Fesztivál lesz a város főterén. A Városház térre várják a szervezők azokat is, akik tökből halloweeni lámpást faragtak, és azokat is, akik csak egyszerűen bámészkodni érkeznek. Ja, és a szóban forgó szervezők mi leszünk.

Teremtsünk hagyományt! - legalábbis ez a szándék az I. Fehérvári Töklámpás Fesztivál megszervezése mögött. Az első belvárosi tökmustrát éppen ezért október 28-ra, vagyis a halloween előtti utolsó vasárnapra írtuk ki. A kezdési időpont 17 óra, és innentől két óra áll mindenkinek a rendelkezésére, hogy térdig járjon a székesfehérvári urbánus művészet konyhakéssel és szikével faragott halloweeni csodái között.

Persze egyáltalán nem kell szeretned a halloweent ahhoz, hogy részt vegyél a töklámpás fesztiválon. Tudtad, hogy az első magyar töklámpásokat majdnem ezer évvel ezelőtt készítették Magyarországon? És semmi köze nem volt az amerikai hagyományokhoz… A sztori röviden annyi, hogy Salamon Árpád-házi király trónviszályba keveredett az unokatestvéreivel, akik bezárták őt a visegrádi várba. Ahhoz pedig, hogy éjszaka is szemmel tarthassák az értékes foglyot, telepakolták a vár tornyait tökből faragott lámpásokkal. Innen ered az ismerős mondás: Fénylik, mint a Salamon töke.

A töklámpás fesztivál ötlete nem egyedi, több ehhez hasonló is van már országszerte. A legnagyobb éppen egy nappal a fehérvári előtt lesz a budapesti Hősök terén. Ezért is gondoltuk úgy az fmc.hu szerkesztőségében, hogy másnapra szervezzük a miénket, így aki akarja, elviheti Budapestre is a tökét, és ha még bírja lábbal és a faragvány is vállalható állapotban marad, akkor az Országalmához is el tudja hozni.

A lényeg ugyanis tényleg csak annyi, hogy alkosson, akinek kedve, ideje és lehetősége van rá, aztán a kész töklámpást mutassa meg a Belvárosban sétálóknak, és a többi lokális tökművésznek október 28-án este. A többiek pedig jöjjenek és ámuljanak, úgyis a hangulat a lényeg. Minél több narancssárgán izzó tök dísziti a macskaköves főteret, mi annál boldogabbak leszünk.

A rendezvény nonprofit, így belépőt sem kell fizetni, de éppen ezért extra szolgáltatások sem lesznek (nem lesznek biztonsági őrök és kordonok sem). Vagyis tulajdonképpen annyi különböztet majd meg minket egy flashmobtól, hogy nem ötperces lesz az összejövetel, hanem százhúsz. A tökfaragók az Országalma-Polgámesteri Hivatal környékén tetszőleges helyekre tehetik majd le a tököket, ezután kötetlen beszélgetés és fotózkodás következik este hétig, amikor is véget ér a rendezvény és mindenki a tökével együtt hazamegy.

Ráadásul még egy versenyt is hirdetünk: aki elhozza az első fesztiválra a töklámpását, a helyszínen lefotózza és elküldi nekünk Facebookon a képet október 29-én (hétfő) délután négyig, egy rövid közönségszavazás után (október 30., kedd 18 óráig) megnyerheti a Saveur Kávézó és Cukrászda halloweeni tortáját.

Még több infót a Fehérvári Töklámpás Fesztivál Facebook-oldalán és a hozzá tartozó ugyancsak facebookos eseményen találhatsz. Kedvcsinálónak itt van egy, a tavalyi budapesti töklámpás fesztiválon készült videó:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek