5 évnél régebbi cikk

Székesfehérváron temették el a világhírű magyar modellt
·Stílusbűnügy·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Módos Gábor
Székesfehérváron temették el a világhírű magyar modellt
·Stílusbűnügy·Utolsó frissítés: undefined

Éppen 33 éve, január 3-án találták meg a nemzetközi karriert befutó magyar modell holttestét New Yorkban. A "magyar nemzeti kincsként" is titulált Lantos Piroska mellett barátnője és egy férfi hullája is hevert.

1985. január 3-án tragikus hír rázta meg a divatvilágot: Lantos Piroskát a nemzetközileg is elismert – ahogy akkor nevezték – manökent holtan találták a New York-i Tudor City Plaza egyik apartmanjában. Mellette barátnője, Gramiss Ágnes és a lakás tulajdonosa, Szenti György holtteste is ott hevert. Az Ungvári Tamás (Rekviem egy manekenért, 1985)  Szalóczy Péter (Panni regénye, 2015) és Vass Virág (Az örökké rövid története, 2018) írókat is megihlető modell 14 évesen még a Zalaegerszegi Ruhagyár konfekció termékeit mutatta be, ám arisztokratikus szépségének köszönhetően egészen a Chanel, a Carolina Herrera, az Ungaro és a Guy Laroche divatházak kifutóiig jutott.

Ám míg pályafutása meredeken hasított előre, addig magánélete kevésbé szerencsésen alakult. Alig 20 éves volt, amikor összeházasodott Kustos Lajos építésszel, de a férfi emésztő féltékenysége menekülésre késztette Lantos Piroskát, és elhagyta őt. Később összeköltözött Kamarás András grafikussal, majd 1978-ban megismerkedett Szenti Györggyel, az USA-ban George L. Senty-ként ismert egykori hírlapfotóssal, 56-os disszidenssel, aki teljesen a gyönyörű modell rabjává vált, és akit azonban hamarosan – amerikai újságírók szerint a modell édesapja intézte el, hogy megtagadják tőle a magyar vízumot – kitiltottak Magyarországról. 

Később Lantos Piroska Franciaországban kapott munkát, és hozzáment egy francia férfihoz, nevét Sarah de Lantosra változtatta. Ám ez a házasság sem tartott sokáig, és újra összejött volt párjával, Kamarás Andrással, aki Párizsba is követte Piroskát. A bosszúszomjas francia férj kémkedés vádjával feljelentette volt nejét és annak régi-új kedvesét, de a rendőrség hiába állította elő a párt, bizonyíték hiányában végül elengedték őket.

A modell szorult helyzetében, 1983-ban Szentit kérte meg, vigye magával Amerikába. Alig egy évvel később, 1984-ben párizsi látogatásáról Lantos Piroska egy magyar barátnőjével, Gramiss Ágnessel tért vissza New Yorkba, és együtt béreltek lakást. Szenti nem rajongott az új felállásért, rengeteget féltékenykedett, ezért a modell szakított vele. A férfi azt még elérte, hogy a szilvesztert együtt töltsék. 1985. január 3-án Szenti apartmanjában találtak rájuk, a két nővel egy-egy golyó végzett, a férfival három szívlövés.

Lantos Piroska, barátnője, Gramiss Ágnes és Szenti György rejtélyes tragédiája érthetően nagy port kavart, és bár sokáig találgatták mi is történhetett, soha nem tudta meg a közvélemény. Ahogy azt is kevesen tudják, hogy a 175 centis, különleges szépségű és arisztokratikus megjelenésű lányt Székesfehérváron, a Béla úti temetőben helyezték örök nyugalomra.

(forrás: wikipédia.hu, femina.hu, pumpkin-paradise.com)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek