5 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: ingyen mozi, erősemberes verseny és ByeAlex
Fehérvár Médiacentrum fotója
nyugat.hu
Fehérvári programok a hétvégére: ingyen mozi, erősemberes verseny és ByeAlex

Megint egy hosszú hétvége, megint egy rakás jó program a teljesség igénye nélkül. Igaz, hogy ennek a fele mozi, de mit csináljunk, ha egyszer az év egyik legjobb filmjét a héten mutatták be (Az első ember), háromnapos art mozi fesztivál lesz (Mozinet Filmnapok) a Barátságban és még a Petőfiben is tartanak egy ingyenes vetítést (Az)? Ezen felül október 23-i utcaszínház, erősemberes verseny és ByeAlex is lesz a városban a következő négy nap valamelyikén.

Koncert: ByeAlex és a Slepp
Mikor?: Október 19., péntek 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Az akkor aktuális hipsztertrendnek megfelelően kötött sapkás és hatalmas szemüvegkeretes ByeAlex (született Márta Alex) nevét 2013-ban ismerte meg az ország, majd Európa is. A minimalista Kedvesem előbb A Dal című előválogatót nyerte meg, majd az Eurovíziós Dalfesztiválon lett tizedik. Az egykori tetoválóból mára tévés celeb lett: az RTL Klub X-Faktorában véleményez hétről hétre, ezen felül azért koncerteken is el lehet csípni. Most éppen Székesfehérvárra érkezik sleppjével (haha), hogy a Petőfi Kultúrtanszéken mutassa be legújabb zenéit. Meg persze az éppen legmenőbb cuccokat is, hiszen Alex mindig kínosan ügyelt, hogy inkább diktálja a divatot, mintsem hogy kövesse. 

Sport: HSMA Masters Erősember Országos Bajnokság
Mikor?: Október 21., vasárnap 11:00-
Hol?: Bregyó közi Ifjúsági Szabadidő Központ

Toldi Miklós után Fekete László tette a legtöbbet azért, hogy az erősemberes versenyeket egyáltalán megismerjék Magyarországon. Az egykor a világ legerősebb embere címet is birtokló ősi születésű (Fehérvártól 24 km-re Veszprém felé) sportoló idén már 60 éves, így biztosan nem lesz ott a Bregyóban, viszont a méltó utódok igen. A műsorszámok változatlanok, kívülről nézve nagyon látványosak, belülről nézve elképesztően megerőltetők lesznek: rönknyomás, 120 kilós kofferek cipelése, szánkóhúzás, kerékgumi forgatás, Apolló felhúzás. Feltehetően ez lesz az év egyik leglátványosabb sporteseménye a városban, miért is hagynánk ki? Leginkább semmiért.

A versenyről részletesebben itt írtunk: Idén Székesfehérváron rendezik a HSMA Masters Erősember Országos Bajnokságot

Utcaszínház: Miénk e föld!
Mikor?: Október 23., kedd 16:00
Hol?: Városház tér

Az október 23-i ünnepségekről a többségnek feltehetően egy kényelmetlen ünneplő ruhás, himnuszos, szózatos, zárt szájjal ásítást elnyomós, súlypontot az egyik lábról a másikra helyezős, végtelen hosszúnak tűnő ácsorgás jut eszébe. De lehet ezt másképp is. Fehérváron évek óta bizonyítják, hogy ennél lényegesen nagyobb tömeget is meg lehet mozgatni, ha kilépünk az ünnep Magyarországon szinte kötelezőnek tűnő merevségéből, és megpróbáljuk az átlagemberhez nagyobb eséllyel eljutó nyelven, a látványos mesélés nyelvén elmondani a történetet. Ha március, ha október, akkor utcaszínház, így lesz ez idén is. Kedden négytől akinek nincs jobb dolga, a Belvárosban emlékezhet a fehérvári fiatalokkal arra, hogy mi és hogyan is történhetett 1956. október 23-án. 

Az előadásról itt írtunk részletesebben: Az október 23-i utcaszínházi előadás próbáján jártunk

Mozi: 8. Mozinet Filmnapok
Mikor?: Október 20-22., szombat-hétfő
Hol?: Barátság Mozi

Három nap alatt kilenc Oscar-díjas vagy Oscar-jelölt alkotó filmét pörgeti le a Barátság Mozi. A Mozinet Filmnapok kezdetben csak Budapesten, mostanában azonban már több nagyvárosban is megmutatja, hogy miért is jó art moziba járni. A részletes program lejjebb, ezek közül csak kettőt emelnénk ki: a Napszállta (vasárnap 19:00) Nemes Jeles László új filmje, amit részben városunkban forgattak, ráadásul jövőre ez lesz Magyarország hivatalos Oscar-filmje. Talán még ennél is eggyel jobban várjuk a Mindenki tudja (vasárnap 15:00) premier előtti vetítését. Aszgar Farhadi thrillerjében napjaink két legismertebb spanyol színészét (Penélope Cruz és Javier Bardem) láthatjuk, amint egy esküvő ideje alatt eltűnt lány után indul nyomozás. A filmet hivatalosan majd csak 2019. január 3-tól láthatjuk a magyar mozikban. A filmnapok teljes programja:

Október 20., szombat

  • 16:00: A vörös teknős
  • 17:30: A sértés
  • 19:30 óra: Az átkelés madarai

Október 21., vasárnap

  • 15:00: Mindenki tudja
  • 17:15: Philomena – Határtalan szerelem
  • 19:00: Napszállta

Október 22., hétfő

  • 15:00: Hidegháború
  • 16:30: Mustang
  • 18:15: Silvio és a többiek

Mozi: Az
Mikor?: Október 22., hétfő 18:30
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Bohóc piros lufival. Elég csak ennyit írni és máris pavlovi reflexként azonnal mindenkinek borsózni kezd a háta. A horrorirodalom és tavaly óta a filmtörténet egyik legparásabb alakja lett Stephen King teremtménye, a kisváros gyerekeit előszeretettel elfogyasztó Az. 2017 egyik legnagyobb filmsikerének már javában készül a folytatása, a magyarországi premiert 2019. szeptember 5-re tervezik, de előtte még itt a lehetőség, hogy az első részen borzongjunk egy jót, ráadásul ingyen. A Petőfi Kultúrtanszék október elejétől karácsonyig (majdnem) minden hétfőn ingyen mozit szervez. A hónap témája a halloween, amibe tökéletesen passzol a gonosz bohóc és a gyerekek története. A vetítés fél hétkor kezdődik, helyfoglalás este hattól érkezési sorrendben. 

A programról részletesebben itt írtunk: Visszatér a Petőfi Mozi - Ingyenes hétfői vetítések októbertől

Mozi: Az első ember
Mikor?: Október 18-tól
Hol?: Cinema City Alba

1969 nyarán nagyjából egy olyan kvarcórával indult el az első Hold-misszió, amit egy konzervdobozba építettek. Ma már inkább nevetségesnek hat az akkori technika, de legalábbis érthetetlen, hogy a fejlettség akkori szintjén hogyan léphetett Neil Armstrong első emberként egy idegen égitest felszínére. Bármennyire is hihetetlen, az emberiség egyik legnagyobb eredményéről még nem készült játékfilm. Eddig. Most viszont olyan, ami simán az év egyik legjobbja lett. Mondanánk, hogy váratlanul és a semmiből, de ez nem igaz. A rendező ugyanis az a mindössze 33 éves Damien Chazelle, aki már most Oscar-díjas (Kaliforniai álom), és egy másik filmjét (Whiplash) is jelölték erre az elismerésre. Ezzel is így lesz. Aki nem hiszi, járjon utána a mozikban. Mi már túl is vagyunk rajta, vasárnap pedig érkezik a részletes kritika.

FRISSÍTÉS: Meg is érkezett a kritika: Ryan Gosling a Holdon jár - Az első ember kritika

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek