2018. november 13. kedd Szilvia
Menü

Frakk és Labdarózsa domborművét avatták fel Bálint Ágnes halálának tizedik évfordulója alkalmából

Frakk és Labdarózsa domborművét avatták fel Bálint Ágnes halálának tizedik évfordulója alkalmából
A domborművek Kontur András szobrászművész alkotásai (Fotó: Burján Zsigmond)

A Frakk, a macskák réme, Kukori és Kotkoda vagy Mazsola és Tádé és számos más legendás mesefigura megálmodójára, Bálint Ágnesre emlékeztek halálának tizedik évfordulója alkalmából Kápolnásnyéken, Frakk és Labdarózsa domborművének felavatásával.

Bálint Ágnes meséin generációk nőttek fel. Hősei: Frakk, Lukrécia, Vízipók vagy a Szeleburdi család a mai napig velünk élnek. Bálint Ágnes sok szállal kötődik Fejér megyéhez, hiszen a megyei településén Adonyban született és Székesfehérváron járt középiskolába. A József Attila-díjas író, szerkesztő, dramaturg, a magyar gyermek- és ifjúsági televíziós műsorkészítés egyik megalapozója volt. Halálának tizedik évfordulója alkalmából most a kápolnásnyéki Halász-kastélyban emlékeztek rá: itt leplezték le Kontur András szobrászművész alkotásait: az írónő két mesefigurájáról, Frakkról és Labdarózsáról készült domborműveket. Az ünnepségen jelen volt az írónő idősebbik lánya, Németh Ágnes, és a magyar meseirodalom másik legendás alakja, Csukás István is.

 "Gyakorlatilag ő és Csukás István voltak azok, akik tényleg ezt az egész műfajt nemcsak, hogy megteremtették, hanem olyan szinten művelték, amivel versenyképessé tudták tenni a magyar rajzfilmgyártást, a magyar gyermekirodalmat a nagy nemzetközi riválisokkal is." - mondta az eseményen L.Simon László, országgyűlési képviselő.

"Olyan jellemvonások és olyan apró jelenetek, és olyan apró részletek elevenednek meg, amelyek időtálló értéket közvetítenek én ezt tartom talán legnagyobb kincsének és legnagyobb értékének Bálint Ágnesnek!" - tette hozzá Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Pályatársa és barátja Csukás István Kossuth-díjas költő, író emlékezett az avatóünnepségen Bálint Ágnesre. Majd leleplezték Kontur András szobrászművész alkotását. Frakknak és Labdarózsának a domborműveit a kastély udvarában egy játszótér mellett helyezték el.

"Olyan magasságban van ez a dombormű elhelyezve, hogy a gyerekek is megsimogathatják, meg is fogják simogatni – ez azt jelenti, hogy részt vesz az életünkben, részt vesz a hétköznapjainkban és kérem ez egy nagy csoda!"  - fogalmazta meg Csukás István

Bálint Ágnes mindenkihez szólt, egyszerűen és őszintén – ez is hozzájárulhatott sikeréhez – fogalmazott az írónő lánya, Németh Ágnes: "Talán az őszinteség, az egyszerűség. Hogy olyasmiről írt, amit mindenki ismer, mindenféle kunsztok és machinációk nélkül, gyakorlatilag az életről írt! És ezt úgy tudta visszaadni valami formában, hogy mindenkihez szólt!"

Bálint Ágnes Cicamicával és Böbe babával a Futrinka utcából (Fotó: sopronmedia.hu)
Bálint Ágnes Cicamicával és Böbe babával a Futrinka utcából (Fotó: sopronmedia.hu)

Bálint Ágnest a Tévé Maci szülőanyjának nevezik, mert ő írta az Esti mese szignálfilmjének eredeti forgatókönyvét, és ő találta ki a kis maci karakterét is. - írja a Wikipédia. - 1961-től bábjátékokat írt (Mi újság a Futrinka utcában, Mazsola), majd rajzfilmek forgatókönyvét (Kukori és Kotkoda, Frakk, a macskák réme). 1968-ban indította az első környezetvédelmi műsort, a Kuckót.

Később több könyve (Mi újság a Futrinka utcában?, Mazsola-kötetek, Frakk-kötetek, Szeleburdi család) és fordítása (Babar) is megjelent. A Szeleburdi családot és a Hajónaplót Palásthy György két filmben feldolgozta. A Magyarországon a '90-es évek közepén bemutatott Garfield rajzfilmekhez is ő készítette el a magyar szövegeket.

 Műveivel és életével is azt példázta, miért is jó családban élni.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Ez is van

 • Még több óvódás juthat el színházba
  Még több óvódás juthat el színházba
 • Díjakat adtak át a Szociális Munka Napja alkalmából
  Díjakat adtak át a Szociális Munka Napja alkalmából
 • A jövő fodrászai és a jövő frizurái Székesfehérváron
  A jövő fodrászai és a jövő frizurái Székesfehérváron
 • Erősödik a hazai építőipar
  Erősödik a hazai építőipar
 • Aláírták a Sóstói Stadion bérleti szerződését
  Aláírták a Sóstói Stadion bérleti szerződését
 • Javult az M7-es minősége Balatonvilágos és Zamárdi között
  Javult az M7-es minősége Balatonvilágos és Zamárdi között
 • Nőttek az útdíjakból származó bevételek
  Nőttek az útdíjakból származó bevételek
 • Olcsóbbak lesznek az üzemanyagok
  Olcsóbbak lesznek az üzemanyagok

Eseménynaptár