5 évnél régebbi cikk

Mit keres egy disznó a Google főoldalán?
Mit keres egy disznó a Google főoldalán?

A Google főoldalára érkezve sokaknak feltűnhet a különleges, vöröses díszekben izzó logó, amelyre rákattintva előbb egy disznó, majd tovább kutakodva a Holdújév 2019-felirat is jól kivehetővé válik. Mutatjuk, mit is jelent mindez.

Míg Magyarországon csak néhány éve kezdett elterjedni a kínai újév vagy holdújév (ami kínaiul tavaszünnepet jelent) használata, addig a világ népességének egynegyede számára az év legnagyobb ünnepe, és nem csak Kínában, de Kelet-Ázsia más országaiban is ünneplik. Mivel nem vagyok annyira jártas ebben a témában, a mindent tudó Wikipediát hívtam segítségül. 

Az oldal szerint a tavaszünnep időpontja évről évre változik. Az új év kezdetét bonyolult számításokkal határozzák meg, de az esetek többségére igaz, hogy a tavaszünnep az európai naptár február 4.-hez legközelebb eső újholdnapján van. Ez annyit tesz, hogy a kínai újév mindig január 21. és február 21. közé esik. A tavaszünnep a tavasz és egyben az új év kezdete, amely két célt szolgál: egyrészt a családok tagjai összegyűlnek és megajándékozzák egymást, másrészt pedig ilyenkor búcsúztatják az óévet, illetve biztosítják a szerencsét az új évre.

Idén a kutya évéből (2018. feburár 28-án vette kezdetét) léptünk át a disznó évébe, amely a mai nappal (február 5.) veszi kezdetét. A disznó a kínai asztrológia tizenkét állatjegyének utolsója, az ázsiai kultúrában a jólét szimbóluma. Úgy tartják, hogy aki ebben az évben születik, az őszinte, jó természetű és becsületes lesz.

Persze a piros sem véletlen a logó körül, ugyanis az élénk szín a bőség, a szerencse és a gazdagság jelképe, ezért is ez az alapja minden újévi dekorációnak.

(Forrás: Wikipedia, HVG)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek