5 évnél régebbi cikk

Iskolabusz? Székesfehérváron?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Iskolabusz? Székesfehérváron?

A közelmúltban jelentették be: két éven belül Magyarországon is tervezik kiépíteni - amerikai mintára - az iskolabusz-hálózatot. Vajon Székesfehérváron jól jönne?

Ha olyan amerikai filmet nézünk, amiben iskoláskorú gyermek szerepel, akkor biztosan bekerül a képbe egy sárga iskolabusz is. Az Egyesült Államokban a rendszernek már több évtizedes hagyománya van, és úgy tűnik, Magyarországra is adaptálnák ezt. A közelmúltban jelentette be ugyanis az innovációs tárca, hogy két éven belül amerikai mintára Magyarországon is kiépülne az iskolabusz-hálózat rendszere, az erről szóló előterjesztés pedig hamarosan a kormány elé kerül.

Az angol nyelvben létezik az „iskolabuszsárga” kifejezés, ami az 1930-as évekből ered. Az iskolabuszok színe akkoriban az Egyesült Államokban még citromsárga volt, a szó pedig az eredeti színárnyalatra utal. Azóta ugyan inkább narancsossá vált a buszok festése, de mindkét árnyalat egy célt szolgál: az iskolások védelmét. A sárga színt az emberi szem minden másnál gyorsabban észleli, és jobban felkelti az érdeklődést, mint más árnyalatok, és akár a szemünk sarkából is észleljük. A sárga iskolabuszok kevesebb balesetet szenvednek el. Az Egyesült Államokban ezt annyira komolyan veszik, hogy törvénybe is iktatták: nem lehet más színe egy iskolabusznak, csak sárga. - forrás: index.hu.

Arról persze egyelőre nem szól a fáma, hogy mely terültekre, városokra fókuszálnak majd az iskolabusz-rendszer kiépítésekor, így azt sem tudjuk, hogy Székesfehérváron láthatunk-e majd néhány év múlva kisiskolásokkal megtömött sárga (vagy ki tudja milyen színű) buszt végiggördülni mondjuk a Berényi úton.

Amíg ez a kérdés kiderül, addig is: vajon Székesfehérváron jól jönne, ha lenne iskolabusz-hálózat?

 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek