5 évnél régebbi cikk

Ne dobd ki a karácsonykor megmaradt ételt! Egy székesfehérvári csoport a fehérvári rászorulóknak elviszi
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/lehel.eszter
Ne dobd ki a karácsonykor megmaradt ételt! Egy székesfehérvári csoport a fehérvári rászorulóknak elviszi

A Madárlátta önszerveződő székesfehérvári csoport egész évben segíti étellel a rászorulókat, és az ünnepek alkalmával sem engedik el azoknak a kezét, akik számítanak rájuk. Most (is) bárki segíthet: zsírral vagy éppen a karácsonyi menü el nem fogyasztott részével.

A Facebookon szerveződött Madárlátta zárt csoport nagyjából egy éve indult el, és azóta üzemeltetnek a Székesfehérvár, Tolnai út 10. szám alatti ház falán ételdobozt, amelyet napi rendszerességgel és minden nap többször is megtöltenek élelmiszerrel, továbbá felügyelik, tisztán tartják és ellenőrzik.

„Jelenleg 71 taggal rendelkezik a csoportunk, ebből 5-6 tag az, aki aktívan, minden nap felel azért, hogy többszöri alkalommal tele legyen a doboz, de a többiek is sokat segítettek/segítenek alkalomszerűen. Minden reggel egy pékségből hozzuk el a péksüteményeket, sütiket, kenyereket, amelyeket felajánlottak részünkre. Ezekből főként előre csomagolt szendvicsek készülnek, de a többi péksütemény, például a kakaós csiga, pizzás táska ugyancsak egyesével kerül lecsomagolásra. A téli időszakban pedig lehetőség van arra is, hogy készételek is kerüljenek ki kis dobozokban, amelyekre ráírjuk a csomagolási dátumot és tartalmukat.” – mondta el Lehelné Eszter a Madárlátta-doboz szíve és lelke.

A csoport önerőből "gazdálkodik", nem alapítvány és magánszemélyek felajánlásán kívül semmilyen más támogatással nem rendelkeznek. Így természetesen szívesen veszik azok segítségét, akik például a szendvicsek kenéséhez zsírt, sajtkrémet, májkrémet ajánlanak fel, vagy éppen a karácsonyi ételdömping le gyűrni nem bírt egy részét osztanák meg olyannal, aki rászorul.

Amennyiben valakinek lehetősége van segíteni, örömmel fogadunk bármilyen élelmiszert, legyen az konzerv, „kenőanyag”, esetleg a karácsonykor megmaradt készétel, és ezeket ha kell, össze is gyűjtjük. Nagyon sokat jelent minden felajánlás.” – mondta el Lehelné Eszter, akivel a Facebook-oldalán Messenger-üzenetben lehet felvenni a kapcsolatot, ha segíteni szeretnénk és tudunk.

A Madárlátta csoport Tolnai utca 10. száma alatti ételdobozának feltöltése mellett még több lehetőség is adódik a segíteni szándékozó székesfehérváriak előtt. Hasonló ételdobozt működtet a palotavárosi PAPSZE Egyesület, illetve idén is kikerültek már a 2017 januárjában indult Szabadfogas mozgalomhoz kapcsolódóan a fogasok Székesfehérvár több pontjára.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek