5 évnél régebbi cikk

Karácsonyfadísz turkáló Tárnokon
Fehérvár Médiacentrum fotója
tarnokhir.hu
Karácsonyfadísz turkáló Tárnokon

Kézzel festett üveggömbök, különféle figurák közül lehet válogatni Tárnokon a karácsonyfadísz turkálóban. Az üvegdísz készítő üzem idén megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt, ahol amellett, hogy megismerhető a manufaktúra működése, különleges díszek közül lehet választani.

Macska, pingvin- és gólya forma, retró díszek, kézzel festett motívumok, a szivárvány minden színében pompázó gömbök készülnek Tárnokon, az üveg karácsonyfadísz készítő üzemben. A céget Szabó Lajos és felesége alapította 1963-ban. Akkor még bólogatós kutyát és különféle játékot gyártottak Budapesten (például a híres Moncsicsi babát), majd Tárnokra költöztek és mára már csak karácsonyfadíszeket készítenek, azokat pedig szinte minden színben és formában, de szigorúan kézzel, tudtuk meg Szabó Lajos üveg karácsonyfadísz-készítő mestertől. Termékeik világszerte elérhetőek, Németországban, Amerikában, Norvégiában, Franciaországban és Hongkongban is lehet kapni őket.

"Az idén a pasztell színek és főleg a rózsaszín a divat, ami jövőre már megváltozik, mert 3 évvel ezelőtt a fekete volt mindenféle változatban és megdöbbentő, hogy fekete karácsonyfa dísz, de ha megnézi az ember, nem is olyan borzalmas. Elfogadható. Mindenféle színnel, mindenféle mintával és mindenféle méretben, főleg a gömböket gyártjuk, és keresik a vásárlóink" - árulta el Lajos bácsi.

Amint elkészültek a gömbök, vagy festékbe mártják őket, vagy ezüstös színezést kap. Ezután következik a dekorálás. Minden egyes darabot ügyes kezek pingálnak ki különféle motívumokkal, például havas tájképpel.

A manufaktúra a téli időszakban kinyitja kapuit az érdeklődők előtt. Aki szeretné, kipróbálhatja a dekorálást, vagy megismerkedhet a munkafolyamattal, de egy karácsonyfadísz turkálót is kialakítanak ilyenkor, hogy mindenki saját ízlése szerint öltöztethesse fel a fáját az ünnepekre. December 22-ig, mindennap 8 és fél 5 között várják az érdeklődőket Tárnokon, az M7-es autópálya mellett.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek