5 évnél régebbi cikk

Tényleg besült J. K. Rowling újabb varázslata? - Legendás állatok: Grindelwald bűntettei kritika
Fehérvár Médiacentrum fotójaTényleg besült J. K. Rowling újabb varázslata? - Legendás állatok: Grindelwald bűntettei kritika

A Harry Potter-rajongók reményvesztetten bámultak maguk elé, amikor lement a Halál Ereklyéi második felvonása: nincs több mágia. Majd 2016-ban jött a Legendás állatok és megfigyelésük, amely Eddie Redmayne-vel a főszerepben újra elvarázsolta a világot. Két évre rá érkezett is az ígért folytatás, ahol már Grindelwald bűntettei kerültek górcső alá. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Legendás állatok: Grindelwald bűntettei! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Nálam nagyobb Harry Potter-rajongóval nem igen találkozhattok. Na jó, nyilván túlzás, de minimum százszor láttam már mindegyik filmet, és tucatszor olvastam a regényeket, nem beszélve azokról a könyvekről, lexikonokról és videójátékokról, amiket végigpörgettem, és amelyek segítségével tényleg tokkal-vonóval képben vagyok mindennel, ami a J. K. Rowling által megálmodott varázsvilággal kapcsolatos.

Pont ezért nem értettem, hogy miért nem hozott lázba, amikor bejelentették, hogy készül a Legendás állatok és megfigyelésük című mozi, amely a Harry Potter-filmekből ismerős, azonos című tankönyvben szereplő állatokról és a mű szerzőjéről, Göthe Salmanderről szól. Ja, és nem egy vagy kettő, hanem mindjárt öt részesre tervezik a bulit.

Első blikkre valószínűleg arra gondoltam, hogy ha tényleg az lesz a filmben, Göthe hogyan ismeri meg ezeket a lényeket, akkor az egy idő után tuti unalomba fog fulladni. Éppen ezért - bár az előzetesek tetszetősek voltak - az első etapot kb. fél évvel a debütálása után lestem meg, és bár közel sem sikeredett tökéletesre a produkció, jó volt újra elmerülni a régen látott mágikus világban.

Hogy mindenki képben legyen, kicsit bővebben is mesélek a sztoriról: Göthe Salmandert kicsapják a Roxfortból a legendásan veszélyes állatokhoz való különös vonzalma miatt. Pár év múlva újabb állatka felkutatása miatt következő útja New Yorkba vezet, ahol véletlen folytán a táskája mélyén lapuló szörnyek elszabadulnak. Göthe így hát begyűjtőkörútra indul, közben pedig megismerjük Credence-t (Ezra Miller), akiben különös sötét erő lapul.

Miután az utolsó lényt is sikerült becsalogatni a kofferba, a város egy másik pontján a Credence-ben rejtőzködő obskurus elszabadul. Hősünk a nyomába ered, hogy leválassza róla a gonosz lényt, ám az addig csak ellenszenves, de a jó oldalon harcoló auror, Percival Graves-ről (Colin Farrell) kiderül, hogy pont a gonosz lényt akarja, így szembeszáll Göthével. Az összecsapás végén Credence-nek nyoma vész, Graves-ről pedig kiderül, hogy nem más bújik meg álarca mögött, mint a világ legrettegettebb bűnözője, Gellert Grindelwald (Johnny Depp).

A Legendás állatok: Grindelwald bűntettei a címszereplőt helyezi előtérbe, ám rajta kívül egy rakás szereplő bukkan fel kisebb-nagyobb szerepekben. A rendezői széket továbbra is David Yates foglalja el, a forgatókönyvért pedig maga a legnagyobb mágus, J. K. Rowling felel.

Sztori

Göthe Salmandert (Eddie Redmayne) a New York-i kalamajka után a brit Mágiaügyi Minisztérium eltiltja minden külföldre való utazástól. A méltán híres Albus Dumbledore (Jude Law) kérésére mégis Párizsba utazik, hogy felkutassa Credence-t, akinek testében igencsak veszélyes varázs lény vert tanyát.

Göthe útközben az első részben megismert barátaiba botlik, akik (és a kleptomán furkász) segítségével régen látott szíve választottjához, Tina Goldsteinhez (Katherine Waterson) is eljut. Tina szintén Credence-t keresi, akiről köztudott, hogy a közveszélyes Gellert Grindelwald legfőbb kiszemeltje arra, hogy legyőzze az egyetlen embert, akinek ereje az övével vetekszik, Dumbledore-t.

Karakterek

A Legendás állatok: Grindelwald bűntettei számos karaktert vonultat fel, amely papíron jól mutat, de emiatt nem tudjuk teljesen beleélni magunkat a cselekménybe. Egyrészt az újak között nincs olyan szereplő, akiért ilyen rövid idő után szorítanánk, akikért meg talán mégis, őket botrányosan keveset látjuk a mozivásznon. Nem beszélve az első etap főszereplő négyeséről, akik mintha csak átsétálták volna a filmet.

A fókusz Göthe Salmanderről érezhetően Gellert Grindelwald és Albus Dumbledore kettősére terelődött, ami azt az érzetet keltette, hogy Göthe csak azért kellett, hogy az előbb említett úriembereken kívül legyen valaki, akit rányomnak a plakátokra. Kicsit felhúzott, hogy Salmandert így a háttérbe szorították lökték, de remélem a későbbiekben újra megmutatja magát, ugyanis személyében - szörnyek ide vagy oda - érdekes karaktert ismerhettünk meg.

És ha már szörnyek, akkor a címben szereplő "Legendás állatok" sem igazán állja meg a helyét, ugyanis az első részben megismert menő arcokon kívül három, azaz három új állatkára tellett a készítőktől. Tudom, tudom, korábban pont azt írtam, ha csak a lényekről szólna a show, akkor egy idő után elengedném a szériát, de azért néhány újabb legendát elbírt volna még a mozi. Remélem, a következő epizódokban e téren is feljavulnak az írók.

Johnny Depp tökéletes választásnak bizonyult a rettegett mágus szerepére, párszor rendesen beparáztatott pusztán a megjelenésével, és Jude Law-nál pöpecebb fiatal (???) Dumbledore-t keresve sem találhattak volna. Az újak közül még Zoë Kravitz volt, aki teljesen levett a lábamról, a többieket meg remélem, a folytatásokban jobban megismerem, ugyanis nem sok idejük maradt bizonyítani.

Összegzés

A Legendás állatok: Grindelwald bűntetteinek köszönhetően ismételten J. K. Rowling varázslatos univerzumába látogathatunk el, amely továbbra is tele van mágiával és váratlan húzásokkal, ám ezúttal nem éreztem benne annyi kakaót, mint elődeiben.

Hogy ne menjünk vissza (bocs, előre) Harry Potter történetéig, a Legendás állatok és megfigyelésüknek keretes szerkezete, külön sztorija volt, amit ezúttal úgy ahogy van, elfelejtettek megírni, és az egész film mintha hosszabb átvezetőként funkcionált volna. Se füle, se farka, és még Grindelwald bűntetteiről sem tudtunk meg semmit. Nyilván, ha kijön majd a többi rész, az egészet egyben meglesve értelmet nyer ez az epizód is, ám önmagában sajnos kevés.

Ennek ellenére élveztem a műsort, voltak azért itt újabb ismeretlen lények is, és a látvánnyal sem tudtam betelni. Bár annyira nem sikerült megismernem a karaktereket, hogy szurkoljak is nekik, a mozi végén mégis izgultam, hogy hova fut ki a történet. És ami a záróképsorokat illeti... készüljetek, sokkot fogtok kapni! A Legendás állatok: Grindelwald bűntettei nem lett a Potter-univerzum legerősebb darabja, sajnos még az élmezőnyben sincs, ám semmiképpen ne hagyjátok ki, ugyanis megvannak a maga mágikus pillanatai. Érzésem szerint a következő részekben valami olyasmit fogunk tapasztalni, amit eddig még nemigen éltünk át a varázsvilágban.

10/7 - Öröm visszatérni J. K. Rowling varázsvilágába

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek