5 évnél régebbi cikk

Gyönyörűen megújul az Aranybulla környéke – nézd meg a látványterveket!
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Gyönyörűen megújul az Aranybulla környéke – nézd meg a látványterveket!

Gyalogosbarát sétányok, sok pad és rendezvényterület – az Aranybulla-emlékmű eddig is különleges értékkel bírt Székesfehérvár életében, ám a megújulást követően méltó közösségi hellyé is válhat.

Az Árpád-ház program keretében egészen különleges és gyönyörű környezet kap az Aranybulla-emlékmű. A KörTeKert Stúdió által készített terveket hétfőn Vojtek Tímea tájépítész mérnök mutatta be. A látványtervekből jól látszik hogy a jelenlegi, az Aranybullához vezető út megmarad, ám sokkal gyalogosbarátabb lesz. Ugyanakkor a mostani parkolóból rendezvényterületet alakítanak ki, ami egyúttal kilátó teraszként is használható majd, illetve egy fa burkolatú pihenőterasz is épül, ami akár színpadként is szolgálhat. A felújítás után sokkal több ülőhely és pad is lesz a környéken, hiszen várhatóan új közösségi találkozóhelyként is funkcionál majd az Aranybulla-emlékmű.

A Nagyszombati út felől díszlépcső vezet majd fel a csúcsra, és mellette a mostani foltosan kopott fű, illetve rossz állapotú növényzet helyett egységes növénytakaró díszítést kap a környezet. A legtöbb sétány mellett fasor húzódik majd, de rendkívül sokféle virág lesz a napos területeken. A tervek bemutatásakor elhangzott: szinte minden meglévő növény megmarad, és nagyon vigyáznak rájuk a kivitelezésnél. 

Természetesen az autóval érkezők sem maradnak parkoló nélkül, az emlékmű aljában alakítják ki a megállóhelyeket, illetve készül egy kerékpáros pihenőközpont, valamint a gördülékenyebb közlekedés érdekében a meglévő kerékpárutat összekötik a Budai út melletti kerékpárúttal. A terveket bemutató teljes prezentációt még több képpel innen töltheted le!

Az első Aranybulla emlékművet, ami egy obeliszk volt, 1922-ben emelték a mai helyén, ahol a hagyomány szerint II. András hétszáz évvel korábban kihirdette az első magyar alkotmányt. Mivel az emlékmű a világháborúban megsérült, 1950-ben eltávolították. Már 1936-ban felmerült egy új emlékmű felállításának az igénye. A Horthy Béla alakította „Aranybulla emlékmű országos bizottsága” az 1938-as Szent István évre tervezte a megvalósítást. Ám a kivitelezésre nem került sor. 1970-ben az emlékhelyre egy szovjet tankot állítottak, emlékeztetőül a városért vívott harcokra. Az Aranybulla kihirdetésének 750. évfordulóján jobb híján a Budai úton állították fel a Rétfalvi Sándor által készített emlékművet. 1990-ben a tank eltávolítása után a szobor végre elfoglalhatta megfelelő helyét, augusztus 18-án avatták fel. (Forrás: kozterkep.hu, Magony Imre székesfehérvári szoborkatalógusának 2004-es kiadása alapján)
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek