Partly cloudy1 °C
2019. február 23. szombat Alfréd
Menü

Pompás terítékek, királyi ízek, dekoratív ajándékok - kereskedelmi és gasztroverseny volt a fehérvári Deák középiskolában

Pompás terítékek, királyi ízek, dekoratív ajándékok - kereskedelmi és gasztroverseny volt a fehérvári Deák középiskolában
Terítésnél minden mozdulat számít (Fotó: Pápai Barna)

Felpezsdült az élet a Deák Ferenc középiskolában január 18-án: szakmai versenyt rendeztek a gasztronómia, a vendéglátás és a kereskedelem területén középiskolás tanulóknak, neves szakmai zsűri részvételével.

Mintha egy elegáns hotel éttermévé változott volna a székesfehérvári Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola aulája január 18-án délelőtt: szakmai versenyt rendeztek az iskolában, és a pincértanulók éppen a díszterítésben mérték össze a tudásukat. Az egész intézményben felpezsdült az élet a sokrétű megmérettetés napján: a tankonyhában - ahogy tavaly is - cukrász és szakács diákok tették próbára a tehetségüket, az emeleti tantermekben a boltos tanulók kirakatot terveztek, bort és desszertet csomagoltak.

A kereskedők versenyének nyolc feladata átfogóan bemutatja az eladók életét. A feladatok többsége olyan, amiben a szakmai gyakorlat során már szerezhettek jártasságot a fiatalok - mesélte Szabóné Horváth Adrienn, a kereskedők versenyének rendezője. - A kirakatrendezési versenyen egy lapra kellett kirakatot rajzolniuk, illusztrálva, hogy milyen kötelező elemei, feliratai vannak egy kirakatnak, és ők hogyan rendeznék be kreatívan. De volt rejtvény és kvízjáték is, valamint precíz alma- és sajtmérlegelésben, pénztárgéphasználatban és ruhahajtogatásban is bizonyítaniuk kellett.”

Kirakattervezésben is megmutatták tudásukat (Fotó: Pápai Barna)
Kirakattervezésben is megmutatták tudásukat (Fotó: Pápai Barna)

A zsűriben szokás szerint neves szakemberek értő szemei követték a tanulók munkáját, köztük Adamek Balázs, Volenter István, Damniczki Balázs, Benkó Gabriella, Boda János, Gazsó Róbert, Horváth Tamás, Mátyás László, Molnár Mária, Pass Szilvia és Végh József.

Molnár Máriát az ajándékcsomagolás kritériumairól kérdeztük: „A látványon túl a szakmai precizitást vettük figyelembe. - mondta. - Minimális eszközzel, papír, masni, ragasztó és olló segítségével kellett díszcsomagolást készíteniük egy üveg italnak és egy desszertnek. Egy italnál például az is elvárás, hogy ne essen ki az üveg a csomagolásból akkor sem, ha a tetejénél fogja meg valaki. Ne látszódjon ki a desszert a csomagból, és természetesen szakszerűen, szépen legyen hajtva a papír, eldolgozva a sarkoknál is.”

Természetesen a díszterítékeknek is hasonlóan szigorú szempontoknak kellett megfelelniük. Erről Horváth Tamást, a Hotel Magyar Király étterem igazgatóját a díszterítékek zsűrizése közben kérdeztük:

„Olyan kritériumok alapján zsűrizzük a diákokat, amit ők nap mint nap az oktatóiktól hallanak és tanulnak az iskolában. Megfigyeljük mikor veszik fel a kesztyűt, mennyire szimmetrikusan rendezik be az asztalt, egyforma hosszan lóg-e le az abrosz minden oldalon, hogy állnak a székek. Eltörlik-e a tányérokat, poharakat, evőeszközöket, és megfelelő sorrendben rakják-e őket az asztalra. Számít az is, hova kerül a sószóró, a menükártya.

Összességében ez egy rendkívül komplikált, összetett feladat, amit végül a szervírozás követ. Angol 1-es módban kell felszolgálniuk, kivéve a desszertet, azt svájci módban. Ez azt jelenti, hogy használniuk kell egy úgynevezett segédasztalt, arra helyezni a tálmelegítőt, tálat, tányérokat, és arról felszolgálni. Minden egyes ételnek külön szervizeszközt kell felhelyezni, és azzal megfogni az ételt.”

A zsűri a felszolgálók minden mozdulatát megfigyelte, a testtartásukat, viselkedésüket is:

„Van egy nagyon alapvető szabály, amit mindenkinek érdemes tudnia: ami a vendégtől jobbra helyezkedik el az asztalon, azt jobbról kell a pincérnek letenni, elvenni, ami a bal oldalon van, azt balról. A vendég előtt nem illik átnyúlni. Az italokat pedig mindig jobbról töltjük, a poharakat arra az oldalra helyezzük.”

A verseny eseményeit a tornateremben szakmai kiállítás is kísérte, ahol a vendéglátós és kereskedelmi szakma neves képviselőit ismerhették meg a fiatalok: többek között a legismertebb fehérvári éttermek képviseltették magukat, de voltak méhészek, sajtkészítők is.

Szakmai kiállítás is színesítette a programot (Fotó: Pápai Barna)
Szakmai kiállítás is színesítette a programot (Fotó: Pápai Barna)

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Lőszergyártás is lesz Magyarországon
  Lőszergyártás is lesz Magyarországon
 • Kongresszuson dönt az LMP az EP-listájáról
  Kongresszuson dönt az LMP az EP-listájáról
 • Ma tartja rendkívüli kongresszusát a Jobbik
  Ma tartja rendkívüli kongresszusát a Jobbik
 • Trump újabb találkozóra készül a kínai elnökkel
  Trump újabb találkozóra készül a kínai elnökkel

A hét embere

 • Készítsünk mennyeien finom datolyaszilvás édességeket!
  Készítsünk mennyeien finom datolyaszilvás édességeket!
 • Egy hónapra félárú buszbérlet a dolgozóknak
  Egy hónapra félárú buszbérlet a dolgozóknak
 • Megszületett a bérmegállapodás az esztergomi Suzuki gyárban
  Megszületett a bérmegállapodás az esztergomi Suzuki gyárban
 • Országszerte károkat okozott tegnap a viharos erejű szél
  Országszerte károkat okozott tegnap a viharos erejű szél
 • Felminősítette Magyarországot a Fitch Ratings
  Felminősítette Magyarországot a Fitch Ratings
 • Továbbra is érvényben marad a látogatási tilalom Fejérben
  Továbbra is érvényben marad a látogatási tilalom Fejérben
 • Több mint egymilliárd forintból fejlesztik a Balaton körüli kerékpárutakat
  Több mint egymilliárd forintból fejlesztik a Balaton körüli kerékpárutakat
 • Ha a jövő héten nincs áttörés, el kell halasztani a Brexitet - közölte a brit kormány három miniszt
  Ha a jövő héten nincs áttörés, el kell halasztani a Brexitet - közölte a brit kormány három miniszt

Eseménynaptár

 • Az egész országra kiterjed a falusi CSOK
  Az egész országra kiterjed a falusi CSOK
 • Súlyos tömegbaleset történt Olaszországban
  Súlyos tömegbaleset történt Olaszországban
 • Egészségnapot tartanak ma Maroshegyen
  Egészségnapot tartanak ma Maroshegyen
 • Hat új álláshely a a Vörösmarty Mihály Könyvtár részére
  Hat új álláshely a a Vörösmarty Mihály Könyvtár részére