5 évnél régebbi cikk

Még százan meghalnak idén balesetben! – Sokkoló videó a rendőrségtől
Fehérvár Médiacentrum fotója
police.hu
Még százan meghalnak idén balesetben! – Sokkoló videó a rendőrségtől

Több mint félezren haltak meg 2018-ben az utakon Magyarországon. A rendőrségi matek szerint él közöttünk (most) száz ember, aki már nem koccint az újévre. A mi matekunk szerint legalább három vagy négy áldozatot Fejér megyében veszítünk majd el.

Még nincs két hónapja, hogy a KSH sokkoló baleseti statisztikáit boncolgattam, amely szerint megduplázódtak a halállal végződő balesetek Fejér megyében. Bár akkor és most is csak az első féléves adatok állnak/álltak rendelkezésre megyénk tekintetében, azért érdemes egy kicsit számolgatni. Csak elrettentésképpen.

Ami biztos: a rendőrség adatai szerint 2018 novemberéig 513-an vesztették életüket közúti balesetben Magyarországon. Matematikai alapon ez azt jelenti, hogy még több mint százan halnak meg idén az utakon. Fejér megyében 19 halálos áldozata volt a közlekedési baleseteknek 2018 első félévében. Ha csak ezzel a 19 fővel számolunk, úgy három vagy négy ember még meghal Fejérben idén baleset következtében.

Ha azonban egy kicsit szorosabbra fogjuk a matekot, és azt mondjuk: az első hat hónapban 19, akkor az további négy hónapban még 12 halott, vagyis összesen a tíz hónap alatt 32 áldozat.

Ebben az esetben a várható halálos áldozatok száma hat fő Fejér megyében. 

Igen, hideg, érzelemmentes és morbid várható halálos áldozatokat számolgatni! De ha azt is hozzátesszük, hogy megyénkben a 2018-as balesetek 96 százaléka a járművezetők hibájából következett be, leggyakrabban a sebesség nem megfelelő megválasztása és az elsőbbség meg nem adása miatt, akkor talán indokolt és figyelemfelhívó.

Érdemes ezt a 39 másodpercet a videóra szánni, és az sem baj, ha eszünkbe jutnak a számok, amikor kezd nehéz lenni a talpunk a gázpedálon vagy azt gondoljuk, még beférünk. És itt újra csak a rendőrségi matekot citálnám: a videóban elhangzik, ha a felvételt százezer ember megnézni, akkor ez statisztikai alapon azt jelenti, hogy közülük egy még idén közlekedési balesetben meghal... (2018.11.13-án 13 713 megtekintésnél jár a videó.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek