5 évnél régebbi cikk

Egészségügyi kockázatot jelenthetnek a fekete élelmiszerek
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Egészségügyi kockázatot jelenthetnek a fekete élelmiszerek

Halloween környékén még nagyobb a választék a mostanában egyébként is trendi, feketére színezett ételekből, ám tartós fogyasztásuk veszélyeire hívja fel a figyelmet a Nébih.

Éppen mostanában léptek a trendik sorába a feketére színezett ételek. Legyen szó fekete hamburgerzsemléről, fagyiról, tésztáról vagy süteményről, vannak, akik esküsznek rá, hogy egészen egyedi ízű csemegék, másokat már kinézetüktől is kiráz a hideg. Egy biztos: halloweenhez közeledve szinte tálcán kínálják magukat bizarr külsejükkel a pókhálós, tökös, riogatós ünnep kiegészítőjeként.

És hogy mitől fekete a fekete? Az alapanyagokat színezhetik tintahallal, fekete szezámmal, étcsokival és aktív szénnel. Ez utóbbi a Nébih figyelmét is felkeltette.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményében élelmiszerbiztonsági kockázati tényezőként hivatkozik az aktív szénre.

Kiemelik, hogy az elfogyasztott aktív szén az emésztőrendszerben nagy hatékonysággal köt meg különböző molekulákat, és számolni kell azzal, hogy nem csupán a méreganyagokat, hanem számos, a szervezet számára fontos vegyületet, így például vitaminokat és gyógyszermolekulákat (pl. fogamzásgátlók, szívgyógyszerek hatóanyagai) is.

Az aktív szenet tartalmazó élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása a gyógyszerhatás csökkenése miatt káros lehet a gyógyszerszedőkre, de hosszú távon akár az egészséges embereknél is hiányállapotok kialakulásához vezethet.

Az E 153 (növényi szén) egyes élelmiszereknél a kívánt hatás eléréséhez engedélyezett („quantum satis”) élelmiszer-adalékanyag. Ez azt jelenti, hogy csak feltétlenül szükséges mennyiségben lehet felhasználni, és vannak élelmiszerek, amelyekhez nem használható, továbbá hozzáadása nem leplezheti el az élelmiszernek a fogyasztó számára kedvezőtlen tulajdonságait (pl. romlás).

A Nébih a fogyasztók egészségének védelme érdekében nem javasolja a fekete élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztását.

Mindenesetre a fekete ételek piaca jelenleg olyannyira fut, hogy november 4-én lesz az első Fekete Ételek Fesztiválja Budapesten.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek