5 évnél régebbi cikk

Újabb titkát fedte fel Csendes-óceán
·Történelemfelfedezés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaÚjabb titkát fedte fel Csendes-óceán
·Történelemfelfedezés·Utolsó frissítés: undefined

A USS Hornet a II. világháború egyik ikonikus hadihajója volt, melyet most, 76 évvel elsüllyedése után 5300 méteres mélységben találtak meg.

A kontinenseken és óceánokon átívelő II. világháború az emberiség eddigi legnagyobb apokalipsziseként vonult be a történelemkönyvekbe, rengeteg titkával és máig elfeledett történetével együtt. Még most is, 2019-ben is újabb és újabb titkokra derül fény, erre pedig kiváló példa a USS Hornet megtalálása.

A dicsőség az RV Petrel felfedező hajó legényégét illeti, az egytől-egyig kiváló szakemberek a USS Hornet megtalálását a projekt alapítójának, a tavaly októberben elhunyt Paul Allen emlékének ajánlották. Paul Allen neve ismerős lehet, ő volt a Microsoft egyik társalapítója, aki később más projektekbe is belefogott. Az egyik ilyen vállalkozása volt az RV Petrel missziója, amelyben a hajó és legénysége elsüllyedt hajók felkutatásával foglalkozik.

Első nagy "fogása" 2018 májusára datálódik, a roncskereső hajó és legénysége ekkor találta meg a 4200 méter mély hullámsírban nyugvó USS Juneau-t, amely arról vált híressé, hogy elsüllyedésekor öt testvért vitt magával. A 76 éve történt esetet követően az iowai Sullivan-fivérek rövid időn belül hőssé váltak az amerikaiak szemében.

Az RV Petrel azonban nem elégedett meg ennyivel, idén januárban újabb híres hajó nyomára bukkant. Az amerikai haderő ikonikus repülőgép-hordozója, a USS Hornet ott volt a Doolittle-rajtaütésnél, amikor az amerikai légierő először bombázta Tokiót és más japán városokat 1942. április 18-án. Szintén részt vett a Midway-szigeteki csatában is, amely a második világháború egyik döntő ütközete volt 1942 júniusában a Csendes-óceánon a Midway-atoll térségében.

A sokat látott és harcolt hajót végül 1943-ban érte el a végzete, október 27-én, a Santa Cruz-szigeteki csatában süllyesztették el, végül 2200 tengerésszel a fedélzetén a Salamon-szigetek közelében nyelte el a hullámsír.

A USS Hornet 76 évig pihent ismeretlen nyughelyén, mígnem az RV Petrel idén januárban megtalálta. A kutatóhajó speciális, önvezető egységének szonárjai fedezték fel a hadihajót, amely 5334 méteres mélységbe süllyedt a végzetes torpedótámadást követően. A kutatók fotókat és videó felvételeket is készítettek a roncsról, amelyet meglepően jó állapotban találtak meg.

Az amerikai haditengerészet jelenleg annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehetne felszínre hozni a 76 éve az óceán mélyén pihenő óriást. Az RV Petrel és legénysége pedig folytatja kutatómunkáját, újabb és újabb elsüllyedt óceánjárók nyomában járva.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek