Fair1 °C
2019. február 23. szombat Alfréd
Menü

Öt ok, hogy miért jó a Versünnepre jelentkezni

Öt ok, hogy miért jó a Versünnepre jelentkezni
Amikor összerázódik a közösség, és már megy a móka (Fotó: Simon Erika)

Aki egyszer részt vesz a Versünnepen, az biztos, hogy többé sosem felejti el az élményt. Ebben mindazok egyetértenek, akiket a korábbi döntősök közül megkérdeztünk arról, hogy szerintük miért jó jelentkezni a fehérvári irodalmi megmérettetésre. Idén február 11-ig várják a jelentkezéseket!

A verseny idén jubilál: tizedik alkalommal állhatnak a neves szakemberekből álló zsűri elé a középiskolás fiatalok. A korábbi évek döntősei, győztesei közül kérdeztünk meg néhányat, miért volt meghatározó momentuma az életüknek a Versünnepen való részvétel, és miért biztatják erre a jelenlegi középiskolásokat.

Ferenczy-Nagy Bogi: Összetartó közösségre találunk

Boglárka szinte felsorolni is alig tudja, mi mindent kapott a Versünneptől. „Számomra legértékesebbet és legfontosabbat fogom kiemelni: a közösséghez való tartozást. Úgy gondolom, hogy a középiskolás kor egy olyan életszakasz, amikor az ember nagyon nehezen találja meg a hovatartozását. Pedig talán éppen ekkor van a legnagyobb szükségünk kapaszkodókra, társakra, valahova tartozásra. A versünnepen hozzám hasonló érdeklődésű emberekre leltem, igaz barátokra, s közülük sokan az első versenyem óta szerves részei az életemnek. Mentorokat és mestereket ismertem meg, akik építő tanácsaikkal és megtisztelő barátságukkal rengeteget segítettek, és verskedvelő fiatalokat, akik azóta is velem együtt járják a fejlődés útját, együtt épülünk.”

Ferenczy-Nagy Boglárka (Fotó: Horváth Reni)
Ferenczy-Nagy Boglárka (Fotó: Horváth Reni)

Marth Fruzsina, a 2017-es győztes: Ösztönöz a zsűri véleménye

Fruzsina elmondása szerint élete egyik legjobb döntése, hogy a Versünnepre jelentkezett. „Nem azért, hogy győzzek, hanem hogy élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodjak. A zsűri véleménye elképesztően ösztönző és motiváló volt számomra, hiszen az Ő életüknek egyik legnagyobb részét a versek és az irodalom teszik ki, és a céljuk, hogy minél több ember ugyanígy érezzen. Nálam ezt sikerült elérniük, amit ezúton is nagyon köszönök Nekik. A barátaim felét a Versünnepes társaim teszik ki. De az egyik legfontosabb a Verstábor, amit évről évre Csíkcsomortánban rendeznek meg a döntőbe jutott diákok számára. Hatalmas élmény az ott eltöltött tíz nap. Színészekkel tréningezni, kirándulni, a Gálán fellépni, tánc- és beszédórákon részt venni, esténként előadásokat hallgatni, Misztrál koncerten énekelni, táncházban táncolni. A helyiek mindig kitörő örömmel fogadnak minket, és egész idő alatt azon fáradoznak, hogy Nekünk a legjobbat nyújtsák, amit mi a Gála alkalmával hálálunk meg Nekik. Ha átlépem a Szellő Szálló kapuját megváltozik minden. Arra az érzésre nincsenek szavak. Kívánom, hogy mindenki egyszer átélhesse. Minden diákot buzdítok, hogy induljon a Versünnepen, élje át ezt a csodát velünk!”

 

Bukosza Zita, a 2014-es győztes: Nem kell profinak lenni!

Zita szerint a Versünnep egy fontos lépcsőfok azoknak, akik szeretnek elmélyülni az irodalom és a versek szépségében, továbbá elég bátrak ahhoz, hogy meg is mutassák tehetségüket. „Nem kell profinak lenni - ahogyan senki sem az, a mentorok személyében viszont személyre szabott segítséget kapsz olyanoktól, akik naponta megküzdenek a kiállás, a helyes beszédtechnika, vagy épp a fellépés előtti lámpalázzal, így pontosan tudják min mész keresztül a színpadon, s mindezt hogyan fejlesztheted. Nem is beszélve a fantasztikus társaságról és a Verstáborról... ami tényleg felejthetetlen élmény.”

Bukosza Zita (Fotó: Horváth Reni)
Bukosza Zita (Fotó: Horváth Reni)

Börcsök Olivér: Együtt dolgozhatnak a Vörösmarty Színház művészeivel

Olivér szerint azért is kiváló és kivételes lehetőség a Versünnep a fiataloknak, mert a Vörösmarty Színház művészeivel is együtt dolgozhatnak: "Elsősorban a döntőt megelőző munka miatt érdemes jelentkezni. Ilyenkor a Vörösmarty Színház kiváló színművészeket bocsájt a fiatalok rendelkezésére, akik néhány hétig szakmai segítséget nyújtanak a versenyzőknek. A másik ok, amiért érdemes a Versünnepen részt venni, az a verseny közösségformáló ereje. A döntő végére általában mindig egy összetartó csapattá formálódnak a versenyzők. Ajánlom minden versszerető fiatalnak."

 

Jenei Márton: Másképp nézünk a versekre!

Jenei Márton számára a Versünnepen való részvételt teljesen új szemléletet adott, megváltoztatta a versekhez fűződő viszonyát. "A versekkel kialakult kapcsolatomat a Versünnep motivációjának köszönhetem. Teljesen új szemléletet tárt fel bennem a művészetek irányába. Ajánlom azoknak, akik csak hobbi szinten verselnek, mert megtanít megismerned magadat és kiállni mások elé, hogy megmutasd a benned rejlő szépséget, amit a verssel beszélsz el. Aztán ajánlom azoknak is, akik szeretnének ezzel a pályával foglalkozni és elsajátítani a tudást, amit a Versünnep a döntősöknek a Vörösmarty Színház színészei közül mentorokkal segít elő. Rengeteget tapasztalhatsz tőlük és fontos kapcsolatok szövődhetnek, csak merj bátor lenni!"

Jenei Márton (Fotó: Simon Erika)
Jenei Márton (Fotó: Simon Erika)

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Lőszergyártás is lesz Magyarországon
  Lőszergyártás is lesz Magyarországon
 • Kongresszuson dönt az LMP az EP-listájáról
  Kongresszuson dönt az LMP az EP-listájáról
 • Ma tartja rendkívüli kongresszusát a Jobbik
  Ma tartja rendkívüli kongresszusát a Jobbik
 • Trump újabb találkozóra készül a kínai elnökkel
  Trump újabb találkozóra készül a kínai elnökkel

A hét embere

 • Készítsünk mennyeien finom datolyaszilvás édességeket!
  Készítsünk mennyeien finom datolyaszilvás édességeket!
 • Egy hónapra félárú buszbérlet a dolgozóknak
  Egy hónapra félárú buszbérlet a dolgozóknak
 • Megszületett a bérmegállapodás az esztergomi Suzuki gyárban
  Megszületett a bérmegállapodás az esztergomi Suzuki gyárban
 • Országszerte károkat okozott tegnap a viharos erejű szél
  Országszerte károkat okozott tegnap a viharos erejű szél
 • Felminősítette Magyarországot a Fitch Ratings
  Felminősítette Magyarországot a Fitch Ratings
 • Továbbra is érvényben marad a látogatási tilalom Fejérben
  Továbbra is érvényben marad a látogatási tilalom Fejérben
 • Több mint egymilliárd forintból fejlesztik a Balaton körüli kerékpárutakat
  Több mint egymilliárd forintból fejlesztik a Balaton körüli kerékpárutakat
 • Ha a jövő héten nincs áttörés, el kell halasztani a Brexitet - közölte a brit kormány három miniszt
  Ha a jövő héten nincs áttörés, el kell halasztani a Brexitet - közölte a brit kormány három miniszt

Eseménynaptár

 • Az egész országra kiterjed a falusi CSOK
  Az egész országra kiterjed a falusi CSOK
 • Súlyos tömegbaleset történt Olaszországban
  Súlyos tömegbaleset történt Olaszországban
 • Egészségnapot tartanak ma Maroshegyen
  Egészségnapot tartanak ma Maroshegyen
 • Hat új álláshely a a Vörösmarty Mihály Könyvtár részére
  Hat új álláshely a a Vörösmarty Mihály Könyvtár részére