5 évnél régebbi cikk

Itt a 100 legnézettebb hazai weboldal!
Fehérvár Médiacentrum fotójaItt a 100 legnézettebb hazai weboldal!

Igaz, messze vagyunk még az év végétől (közel kilenc hét van még szilveszterig), de már most megjelent az első olyan elemzés, amely az elmúlt év viselt és kevésbé viselt dolgait veszi górcső alá. Nézzük, melyek Magyarország legnézettebb honlapjai!

Kicsit bulvárosabb ugyan a heti Kocka, de a téma korántsem az. Megjelent kis hazánk weboldal-látogatottsági statisztikája. Elkészült az a rangsor, ahol a látogatottsági számok alapján rangsorolják a hazai weblapokat. Ezeket a számokat persze nem olyan nagy ördöngösség statisztikázni. Egy ilyen összegzésnek, amelyet a létrehozói sem rejtenek véka alá, nem feltétlen a rangsorolás a lényege, hanem sokkal inkább az abból kiolvasható értékelés és elemzés.

A szerzők rendelkezésünkre bocsátották az általuk létrehozott 100-as listát, amelyből aztán az elemzők azt olvasnak ki, amit látnak benne. Hogy ki, mit lát benne? Jó kérdés. Lássuk a listát:

Amit elsőre is láthatunk az az, hogy rangsort a hírportálok vezetik. Nem hiába, napjainkban az Internet az első számú hírforrás. Itthon ezek az Index, az Origo, a Startlap, és a 24.hu. Az, hogy a listát egyértelműen a tartalomszolgáltatók vezetik, már évek óta megfigyelhető. Azonban a listát böngészve az is jól kimutatható, hogy a kereskedelem mennyire előre tör.

A 100-as listán már ott van hazánk két nagy webáruháza az Edigital és az eMAG is. Ez jól mintázza azt az évek óta megfigyelhető tendenciát, hogy az online kereskedelem milyen mértékben veszi át a hagyományos értékesítés szerepét. Sőt, az is jól kivehető, hogy az apróhirdetési portálok, amelyek végül is szintén a kereskedelmi szektor részesei, szintén jelentősen erősödtek. A Jófogás a kifejezetten előkelő 12. helyen szerepel a listán.

De nem csak a vásárlás és a hírek érdeklik az olvasókat. Meglepő módon az első 100-ban ott van hazánk két legjelentősebb “szürke” weboldala az ncore.cc és a bithumen.be is. Nyilván a film- és zeneletöltések örök kedvencek maradnak, de hasonló meglepetés számomra az is, hogy felkerülhettek már a listára oktatási intézmények, bankok weboldalai is, sőt, már a webes gasztronómia jeles képviselői is megjelenhettek a TOP 100-ban.

Ami viszont az én szememben nagy előrelépés, hogy visszaszorulóban vannak a Facebookra épülő álhírportálok. A listán talán kettő ilyen akad (napiszar.hu, mindenegyben.hu). Ebben valószínűleg a Facebook év elején bevezetett szigorítása is közre játszhatott.

A TOP 100 persze ennél jóval többet rejt. Érdemes figyelmesen végignézni, és ha akad olyan oldal, amelyet eddig még nem ismertetek, akkor itt az alkalom, hogy felfedezzétek. A számok biztos nem hazudnak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek