5 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Fehérvári Töklámpás Fesztivál, filmünnep féláron és rajzfilmünnep ingyen
Fehérvár Médiacentrum fotója
hiveminer.com
Fehérvári programok a hétvégére: Fehérvári Töklámpás Fesztivál, filmünnep féláron és rajzfilmünnep ingyen

Akkor kezdődjön az őszi szünet. Pénteken a Fish! mutatja meg Fehérvárnak, hogy milyen is egy jó rockkoncert manapság, de szintén a hétvége első napján érdemes lehet kosármeccsre menni is. A mozi is fontos helyszíne lehet a szórakozásnak: a Barátságban ingyenes rajzfilmünnep lesz, míg a Cinema Cityben féláras moziünnep van vasárnapig. És ha már vasárnap: a Városház téren a először rendeznek fesztivált a töklámpásoknak.

Családi: I. Fehérvári Töklámpás Fesztivál
Mikor?: Október 28., vasárnap 17:00-19:00
Hol?: Városház tér

Van olyan, aki még nem hallotta, hogy mi lesz vasárnap a Belvárosban? Nekik mondjuk: minden narancssárgában izzik majd, mert jönnek a tökök! A Fehérvári Töklámpás Fesztiválon naplemente után valamivel fellobbannak a mécsesek a székesfehérvári konyhákban kibelezett tökökben, és onnantól két órán keresztül lehet köztük sétálgatni a Városház téren, velük fotózkodni és persze tapasztalatot cserélni a készítőkkel. A rendezvényt leginkább egy közösségi kiállításként lehet meghatározni, vagyis minél többen érkeznek töklámpással, annál több lesz a látnivaló. Nem számít, hogy csálé lett a foga, csorba a szeme vagy éppen felemásra sikerült a kalapja, a lényeg az, hogy világítson. Ráadásul még nyerhetsz is vele. További részletek a rendezvényről és a játékról a hivatalos Facebook-eseménynél. A budapesti Töklámpás Fesztivál ilyen volt tavaly, valami hasonlóra készülünk mi is:

Koncert: Fish!
Mikor?: Október 26., péntek 20:00-
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

A zene jó, a szöveg szellemes, a hangulat kitűnő - mi kell még ahhoz, hogy ott legyél péntek este a Petőfiben? Az ország egyik legjobb koncertzenekara rúgja szét a ház oldalát, és még az is elképzelhető, hogy ez nemcsak egy szófordulat lesz. Kovács Krisztiánék legtöbb buliján van valami váratlan, de legalábbis más koncerteken nem megszokott. Néha a közönség vállain a színpad felé fordulva fejezi be a koncertet a gitáros és a basszusgitáros, máskor meg csak egyszerűen szétugráltatják a mélyen tisztelt egybegyűlteket. Üres frázisok és mélyenszántó művészi megfejtéseknek helye itt nincs, vegytiszta gondolatok a napjaink '20-as, '30-as korosztályát érdeklő témákról viszont igen. Például itt van ez:

Sport: Alba Fehérvár - TF-BP
Mikor?: Október 26., péntek 18:30
Hol?: Alba Regia Sportcsarnok

Borzalmasan kezdte a szezont az Alba Fehérvár, de az utóbbi pár meccsen már úgy játszottak, ahogy az a magyar bajnokság kiemelkedő csapatától elvárható. Ennek megfelelően péntek este hazai pályán gyakorlatilag a győzelmen kívül más eredményt el sem tudnak képzelni a játékosok és persze a szurkolók sem. Hétközben a nemzetközi kupában ismét győztek kosarasaink, ezután nyilatkozta azt a vezetőedző, hogy nem számít ki az ellenfél, egyre jobban kell játszanunk. A TF Budapest ellen máris megtehetik Braniszlav Dzunicsék a következő lépést.

Mozi: Országos Rajzfilmünnep
Mikor?: Október 26-27., péntek-szombat
Hol?: Barátság Mozi

Jelen állás szerint pénteken maximum 16, míg szombaton 15 fok lesz, ráadásul utóbbi napon szél és némi eső is várható. Hát kell ennél jobb idő arra, hogy az ember behúzódjon a moziba, és lehetőleg addig ki se jöjjön, amíg a stáblista utolsó betűje el nem hagyta a vászon felső szélét? A hétvége első két napján ráadásul ingyen lehet rajzfilmezni a Barátságban. Az Országos Rajzfilmünnep csúcspontja pénteken négykor lesz, amikor is egy szuszra le lehet darálni A kockásfülű nyúl komplett első évadát. Mozivásznon a kofferben élő zöld nyúl talán még nem is szerepelt, aki nem akar lemaradni a filmtörténeti pillanatról, annak azonban nem elég csak a teremben megjelenni. A várható nagy érdeklődés miatt - és a helyszíni kavarodás elkerülése végett - előzetesen kell helyet foglalni online. A két nap részletes programja itt: péntek, szombat.

Mozi: Cinema City Filmünnep
Mikor?: Október 25-28., csütörtök-vasárnap
Hol?: Cinema City Alba

Talán nem is az a legjobb a Cinema City Filmünnepében, hogy féláron lehet mozizni négy napon keresztül, hanem az, hogy olyan filmekre is be lehet ülni ilyenkor, amiknek még a Holdban van a premierje. Ezek közül is kiemelkedik az X - A rendszerből törölve, amit majd csak jövő héten mutatnak be, de Fehérváron már most meg lehet nézni csütörtöktől vasárnapig, mindegyik napon 20:20-as kezdéssel. Az új magyar sci-fi-thriller írója és rendezője az az Ujj Mészáros Károly, akinek a váratlanul sikeres Liza, a rókatündért köszönhetjük, és az új film előzetese alapján ez is ígéretesen sikerült. Ha mégsem ezt választjuk, akkor olyan, a közelmúltban bemutatott filmekre vehetünk féláron belépőt, mint például a holdraszállós Az első ember, az anti-szuperhősös Venom, a Lady Gagás-szerelmeses Csillag születik, vagy éppen a kémes-vígjátékos Johnny English újra lecsap.

Mozi: Halloween
Mikor?: Október 25-től
Hol?: Cinema City Alba

Michael Myers visszatért! Az oldschool horrorok minden stílusjegyével együtt. A Halloween franchise 11. (!) része pont ott folytatja, ahol az első abbahagyta, vagyis egy elegáns mozdulattal dobták a kukába a forgatókönyvírók az 1978 óta eltelt éveket és a köztes 9 részt. Kösszép, hogy végignéztük... Ha ezen túlléptünk, akkor egy erősen 18 éven felülieknek ajánlott vérengzésre ülhetünk be a pihe-puha multiplexes fotelbe. Hogy aztán gyorsan elkezdődjön a kétórás rémálom. A bebörtönzött tömeggyilkos viszonylag gyorsan kiszabadul, és ahelyett, hogy egy trópusi sziget felé venné az irányt, inkább úgy dönt, hogy befejezi, amit elkezdett negyven éve. Logikus. Nem túl nagy energiabefektetéssel meg is találja Laurie-t (Jamie Lee Curtis), hogy kőegyszerű módszereivel nekiálljon kiírtani őt és családját. Happy Halloween!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek