5 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: kolbásztöltő fesztivál, Velencei Karnevál és ingyenes városnéző séták
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Fehérvári programok a hétvégére: kolbásztöltő fesztivál, Velencei Karnevál és ingyenes városnéző séták

Az utolsó téli hétvégét el is lehet tölteni és meg is lehet tölteni - jó programokkal. Vagy kolbásszal. Hatodszor lesz ugyanis Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál a Jancsárkertben. A Velence Korzón az utolsókat rúgja majd a farsang a Velencei Karneválon, míg vasárnap négy ingyenes sétával ünneplik világnapjukat az idegenvezetők. Hétfő hajnalban 91. Oscar-gála, ezúttal magyar érdekeltség nélkül.

Gasztro: VI. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál
Mikor?: Február 23., szombat 06:00-16:00
Hol?: Jancsárkert

10 kg vegyes sertéshús, 20 dkg édes darált pirospaprika, 10 dkg csípős darált paprika, 10 dkg préselt fokhagyma, 20 dkg só, 3 zacskó őrölt kömény és 20-25 méter sertésbél - csupán ennyi kell a boldogsághoz, meg egy jó kolbászhoz. Aki akarja, tetszés szerint extrázhatja, és ez minden évben meg is történik a Fehérvári Kolbásztöltő Fesztiválon, ahol 10-20 csapat rendre összegyűlik, és így - könnyen kiszámolhatjuk - több száz méter kolbász lesz a végeredmény. Miközben a jó hangulatú nyakig húsban pepecselést egy-egy feszültségoldó pálinka is megszakítja, az érdeklődők akár kóstolhatnak is. A zene sem marad el: reggel fél kilenctől előbb Gabrovits Pál zenés műsora, míg tíztől a Marching Jazz Band szórakoztat. Csúcspontnak - a végső győztes kihirdetésén kívül persze - a délben esedékes kolbász-szépségverseny ígérkezik. Mindez egyben tavaly így sikerült:

Fesztivál: Velencei Karnevál
Mikor?: Február 23., szombat 10:00-22:00
Hol?: Velence Korzó, Velence

A mi Velencénk, a mi Velencei Karneválunk. Ugyan nincs Rialto és a Sóhajok hídját sem érdemes keresni, cserébe van Velence Korzó, egy tó, jó hangulat és nagy társaság. Bár a hírek szerint hétvégére ismét visszaköszön a tél és akár komoly mínuszok is lehetnek, ez egyáltalán nem riaszthat el senkit, aki kíváncsi a Télboszorka hagyományos elégetésére. Ezen felül álarcosok minden mennyiségben és ami a farsanghoz hozzátartozik, vagyis: jelmezes felvonulás gólyalábasokkal kora délután, arcfestés, középkori piactér és játékok, este pedig táncház és télbúcsúztató buli. Részletes program a hivatalos eseménynél, hangulat pedig a tavalyi összefoglalóban:

Városnézés: Idegenvezetők Világnapja
Mikor?: Február 24., vasárnap 10:00-16:00
Hol?: Belváros

Vasárnap négy ingyenes városnéző sétával is várják az érdeklődőket a fehérvári idegenvezetők a homályos eredetű világnap alkalmából. Reggel 10-kor házfal-néző sétára vár mindenkit Győre Gabriella, Szemeket a falra! címmel. Egy órával később a Budenz-ház elől indul a Mesés Fehérvár! túra Kulcsár Mariannal, aki a város mesés és rejtett szépségeit ígéri a vele tartóknak. Délután is lesz két séta: előbb délután kettőtől indul a Szent István emlékezete Szent István városában fantázianevű Kiss Erikával, majd négykor Horváth Zsófia vezeti a Különleges történetek lakóházak nyomában túrát. Mindegyik program ingyenes, előzetes regisztráció nem szükséges. További részletek a hivatalos Facebook-eseménynél:

Koncert: 30Y
Mikor?: Február 23., szombat 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Március végén érkezik a 30Y új lemeze, a hivatalos lemezbemutató majd április 5-én lesz a budapesti Akváriumban, arra a bulira már nem is lehet jegyet kapni. Ahogy a most szombati fehérvári buli is már sold out, de azért a reményt feladni sosem szabad: ilyenkor mindig felbukkan néhány eladó jegy a koncert hivatalos eseményénél. A pécsi együttes nagy valószínűséggel jó néhány dalt eljátszik majd az új lemezről. Erről egyébként a napokban már a második videó is megjelent, ezúttaé a Megint elárultál című számhoz. A 3 perc 40 másodperces etüd főszereplője a kortárs balett egyik alapító nagyasszonya, a 75 éves Uhrik Teodóra és egy szék. 

Tévé: 91. Oscar-gála
Mikor?: Február 25., hétfő 00:30-05:00
Hol?: Moziverzum

Talán annál botrányosabb felvezetése még nem volt egy Oscar-gálának sem, mint az ideinek. Lesz műsorvezető vagy sem? Adnak át néhány mellékesnek vélt díjat a reklámszünetekben vagy sem? Hány zenei produkció lesz végül? És ez csak néhány az elmúlt hetekben kirobbant ügyek közül. Ennél sokkal fontosabb lenne persze az, hogy az egyaránt 10-10 díjra jelölt A kedvenc vagy esetleg a Roma lesz az idei Oscar nagy befutója. Sanszos, hogy az utóbbi. Már-már az is komoly meglepetés lenne, ha nem Alfonso Cuarón filmjét választanák végül a legjobbnak, megszorongatni az önéletrajzi ihletésű mexikói családi filmet egyedül talán a Zöld könyv - Útmutató az élethez című drámának van esélye. Amennyiben a Roma nyer, ez lesz az első film, amit alapvetően nem moziba, hanem egy streaming szolgáltató platformájára, esetünkben a Netflixre készítettek. És ha már Cuarón: szinte biztos, hogy megnyeri a rendezőknek járó díjat, ahogy Rami Maleknek (Bohém rapszódia) és a már hetedszer jelölt, de eddig még soha nem nyerő Glenn Close-nak (A férfi mögött) sem nagyon van idén ellenfele. Hétfőn hajnalban minden kiderül. Vörös szőnyeg 0:30-tól, dííjkiosztó hajnali 2-től a tv2 új csatornáján, a Moziverzumon.

Mozi: Zöld könyv - Útmutató az élethez
Mikor?: Február 21-től
Hol?: Cinema City Alba

Három Golden Globe már a zsákban, az pedig, hogy az öt Oscar-jelölésből hány kerül még melléjük, hétfő hajnalban kiderül. Az angolul Green Book névre keresztelt címhez magyarul valamiért még indokolatlanul hozzátapasztottak egy alcímet is, hátha többen váltanak jegyet, vagy ki tudja miért. Valószínűleg nem ez dönti majd el a film sorsát a pénztáraknál. Aki megnézi az előzetest, némi hasonlóságot felfedezhet a 2011-es francia vígjáték (?), az Életrevalók és a Zöld könyv között. Itt azonban nem egy kerekesszékes milliomos és egy lakótelepi naplopó barátságáról van szó, hanem egy afroaamerikai zongorista és bárdolatlan sofőrjének kalandjait láthatjuk több mint két órában. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek