5 évnél régebbi cikk

Ítéletet hirdettek a vörösiszapperben: tíz vádlottat bűnösnek találtak
Ítéletet hirdettek a vörösiszapperben: tíz vádlottat bűnösnek találtak

Tíz ember bűnösségét mondta ki a vörösiszapper megismételt elsőfokú eljárásában a Győri Törvényszék február 4-én, hétfőn. Az első- és a másodrendű vádlottat, a MAL Zrt. volt vezérigazgatóját és műszaki vezérigazgató-helyettesét letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Öt vádlottat felmentettek.

A vörösiszapper megismételt elsőfokú eljárásában február 4-én, hétfőn hirdetett ítéletet a Győri Törvényszék. A bíróság B. Zoltánt két év hat hónap, D. Józsefet pedig két év végrehajtandó fogházbüntetésre ítélte. A harmad-, negyed-, ötöd-, hatod-, nyolcad- és tizennegyedrendű vádlott felfüggesztett szabadságvesztést, a hetedrendű pénzbüntetést, a tizenharmadrendű pedig megrovást kapott. A  törvényszék öt vádlottat mentett fel minden vádpont alól.

A MAL Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált. Az ügyben 2012 januárjában tizenöt ember - köztük a cég egykori vezetői és több alkalmazottja - ellen emeltek vádat.

A témával bővebben a Fehérvár Televízió foglalkozott:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek