5 évnél régebbi cikk

Itt van az ősz, itt van újra: hűvösebb és szelesebb idő várható a jövő héten
Fehérvár Médiacentrum fotójaItt van az ősz, itt van újra: hűvösebb és szelesebb idő várható a jövő héten

Október végével nemcsak a dátumból és az elsárgult falevelekből tudhatjuk, hogy milyen évszakban vagyunk, hanem már az időjárásból is kiderül, hogy itt valami ősz-féle van kibontakozóban. Második nekifutásra már bőven kapunk a nyakunkba hideget, így egy időre elpakolhatjuk a melegebb hónapokra emlékeztető szettjeinket.

Olyan érzésem van, mintha szórakozna velünk az időjárás. Amikor szeptemberben hirtelen lehűlt az idő, akkor mindenki azt hitte, hogy vége a nyárnak: elővakartuk a vastagabb ruháinkat és csendben tüntettünk a hideg ellen. Majd amire megszokhattuk volna a zimankót, egyik pillanatról a másikra újra 30 fokok uralkodtak, így pár hét erejéig abban reménykedhettünk, hogy idén elmarad az év legszomorúbb évszaka. Erre mi történik? Váratlanul mégis beköszöntött az ősz. Nesze neked!

Ennek megfelelően a jövő héten már hűvösebb, szelesebb idő várható, persze napsütés is előfordulhat, de nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki záporok és zivatarok. Helyenként 0 fok is lehet, napközben is csak 10 fok körül alakulnak a maximumok, de a hétvégén néhol ismét 20 fokig melegedhet a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, melyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.

Hétfőn az ország nagyobb részén több órára kisüt a nap, csapadék csak elvétve fordulhat elő. A legalacsonyabb hőmérséklet 4-10, a legmagasabb hőmérséklet 13-18 fok között várható.

Kedden, október 23-án több-kevesebb napsütés várható, majd délutántól észak felől erősen megnövekszik a felhőzet. Csapadék napközben nem valószínű, ugyanakkor késő délutántól észak felől egyre többfelé alakulhat ki eső, zápor. Emellett a szél is megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A leghidegebb órákban 2-8 fok lehet. Napközben 11-16 fokig melegszik a levegő.

Szerdán a szél már hajnalban nagy területen viharossá fokozódik. Délelőtt többfelé, délután már csak a Dunántúlon várható eső, zápor, sőt északkeleten egy-egy zivatar is kialakulhat. A Dunántúl kivétel hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A minimumhőmérséklet 5-10, a maximumhőmérséklet 9-16 fok között alakul.

Csütörtökön és pénteken a több-kevesebb napsütés mellett elszórtan lehetnek záporok. Csütörtökön a szél többfelé erős, helyenként viharos marad, pénteken helyenként élénkülhet meg a légmozgás. Csütörtökön a leghidegebb órákban 0 és plusz 6, pénteken 0 és plusz 5 fok között alakul a hőmérséklet. A nappali maximumok csütörtökön 8-13, pénteken 12-18 fok között alakulnak.

Szombaton és vasárnap is szórványosan lehet eső, zápor a több-kevesebb napsütés mellett. A szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet szombaton 4-10, vasárnap 7-12 fok között valószínű. Szombaton napközben 16-22, vasárnap 15-20 fokig melegszik a levegő.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek