5 évnél régebbi cikk

Mi lesz veled, ökölvívás? És Székesfehérváron?
Fehérvár Médiacentrum fotójaMi lesz veled, ökölvívás? És Székesfehérváron?

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság nyáron dönt arról, hogy a sportág maradhat-e az ötkarikás játékok programjában. Egy esetleges kedvezőtlen döntés milyen hatással lehet a sportág fehérvári jövőjére? Ennek jártunk utána.

Nem túlzás, komoly sportdiplomáciai háború dúl a NOB (Nemzetközi Olimpiai Biztosság) és az amatőr ökölvívás világszervezete, az  AIBA (Nemzetközi Ökölvívó Szövetség) között. A NOB végrehajtó bizottsága a bokszszövetségtől kapott júliusi beszámoló áttanulmányozása után függesztette fel a kapcsolatot az AIBA-val, mert úgy ítélte meg, hogy több területen továbbra is komoly pénzügyi és gazdálkodási problémák vannak a szervezetnél, illetve a november elején megválasztott elnök, az Egyesült Államokban Üzbegisztán vezető bűnözői között számon tartott Gafur Rakhimov személyét is erősen kifogásolja az ötkarikás szervezet.

Az olimpiai sportokra szakosodott insidethegames.biz szakportál híre szerint a NOB jelenleg is vizsgálódik az ökölvívás jövőjének ügyében. November 30-án megszakadt a kapcsolat a NOB és az AIBA között, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ezzel gyakorlatilag kizárta az ötkarikás játékokról a sportágat, ám ez még nem tekinthető végleges döntésnek. A NOB jelenleg is vizsgálódik és a 2020-as, tokiói játékok kapcsán júniusban, a NOB lausanne-i ülésén születhet döntés, itt várható az a végleges határozat, mely eldönti, ott lehetnek-e a 2020-as olimpián a világ legjobb amatőr ökölvívói.

Mi történik, ha kizárják az ökölvívást? Ez a kérdés Székesfehérváron is érdekes lehet, hiszen több ökölvívó klub is működik a városban. Túrós Arnold, a Varkocs György Box Club vezetője nem tudja elképzelni, hogy az ökölvívás lekerüljön az olimpia műsoráról.

- Szerintem maradni fog a sportág. Hogy veszed le az ökölvívást az olimpiai programból? Az olyan, mintha magát az olimpiát törölnéd. A birkózás, az atlétika, az ökölvívás olyan, amelyek nélkül az olimpia nem olimpia. Nyilván innen Fehérvárról nem lehet belátni a kulisszák mögé, a NOB és az AIBA közötti harcba. Azt fontos leszögezni, hogy nem az ökölvívással van a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak gondja, hanem az AIBA-val. Az AIBA-t fosztották meg az olimpiai jegyek forgalmazásától, olimpiai kvalifikációs versenyek rendezésétől. Olyan hírek is keringenek, hogy esetleg valamelyik profi ökölvívó szervezet megrendezné az olimpiai kvalifikációs versenyeket és magát az olimpiai tornát is. Egyelőre még nem lehet tudni, milyen harcok, megbeszélések, egyeztetések zajlanak a felső vezetésben egyik, illetve másik oldalon.

Kérdés, mi történik a sportággal, ha esetleg a rosszabbik forgatókönyv valósul meg, vagyis az ökölvívás lekerül az olimpiai sportágak listájáról. Túrós Arnold ebben az esetben sem látja feltétlenül sötéten a jövőt.

- Én úgy érzem, alapjaiban minket alapvetően nem érintene olyan érzékenyen az esetleges negatív döntés. Most gondolj bele, ott a K1, a kétezres években nagyon népszerű volt, szinte szárnyalt, pedig nem volt olimpiai sportág. Egyszerű ez az én meglátásom szerint, ha jól csinálod, akkor nem érint mélyen, ha rosszul, akkor viszont igen. Fehérváron rengetegen bokszolnak, versenyszerűen és hobbi szinten is, ez a döntés a véleményem szerint nem befolyásolná ezt a létszámot. Sokan mondják, hogy nagy csapás lenne, ha az ökölvívás lekerülne az olimpia programjáról, én nem látom ennyire borúsan az esetlegesen kedvezőtlen döntés utáni időket.

- Inkább fent, vezetői szinten lenne nagy csapás?

- Ott biztosan, sokan elesnének olyan támogatásoktól, anyagi juttatásoktól, melyért valljuk meg, nem dolgoznak meg, vagy épp nem arányosan kapnak. Jót tenne ennek a sportágnak, ha végre gazdasági alapokra helyezve működtetnék, valahogy a profi bokszhoz hasonlóan. Nem szeretnék senkit megbántani, de ha megnézzük, hogy a világban a profi szervezetek milyen gazdasági tényezők és irányvonalak mellett működnek, és emellett milyen népszerű a sportág, akkor az amatőr ökölvívással szembe állítva óriási a különbség. Utóbbinak alig van nézője, alig van marketingje, pedig sokszor az amatőr bajnokságok és versenyek szakmailag nívósabbak, mint egy profi gála. Mégis egy profi rendezvény nézőtere csurig van, az amatőré kevésbé látogatott. Emiatt érzem, hogy a nemzetközi szövetségnél szükség lenne a gondolkodásmód megváltoztatására, egy új stratégia, egy új jövőkép megalkotására.

Az amatőr ökölvívás jövője tehát jelenleg képlékeny, az olimpiai műsoron maradás vagy lekerülés esetén is rengeteg irányba mozdulhat el a sportág. Ami bizonyos, rengetegen bokszolnak Fehérváron, remélhetőleg ez a későbbiekben sem fog változni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek