5 évnél régebbi cikk

Javultak a fehérvári meccsek nézőszámai
Fehérvár Médiacentrum fotójaJavultak a fehérvári meccsek nézőszámai

A MOL Vidi FC hazaköltözése érezhetően megdobta a meccsre járók számát, de a Fehérvár AV 19-nél is javult az átlagnézőszám az előző szezonhoz képest.

Még az ősszel írtunk arról, mennyit zuhant a fehérvári topcsapatok meccseinek látogatottsága. Nos, 2018 második fele javulást hozott, legalábbis a sportstatisztika.blog.hu összesítése erre utal. Az oldal a 2018/2019-es szezon december 31-ig lejátszott bajnoki meccseinek nézőszámait gyűjtötte össze, a 112 csapatot tartalmazó listára a legjobb hazai labdarúgó-, kosárlabda-, kézilabda-, vízilabda- és jégkorongcsapatok kerültek fel.

A fehérvári mérkőzések látogatottságának javulásában nagy szerepe volt annak, hogy a MOL Vidi FC "hazaköltözhetett", és az ősz második felében már több meccset is Fehérváron, a MOL Aréna Sóstó pályáján játszhatott. Ez meg is látszik a nézőszámon, amely jelentősen javult, a piros-kékek az ország ötödik legnézettebb csapat lettek 3448-as átlag nézőszámmal. A teljes lista első három helyén egyébként szintén labdarúgóklubok állnak, a Ferencváros vezet (10149 néző), megelőzve a Haladást (3787) és a DVTK-t (3660). A negyedik a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata, amelynek hazai meccseit átlagosan 3448 néző tekinti meg a helyszínen. A költözésnek köszönhetően a Vidi egyébként jelentősen javított az előző szezon látogatottságához, az akkori 2105 szurkolóhoz képest.

Közvetlenül a Vidi mögött, a lista hatodik helyén egy másik fehérvári klubot, a legjobb magyar hokicsapatként teljesítő Fehérvár AV 19-t találjuk.  A Volán hazai meccseit átlagosan 3150 drukker követi a helyszínen, majd százzal több, mint az előző, 2017/2018-as idényben.

A fenti két csapathoz képest az Alba Fehérvár kosárlabdacsapata rontott az előző szezonhoz képest, a fehérvári kosarasok a 21. helyen állnak a listán. Míg egy idénnyel korábban 1632 néző volt az átlag az Alba Regia Sportcsarnokban, addig a most futó szezonban 1383 szurkoló látogatott ki átlagban a meccsekre. Az Alba hektikus idényt teljesít, ez is vastagon belejátszhat a nézőszámcsökkenésébe.

Alba Fehérvár KC női kézilabdázói a 67. helyen állnak a listán meccsenkénti 500 nézővel. A kézis lányoknál minimálisan romlott a nézőszám, az átlag a korábbi szezonban 533 volt.

Érdekes képet mutat a lista, ha a MOL Vidi FC és az Alba Fehérvár esetében a bajnoki meccsek mellett a nemzetközi kupameccseket is beleszámoljuk. A Vidinél a BL és EL selejtezők, no meg az Európa-liga csoportkör alaposan megdobja az átlagnézőszámot, a bajnoki 3448-as látogatottságát a nemzetközi meccsek 6546 szurkolóra húzza fel. Az Albánál épp ellentétes a tendencia, a bajnokik 1383-as látogatottságához adva a FIBA Europe Cup meccseit is már csak 1245 az átlagnézőszám, vagyis a kosarasok esetében a nemzetközi kupameccsek lehúzzák az átlagot.

A bajnoki mérkőzésekről készült részletes táblázat ide kattintva tekinthető meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek