5 évnél régebbi cikk

Megfáztál? Lázas vagy? Használd a természet erejét a gyógyuláshoz! - 1. rész
Fehérvár Médiacentrum fotója
geralforum.com
Megfáztál? Lázas vagy? Használd a természet erejét a gyógyuláshoz! - 1. rész

Megfázás / nátha / influenza esetén nem kell feltétlenül mindig a háziorvoshoz vagy a gyógyszertárba szaladni a megoldást keresve! A természet rengeteg olyan növénnyel ajándékoz meg minket, amely a gyógyulásunkat segíti elő. Ezekből mutatok most be néhányat.

A „gyógyító” növények közül a legismertebb talán a hagyma, amit teaként teaként szoktunk elkészíteni. Elkészítéséhez fogjunk egy edényt, öntsük fel fél liter vízzel, tegyünk bele egy fej vöröshagymát, főzzük fél órán át - és már fogyaszthatjuk is!

Ez a főzetet nem csak inni lehet, de inhalálhatunk is vele: tegyük az asztalra a gőzölgő edényt, hajoljunk fölé, és szippantsunk mélyeket! A kéntartalmú vegyületek fertőtlenítik és tisztítják a légutakat és a tüdőt is. Van, aki egy törölközőt vagy lepedőt is a fejére terít ilyenkor, amely lelóg a lábas mellé kis sátrat formálva, hogy a gőz ne tudjon elillanni.

A hagyma olyan kéntartalmú vegyületeket tartalmaz, mint az alliin, metilalliin, propilalliin és propilén-szulfonsavak - ezek miatt könnyezünk a hagyma vágásakor. A növényben találhatunk illóolajokat, peptideket, flavonoidokat, vitaminokat, ásványi anyagokat (vasat, jódot, foszfort, szelént, kalciumot). Magas a C-vitamin tartalma is.

Ezek a vegyületek segítenek a vérnyomás csökkentésében, az étvágy javításában, a sejtek erősítésében és stimulálják a fehérvérsejteket. Erős a vírus- és baktériumölő hatásuk. Manapság leginkább középfül-gyulladásra, szemölcsök kezelésére használják, de a legtöbben – ahogyan az imént jeleztem is - főként köhögésre, náthára és influenzás esetek során veszik elő.

citrom is gyakrabban előkerül az őszi-téli időszakban. Ez az egyik legismertebb „gyógyír” a megfázás / nátha kezelésére. Gyulladáscsökkentő, antibakteriális és nyákoldó hatása közismert, ahogy sokan tudják azt is, hogy lázcsillapításra is használható, s jó tulajdonságai közé tartozik, hogy vérképző és idegnyugtató hatással is bír.

 Mindemellett alacsony a kalóriatartalma, s jelentősnek mondható a benne található C-vitamin, glikozid, illóolaj és rost mennyisége is. A C-vitamint az immunerősítésnél áldhatjuk, a glikozid „felelős” az antibakteriális hatásért, az illóolaj pedig segíti az emésztést.  

A citrom hatással van a kanyaróra, szívdobogásra, fejfájásra. Használják máj- és tüdőbaj gyógyítására, valamint gyomorgyulladás, savtúltengés, reuma, szédülés, skorbut, vízkór, váltóláz, giliszta, tífusz, izomsorvadás, veszett eb harapása és torokgyík ellen. Elpusztítja a kolera-, a diftéria- és a tífuszbaktériumokat.

Ehetjük önmagában – én például kifejezetten szeretem savanykás ízét -, édesítve, teába facsarva, többféle gyümölccsel összeturmixolva is.

A perui földicseresznye nem igazán ismert hazánkban, pedig C-vitamin tartalma duplája a citroménak, s fehérjetartalma is igen magas (14%-os), rengeteg vitamint tartalmaz, s rostban is nagyon gazdag (22,5 %).

Segíti az immunrendszer működését, hozzájárul a normál idegrendszeri és pszichés folyamatokhoz. Enyhíti a fáradtságot, kimerültséget. A kollagén képződéséhez is szükség van C-vitaminra, így jól tesszük, ha C-vitaminban gazdag növényeket fogyasztunk, ha azt akarjuk, hogy csontjaink, bőrünk, ínyünk, fogaink, és a porcok is meg tudjanak újulni.

Az inka bogyónak jelentős az A és E vitamin mértéke is. Az A-vitamin támogatja a látást, részt vesz a sejtdifferenciálódási folyamatokban, és hatásos a bőr és a nyálkahártya kiszáradása ellen is. Fehérjetartalma igen magas (14%-os), s rostban is nagyon gazdag (22,5 %).

Beltartalmi értékei igencsak figyelemre méltóak: található benne almasav, citromsav, flavonoidok, fizalin (ami a sejtek allergiaérzékenységét csökkenti), fitoszterolok (növényi eredetű, a koleszterolhoz hasonló szerkezetű, gátolja a koleszterin felszívódását, így csökkenti a vér koleszterin szintjét), foszfortartalma pedig a dióval, mandulával vetekszik.

A perui földicseresznyét fogyaszthatjuk nyersen, készíthetünk belőle lekvárt, befőttet, szörpöt, csatnyit, zselét, alkotóeleme lehet édes vagy sós salátáknak, desszerteknek, vagy akár csokoládéba is mártogathatjuk.

gránátalma is népszerű C- és K-vitamin-tartalma miatt! 100 gramm gyümölcsben 10,2 mg C-vitamin van, és 16 mg K-vitamin! Ennek köszönhetően gyorsítja a sebgyógyulást, az immunrendszer erősödését, egészségesebbé teszi a fogínyt. A C-vitamin a vas felszívódásában játszik szerepet, a K-vitamin pedig a csontok fenntartásához nyújt – többek között – segítséget.

Influenzás időszakban kimondottan ajánlott fogyasztani! A húsából Közel-Keleten szirupot készítenek, és savanyúságokhoz adják. Sőt, a savanyú indai fűszer, az anardana alapját is a megszárított gránátalma adja. Ha csak a gránátalma levére vágyunk, akkor egyszerűen csak facsarjuk ki. (Bár én jobban szeretem megpucolni, s kifordítani belőle a magokat. Sokkal finomabbnak érzem úgy.) Ha akarjuk, össze is turmixolhatjuk a magokat, s önthetjük natúr joghurthoz, vagy müzlihez – nagyon finom nassolnivalót kapunk!

A benne lévő cserző anyagok csökkentik a fájdalmat, ezért torok- és garatgyulladás, valamint szájnyálkahártya-gyulladás esetén ajánlatos a gyümölcs levével való öblögetés. Sőt, e növényben lévő természetes sav a fertőzés megszüntetésére is jó. (A magból készült kivonat antibakteriális hatással van a plakkra.)

 (Folytatjuk!)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek