Partly cloudy1 °C
2019. február 23. szombat Alfréd
Menü

A Disney ezúttal rendesen kitett magáért - Ralph lezúzza a netet kritika

A Disney ezúttal rendesen kitett magáért - Ralph lezúzza a netet kritika
A Rontó Ralph folytatásában összesen 343 karakterrel találkozhatunk (Fotó: fotogrames.es)

2012-ben jött ki a Rontó Ralph, és azonnal elvarázsolt a klasszikus és a jelenkori videójátékok világába elkalauzoló kaland. A sikerre való tekintettel adta magát a folytatás, így idén meg is érkezett a második felvonás, a Ralph lezúzza a netet, amely - ahogy a címből is kiderül - a világháló legmélyebb bugyrait mutatja be nekünk (és Ralph-nak). Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Ralph lezúzza a netet! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Amikor leleplezték a Rontó Ralph első trailerét, elkerekedett szemmel bámultam a monitort, ugyanis azt gondoltam, hogy végre olyan mozit láthatok, amely a videójátékok világába repíti el a népet. Minden képkockáját imádtam, és alig vártam, hogy szélesvásznon is tanúja legyek a csodának.

A Rontó Ralph aztán jött, látott és toronymagasan vitte a prímet, én meg nem győztem áradozni róla, ugyanis azontúl, hogy telepakolták popkulturális utalásokkal, kapott egy pofás kis történetet is, sőt, mélyen, legbelül még mondanivalója is volt. Mondanom sem kell, hogy még órákig elnéztem volna a videójáték-társadalom mindennapjait.

Persze nemcsak én lelkendeztem érte, hanem úgy az egész világ is (többek között Oscar- és Golden Globe-díjra is jelölték a legjobb animációs film kategóriában), így borítékolható volt, hogy a közeljövőben tető alá hozzák a folytatást. 2018-ban aztán megkaptuk az első előzetest a Ralph lezúzza a netről, én pedig akkorát csettintettem, hogy a mai napig fáj tőle a hüvelykujjam. A készítők (az első részt is dirigáló Phil Johnston és Rich Moore) rendesen kitettek magukért, és hibátlan húzás volt Ralph-ot szabadjára engedni a világhálón. Ott aztán van mit lezúzni!

Sztori

Rontó Ralph és Veneloppe von Cukk boldogan élik mindennapjaikat kedvenc kis játékgépeik mélyén, amikor is Veneloppe masinájának, a Cukorláznak váratlanul elromlik a kormánya.

A nagy kétségbeesések és siránkozások után von Cukk Rontó Ralph-hoz fordul, majd arra az elhatározásra jutnak, hogy valahogy el kell jutniuk a világhálóra, hogy eBay-ről rendeljenek egy új kormányt, ezzel mentve meg a gépet a leselejtezéstől. A játékterembe frissen beiktatott wifi pont kapóra jön, így Veneloppe és Ralph belevágnak életük eddigi legnagyobb kalandjába, ahol kommentek, spamek, vírusok és Disney-hercegnők hada keresztezik útjukat.

Karakterek

A Ralph lezúzza a netet szerencsére ezúttal is rengeteg karaktert mozgat - talán többet is, mint az első etapban. Elvégre az interneten vagyunk, nemde?

Na, szóval ezúttal is izgalmas figurák tömkelegét kapjuk az arcunkba, ám végig az volt az érzésem, hogy szerepeltetésüket nem minden esetben sikerült túl kreatívan megoldani. Még mindig jobban jártak volna a készítők, ha már a ló túloldalán lévő indokolatlan reklámok és kikacsintások helyett normális szereplők megírására szánták volna az időt, vagy visszahoztak volna még néhány arcot a Rontó Ralph-ból. Kíváncsi lettem volna, hogy ők mire mennek az interneten, illetve mit vált ki belőlük ez a fajta széleskörű információforrás (khm, Javíts meg Félix).

A mozi gerincét ezúttal is Veneloppe von Cukk és Rontó Ralph barátsága adja, illetve úgy a barátság általában azzal az aprósággal megfűszerezve, hogy mikor lesz egy barátság terhes valaki számára. Mikor lesz már annyira elviselhetetlen valakinek a közeledése, a másikra való rátelepedése, hogy a szenvedő fél kimondja a boldogító nemet. Érdekes témát csípett el ezúttal is a Disney, amely az internettel összeboronálva nem is lehetne aktuálisabb a mai zaklatásoktól teli világban.

Összegzés

A Ralph lezúzza a netet nagyon is bejövős volt. Ez pedig igencsak ritka a mai folytatások és rebootok szemétdombjának kupacai között. Úgy is mondhatni, hogy végre elkészült az a folytatás, amely után reménykedve ülök be az idei felhozatalra, legyen az a Bosszúállók: Végjáték vagy a Star Wars: Episode IX.

Hogy miért? Egészen egyszerűen azért, mert a Ralph lezúzza a netet egy új szintre emeli az egész sztorit, és nemcsak képletesen, hanem többek között például karakterfejlődést is láthatunk, nem beszélve arról, hogy a mozi olyan témát boncolgat, amely lurkók és felnőttek számára is érdekesnek, illetve tanulságosnak hathat. Az első résznek is megvolt a maga mondanivalója, ám a második etap kőkeményen belecsap a lecsóba, és nem általános, hanem jelenkori problémákat taglal. És ez jó. Gondolkodj, mielőtt posztolsz!

Persze akadnak kifogásolnivalók is, mint például az új szereplők elpocsékolása, illetve ezzel párhuzamosan, hogy a film két csupán karakterre fókuszál, ami általánosan nem lenne baj, de annyi magas labdát ad az internet, hogy ezeket vétek volt nem lecsapkodni. Szóval a Ralph lezúzza a netet egy pöpec kis alkotás lett, így bátran ajánlom mindenkinek. Tudom, hogy még csak január van, de tartom, hogy az év egyik legnagyobb meglepetése. Zúzásra fel!

10/9 - Az egyik legjobb folytatás ever

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Lőszergyártás is lesz Magyarországon
  Lőszergyártás is lesz Magyarországon
 • Kongresszuson dönt az LMP az EP-listájáról
  Kongresszuson dönt az LMP az EP-listájáról
 • Ma tartja rendkívüli kongresszusát a Jobbik
  Ma tartja rendkívüli kongresszusát a Jobbik
 • Trump újabb találkozóra készül a kínai elnökkel
  Trump újabb találkozóra készül a kínai elnökkel

A hét embere

 • Készítsünk mennyeien finom datolyaszilvás édességeket!
  Készítsünk mennyeien finom datolyaszilvás édességeket!
 • Egy hónapra félárú buszbérlet a dolgozóknak
  Egy hónapra félárú buszbérlet a dolgozóknak
 • Megszületett a bérmegállapodás az esztergomi Suzuki gyárban
  Megszületett a bérmegállapodás az esztergomi Suzuki gyárban
 • Országszerte károkat okozott tegnap a viharos erejű szél
  Országszerte károkat okozott tegnap a viharos erejű szél
 • Felminősítette Magyarországot a Fitch Ratings
  Felminősítette Magyarországot a Fitch Ratings
 • Továbbra is érvényben marad a látogatási tilalom Fejérben
  Továbbra is érvényben marad a látogatási tilalom Fejérben
 • Több mint egymilliárd forintból fejlesztik a Balaton körüli kerékpárutakat
  Több mint egymilliárd forintból fejlesztik a Balaton körüli kerékpárutakat
 • Ha a jövő héten nincs áttörés, el kell halasztani a Brexitet - közölte a brit kormány három miniszt
  Ha a jövő héten nincs áttörés, el kell halasztani a Brexitet - közölte a brit kormány három miniszt

Eseménynaptár

 • Az egész országra kiterjed a falusi CSOK
  Az egész országra kiterjed a falusi CSOK
 • Súlyos tömegbaleset történt Olaszországban
  Súlyos tömegbaleset történt Olaszországban
 • Egészségnapot tartanak ma Maroshegyen
  Egészségnapot tartanak ma Maroshegyen
 • Hat új álláshely a a Vörösmarty Mihály Könyvtár részére
  Hat új álláshely a a Vörösmarty Mihály Könyvtár részére