5 évnél régebbi cikk

Emelkedő családtámogatások, csökkenő tejár - összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat 2019-ben
Fehérvár Médiacentrum fotója
babycenter.com
Emelkedő családtámogatások, csökkenő tejár - összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat 2019-ben

Emelkedik a minimálbér, csökken a tej ára, változik a cafeteria rendszere. Jelentős változások várhatók 2019-ben az országban. A legfontosabbakat összegyűjtöttük.

Nyolc százalékos minimálbér-emelkedés

Kétéves bérmegállapodást fogadtak el a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) munkaadói és munkavállalói oldalának képviselői, mely szerint 2019. január elsejétől és 2020. január elsejétől is nyolc-nyolc százalékkal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum összege.

A megállapodás értelmében idén a nyolc százalékos béremelés hatására a minimálbér bruttó összege 149 000 forint, a garantált bérminimum bruttó összege pedig 195 000 forint.

2020. január 1-től az újabb nyolc százalékos béremelésnek köszönhetően a minimálbér bruttó értéke eléri majd a 161 000 forintot, a garantált bérminimum bruttó összege pedig a 210 600 forintot.

Csökkenő közterhek, növekvő túlóra

Varga Mihály pénzügyminiszter a bérmegállapodás kapcsán hangsúlyozta, hogy az illeszkedik a kormány és a szociális partnerek által 2016 novemberében elfogadott hatéves közteher csökkentési és bérnövelési megállapodáshoz. A tárca a közleményében felidézte, hogy a hatéves bérmegállapodás értelmében 2019. júliusától újabb két százalékponttal, 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökkenhet a szociális hozzájárulási adó, ami tovább mérsékli a vállalatok adóterheit.

Január elsejétől hatályos az új Munka törvénykönyve, ami alapján 2019-ben a munkavállalóval történő egyéni megállapodás esetén négyszáz túlórát is elrendelhetnek a munkáltatók.

Változó nyugdíjak, különadók és juttatások

Csökken a nyugdíjasok után fizetendő járulék, januártól mindössze tizenöt százalék személyi-jövedelemadót szükséges fizetni, viszont megszűnik a huszonöt év alattiak után járó automatikus kedvezmény. Az év elejétől 2,7 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Megszűnik a hetvenöt százalékos különadó, a hitelintézeti különadó vagy kulturális adó, továbbá a baleseti adó és az egészségügyi hozzájárulás is, előbbi a biztosítási adóba, az utóbbi a szociális hozzájárulási adóba olvad. Az úgynevezett egészségügyi kockázatot jelentő ételek, italok (pl. cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok) esetében átlagosan húsz százalékkal nő a népegészségügyi termékadó mértéke.

Csökken a motorkerékpárok regisztrációs adója. Az online fizetések ösztönzése érdekében pedig húszezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól. Megszűnik a cafeteria eddigi rendszere, a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem. Az ötezer főnél kisebb településeken nő a CSOK összege a Magyar Falvak Programja keretében. Az új évben csökken a tartós UHT- és a dobozos ESL-tej ára. 2019-től mindkét terméken a legalacsonyabb, öt százalékos forgalmi adó lesz.

Tovább emelkednek a családtámogatások

Emelkedik a gyermekgondozási díj és a diplomás gyed összege, valamint megjelenik a gyermekek otthongondozási díja, vagyis a gyod is január elsejétől.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közlése szerint a minimálbér emelkedésének köszönhetően a gyed maximális összege 2019-ben eléri a bruttó 208 600 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 104 300 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 136 500 forintra emelkedik. A diplomás gyedet az érintettek már a gyermek kétéves koráig igénybe vehetik.

A tartósan beteg gyermeküket otthon ápolók számára megjelenik a gyod, melynek összege bruttó 100 000 forint, és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható.

Mindemellett januártól havi negyvenezer forintra emelkedik a kétgyermekesek családi adókedvezménye, amit már azok is igénybe vehetnek, ahol érkezik a második gyerek – a várandósság kilencvenegyedik napjától.

Nőtt a fizetős autópálya-szakaszok hossza

Az eddigi 1356 kilométerről közel 1380 kilométerre, a 3,5 tonna össztömeg feletti teherjárművekre érvényes e-útdíj-rendszerben pedig 6880 kilométerről 6914 kilométerre emelkedett az útdíj ellenében használható utak hossza. Fejér megyében nem vontak be a fizetős rendszerbe új szakaszt. Tavaly októbertől nőtt a tíznapos matricák ára, a többi matricatípusnál nem lesz változás.

Maradnak a parkolási díjak

Székesfehérváron ugyanannyiért parkolhatunk idén is, mint a korábbi években, nem változott a parkolási díj. A Városgondnokság parkolási csoportjának ügyfélszolgálatán már december elejétől megvásárolhatóak az éves, 2019-re érvényes parkolóbérletek. Székesfehérváron évek óta nem emelték a parkolás árát, a lakossági parkolóbérlet továbbra is 3100 forintba kerül egy évre, amiből lakásonként kettőt lehet igényelni, amennyiben az állandó lakcíme is ott van az ügyfélnek, ahova a bérleteket kívánja kiváltani. A Városgondnokság azonban felhívja a figyelmet: az ünnepek alatti ingyenes parkolás január elsejéig volt érvényes a városban!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek