5 évnél régebbi cikk

"Megtisztítják" a holttestektől az Everestet
Fehérvár Médiacentrum fotója"Megtisztítják" a holttestektől az Everestet

Elképesztő, egyben szomorú expedícióra készülnek a világ legmagasabb pontján, lehoznák a Mount Everesten életüket vesztő hegymászók holttesteit.

Régóta tervezik már a Mount Everest meghódítása közben elhunyt hegymászók holttesteinek felkutatását és lehozatalát, úgy tűnik, eljött az idő és tényleges lépések történnek a szomorú ügyben. A Tibeti Hegymászók Egyesületének vezetője arról számolt be, hogy a hegy északi, Kína felé eső oldalán 16, egyaránt 8000 méter felett fekvő holttest helyét azonosították be, így lehetőség nyílik azok lehozatalára. A feladatot egy kínai hegymászókból álló expedíció teljesítené, a Hszinhua kínai hírügynökség úgy értesült a szervezet egyik tagjától, hogy az egyesület – külföldi túraszervező irodákon keresztül – tavaly óta próbálja felkutatni az áldozatok hozzátartozóit, de néhány holttest túlságon régen a Csomolungmán van ahhoz, hogy azonosítani lehessen.

Az előzetes tervek szerint az expedíció három vagy négy, előre kijelölt helyen gyűjtené össze az egykor szerencsétlenül járt hegymászók földi maradványait, majd ezt követően egyszerre hoznák le őket. Ennek legegyszerűbb módja, hogy a holttesteket erős fóliába bugyolálják, majd egy meredek lejtőn a mélybe csúsztatják, ahova már a hatóságok is eljuthatnak és elszállíthatják azokat. Amennyiben ez mégsem lehetséges, a nehezen megközelíthető helyen fekvő holttestek fölé sírt emelnek majd.

A Csomolungma évről-évre rengeteg áldozatot szed, akik közül sokan soha, vagy csak jóval eltűnésük után kerülnek elő. 1924-ben a George Mallory és Andrew Irvine próbálta meg elsőként megmászni a Mount Everestet, ám mindketten eltűntek. Irvine holtteste nem került elő, Mallory maradványait végül 75 évvel (!) később, 1999-ben találták meg.

2010-ben nem az elhunytakat keresték ugyan, mégis több holttestet megtaláltak egy szemétszedési akcióban. A növekvő turizmus, és az azzal járó szemét eltüntetésére készültek a helyiek, akik végül 2,5 tonna hulladékot gyűjtöttek be 8000 méter felett, eközben találtak meg több, eltűntek nyilvánított hegymászót. A megtalált holttestek között volt az amerikai Scott Fischer, egy 1996-os expedíció vezetője, valamint a 2008-ben szerencsétlenül járt svájci Gianni Goltz és az abban az évben, 2010-ben eltűnt orosz Szergej Duganov földi maradványa.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek