5 évnél régebbi cikk

A jövő héten is folytatódik a csapadékos időjárás
Fehérvár Médiacentrum fotójaA jövő héten is folytatódik a csapadékos időjárás

Bár mostanában csúnyán ránk jár a rúd az időjárás tekintetében, ez az állapot úgy néz ki, hogy februárba átlépve sem nagyon akar enyhülni. Illetve annyiban, hogy a havazást felváltotta az ónos eső. Sokkal Jobb! Ja, nem.

Havazás, havas eső, ónos eső és ezek keverékéből bőven kijut nekünk mostanában. Tudom, tudom, január van, tél van, mit kell ezen csodálkozni? Én nem csodálkozom, csak egyszerűen karácsony után már nem szeretem, és már alig várom, hogy a sufniba tehessem azt a több kiló ruhát, amit ilyenkor magamra aggatok. Mert nem elég, hogy esik a hó és az eső, még hideg is van. De olyan, amilyet jó régen éreztem utoljára.

Persze azért azt sem lehet mondani, hogy az időjárás ne kacsintgatna a tavasz felé, ugyanis többfelé ónos esővel kezdődik a hét: több megyére és a fővárosra másodfokú figyelmeztetést adtak ki hétfőre. A hét további részében is többször lehet csapadék, a hétvégén melegedés várható, akár 10 Celsius-fok körüli maximumokra is lehet számítani - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Hétfőn keleten is beborul az ég és sokfelé várható csapadék: a keleti, délkeleti megyékben esőre, másutt kezdetben vegyes halmazállapotú csapadékra, majd egyre inkább havazásra kell számítani. A reggeli, délelőtti órákban főként a középső területeken átmenetileg intenzív ónos eső is lehet. Elsősorban a Dunántúlon és a középső országrészben jelentős mennyiségű csapadék valószínű. Helyenként a szél is megerősödik.

Az ónos eső veszélye miatt Budapestre, Pest, Fejér és Komárom-Esztergom megyére adtak ki másodfokú, Nógrád és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést hétfőre. Emellett Budapestre, Pest, Fejér, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére a havazás veszélye miatt is kiadtak elsőfokú figyelmeztetést. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 6 és plusz 2 fok között alakul, de északkeleten a kezdetben kevésbé felhős tájakon ennél hidegebb is lehet. Napközben 0-7 fokig melegszik a levegő.

Kedden számottevő csapadék nem valószínű. A leghidegebb órákban mínusz 5 és 0, napközben 0 és plusz 6 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerdán a keleti határnál előfordulhat kisebb eső, ónos eső, nyugaton néhol gyenge havazás. A minimumhőmérséklet többnyire mínusz 8 és mínusz 3 fok között, a kevésbé felhős, havas tájakon mínusz 8 fok alatt alakul. A legmagasabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 5 fok között valószínű.

Csütörtökön többfelé várható csapadék: nyugaton hó, másutt vegyes halmazállapotú. Néhol megerősödik a szél is. A leghidegebb órákban mínusz 6 és mínusz 1, napközben mínusz 1 és plusz 5 fok között alakul a hőmérséklet.

Péntek reggel párás, foltokban zúzmarás idő várható, majd feloszlik a köd és változóan felhős lesz az ég. Reggel a ködös tájakon hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat, este nyugaton lehet eső, záporeső. A szél többfelé megerősödik. A minimumhőmérséklet mínusz 6 és 0, a maximumhőmérséklet plusz 1 és 6 fok között alakul.

Szombaton és vasárnap többfelé várható eső, zápor, és erős lesz a szél is. Szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 2, vasárnap 0 és plusz 6 fok között alakul. A nappali maximumok szombaton plusz 3 és 10, vasárnap 4 és plusz 13 fok között alakulnak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek