Cloudy2 °C
2018. december 14. péntek Szilárda
Menü

Hol kaphatunk finom bejglit és aprósütit az ünnepekre Fehérváron?

Hol kaphatunk finom bejglit és aprósütit az ünnepekre Fehérváron?
Saveur Kávézó és Cukrászda süteménykínálata (Fotó: Horváth Reni)

Az illatos és repedésig töltött diós vagy mákos bejgli egyszerűen nem hiányozhat karácsonykor az asztalról. De mi van, ha nem tudunk úgy és olyat sütni? Az sem gond! Szerencsére Székesfehérváron kaphatunk igazi, házi bejglit. Ha pedig letérnénk a hagyományos útról, és izgalmas ízekkel egészítenénk ki az ünnepi asztal kínálatát, akkor is könnyű a megoldás.

Bejglit vásárolni persze szinte minden nagyobb üzletben és áruházláncnál lehet. De olyan bejglit kapni, ami ízletes és lágy, nem száraz, és pont annyi töltelék van benne, hogy csak éppen repedjen meg a fényes tészta. Szóval olyan bejglit szerezni, ami pont olyan, mintha a nagymama sütötte volna, na, az már nem egyszerű feladat. Viszont nem is lehetetlen, csak jó helyen kell keresni.

A Saveur Kávézó és Cukrászda különleges, helyben készített sütijeiről már korábban is írtunk. És ahogy Karetka Katalin üzletvezető, valamint csapata előszeretettel nyúlt és nyúl a különleges ízekhez, a meglepő párosításokhoz, úgy a hagyományt és a hagyományos ízeket sem zárják ki. Persze azért a karácsony kedvenc édességének készítésekor sem tudnak kibújni a bőrükből, hiszen itt is van egy kis csavar. De csak, ha úgy kérik.

„A bejglikínálatunk alapja természetesen a hagyományos diós, illetve mákos töltelékű. Előbbit kérhetik mazsolával vagy anélkül, utóbbit pedig akár meggyesen is. De itt nem álltunk meg, és idén (is) lehet rendelni gesztenyéset, meggyes-gesztenyéset, illetve a tavalyi év egyik abszolút kedvencét a mogyorókrémmel és pörköl mogyoródarabokkal töltöttet. Ritkán, és csak külön kérésre, extra bejgliket is szoktunk készíteni, például madulás-marcipánosat.” – mondta el Karetka Katalin.

És, hogy Katalinék szerint miben rejlik a jó bejgli titka?

„Mi daráljuk a mákot, diót, mogyorót, vagyis abszolút friss az alapanyag. A klasszikus recepthez nyúltunk vissza, de azon nagyon apró módosításokat végeztünk, hogy csak kettőt említsek: mi kicsit több tojássárgát teszünk a tésztába, mint amennyit a nagykönyv ír, illetve az olajos magvakat is kicsit magasabb arányban használjuk.”

A bejgli persze nem az egyetlen olyan édesség, amit szívesen látunk az ünnepi asztalon, hiszen az aprósütemények legalább ennyire népszerűek.

„Az aprósütemény-kínálatunkban is megvannak a hagyományos kedvencek, az isler és a linzer, ám itt is készülünk különlegességekkel: mandulás-vaníliás-csokis kiflivel, boszorkánypogácsával, zserbótallérral, aszalt gyümölcsökkel töltött hókiflivel, mogyorókrémmel töltött omlós keksszel, illetve a különféle lágy krémmel töltött kekszekkel. A sósaknál sláger a tepertős és sajtos pogácsa, de lesz nálunk tejfölös-sajtos pogácsa, sajtos omlós falatkák, aminek a tetejét szezámaggal, köménnyel vagy sajttal szórjuk meg, illetve baconos csavart rúd.” – mesélte Karetka Katalin.

Ha szeretnénk ezekből a finomságokból otthonra is, akkor akár rendelhetünk telefonon, de érdemes befutni személyesen a Budai úton található üzletbe, és megkóstolni mondjuk a diós vagy mákos bejglit, meg akár a többi édességet is.

Saveur Kávézó és Cukrászda 
Székesfehérvár, Budai út 140.
+36 20 466 5363
www.saveur.hu
facebook.com/saveurkavezo
Nyitva: a hét minden napján reggel 9-től este 19 óráig!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár