5 évnél régebbi cikk

A tetovált lány sem a régi már - Ami nem öl meg kritika
Fehérvár Médiacentrum fotójaA tetovált lány sem a régi már - Ami nem öl meg kritika

Úgy érzem, mostanában el vagyok kényeztetve, ugyanis hétről hétre olyan filmeket láthatok, melyek a kedvenc filmes műfajaim közé tartoznak. A múlt heti X - A rendszerből törölve után ismételten egy thriller kerül terítékre, és nem is akármilyen, ugyanis a híresen hírhedt Millennium-trilógia nem hivatalos folytatását lestem meg. Nézzük, hogyan teljesített nálunk az Ami nem öl meg! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Valószínűleg a világ egyik legzseniálisabb húzásának bizonyult, hogy Stieg Larsson megalkotta a Millennium-trilógiát. Hogy miről is beszélek? Egy tökéletesen megkomponált háromkötetes krimisorozatról (A tetovált lány, A lány, aki a tűzzel játszik, A kártyavár összedől), mely első kötete 2005-ben jelent meg, és mind a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend. Ennek megfelelőlen a trilógia 2009-ben, Noomi Rapace főszereplésével átköltözött a mozivászonra is, mely szintén kalapemelést érdemelt.

Persze Hollywood sosem nyugszik, így 2011-ben érkezett is a reboot David Fincher rendezésében, ahol már Rooney Mara és Daniel Craig szolgáltatta a showt. Mondanom sem kell, A tetovált lány szintén hatalmas siker lett, így simán benne volt a pakliban, hogy tető alá hozzák a folytatást, és újabb trilógiával örvendeztetik meg a rajongókat.

Aztán teltek-múltak az évek, és csak nem akart összejönni az a projekt. Így a Sony egy újabb reboot mellett döntött, mely a Millennium-trilógia félhivatalos folytatásaként ismert Ami nem öl meg történetét dolgozza fel. Azért félhivatalos, mert ezt a kötetet már nem Stieg Larsson jegyezte (2004-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt, így a Millennium-trilógia sikerét sem érte meg), hanem a közismert David Lagercrantz író/újságíró.

Az Ami nem öl meg mozi rendezői székébe az a Fede Alvarez került, aki a Vaksötéttel és az újragondolt Gonosz halottal már bebizonyította, hogy rá tudja hozni a frászt a nézőkre. A tetovált hacker csaj szerepét pedig ezúttal Claire Foy vállalta, aki szintén számos produkcióban megmutatta már tehetségét.

Sztori

Lisbeth Salander (Claire Foy) békésen éli hacker mindennapjait, amikor is egy őrült tudós azzal bízza meg, hogy cserkésszen be egy olyan kémprogramot, amellyel nem kisebb tettet lehet végrehajtani, mint élesíteni néhány kósza nukleáris töltetet. Sima ügy! Salander be is szerzi a cuccot, ám ez a program aztán nagyon rossz kezekbe kerül, a balhét pedig hősnőnkkel akarják elvitetni.

Persze Lisbeth-et sem olyan fából faragták, hogy hagyja magát, így szembeszáll az életére törő bűnbandával, és mit ad isten, a híres újságíró, Mikael Blomkvist (Sverrir Gudnason) is újra felbukkan.

Karakterek

Claire Foy első blikkre tökéletes választásnak bizonyult Lisbeth Salander szerepére, bár meg kell hagyni, engem a hacker csajok közül eddi a 2011-es tetovált lány, Rooney Mara győzött meg a legjobban. Foy idén már több remek alkotásban is megmutatta, hogy remek színésznő és lehet rá számítani, ám akarva-akaratlanul is Marához hasonlítottam a filmben mutatott színészi teljesítményét. És hogy az milyen lett? Hát... hát.

Egy szóval: gyenge. Több szóval: brutálisan lélektelen, és ez sanszos, hogy sokkal inkább az alkotók, mintsem Foy hibája. Az angol színésznő minden tőle telhetőt megtett, de egyszerűen nem kapott elég teret, hogy kibontakozhasson. Pedig simán benne volt a pakliban, hogy a végén úgy jövök ki a moziból, hogy az eddigi legjobb tetovált lányt láttam. De sajnos ez nem így lett. Kár érte.

Mikael Blomkvist (Sverrir Gudnason) szerepeltetésén pedig külön kiakadtam. Hol van az előző részek tökös újságírója? Te jó ég! A film első harmadában alig láthatjuk, és kb. a végén jut el odáig, hogy ténylegesen akcióközelbe kerüljön. De az is milyen már? Mintha a Shrekből ismert Szőke Herceget látnám, akit a szerepek felcserélődése miatt Lisbeth Salandernek kell megmentenie. Na, mindegy.

Összegzés

Az Ami nem öl meg nem rossz, hanem sokkal inkább olyan semmilyen lett. Egy jó krimi, slussz, passz, ennyi. Jó krimikkel pedig már Dunát lehet rekeszteni. Mert bőven akadnak, de olyan, melyet évek múltán is képes vagyok végigizgulni, kevés van. És a tetovált lány újabb bevetése sajnos nem ilyen lett. Ebből így tuti nem lesz trilógia.

Claire Foy színészi játéka (annak ellenére, hogy azért okozott kellemes pillanatokat is) összességében csalódás volt, nem úgy a látvány, amely bármely nívós krimiben megállná a helyét. Ennek köszönhetően, hogy rámentek a külcsínre, a forgatókönyv itta meg a levét, majdhogynem a kuka kategória határát súrolja, így pedig eléggé nehéz maradandót alkotni.

Fede Alvarez kétséget kizáróan egy emlékezetes krimit akart gyártani, ám pont ez az erőlködés és stílusjegyeinek teljes hiánya konkrétan a filmbe került. Remélem Hollywood most már elengedi a Millennium-trilógiát, és meghagyja nekünk a régebbi feldolgozások nyújtotta nosztalgiát.

10/5 - A legutóbbi tetovált lány film közelében sincs

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek