3 évnél régebbi cikk

Erőn felül teljesítenek a mentők Fejér megyében
Fehérvár Médiacentrum fotója
ftv
Erőn felül teljesítenek a mentők Fejér megyében

Az első hullámhoz képest ötször több koronavírus-tesztet végeznek el és visznek laborba a mentők Fejér megyében is. Jelenleg 24-48 órás határidővel dolgoznak, de ez a jövőben 2-3 napra is kitolódhat. Több egyenruhás is elkapta a fertőzést, megyei mentődolgozó nincs közöttük.

Az elmúlt napokban jelentősen tovább nőtt és folyamatosan növekszik az OMSZ-hoz beérkező mintavételi megrendelések száma - áll Országos Mentőszolgálat fmc.hu-hoz eljuttatott tájékoztatásában.

A kezdeti néhány száz feladat után, ma már napi több mint 5000 ilyen igénylés fut be, ahol a mintavételi tevékenységet az alaptevékenységen felül, attól elválasztva, önálló logisztikával és a rendelkezésére álló többletkapacitással végzik.

A „COVID” egységek száma a napi, aktuális szükségletekhez igazodik, országosan jelenleg több mint 80 plusz egységet (a mentési kapacitáson felül) használnak erre a feladatra. Már a közfinanszírozott, működési engedéllyel rendelkező betegszállító szolgáltatókat is bevonták, és statikus mintavételi pontokat is működtetnek.

A kapacitást, amennyiben szükséges, folyamatosan erősítik. Jelenleg 24-48 órás határidővel dolgoznak. Ez azt jelenti, hogy a mintavételi igény feldolgozása után indul el ez az idő, amely a megnövekedett igény miatt a későbbiekben 2-3 napra is kitolódhat.

Ám fontos tudni, hogy a járványügyi mintavétel nem sürgősségi beavatkozás, hiszen a beteg ellátása és gyógyítása a panaszok, a tünetek, az aktuális egészségi állapot alapján megtörténik.

A mentők kérik, hogy akinek fertőzésgyanús tünetei vannak, a mintavételezés idejétől és eredményétől függetlenül maradjon otthon, hogy ne fertőzzön meg másokat.

Fejér megyében jelenleg 4 mobil egység vesz részt a mintavételezésben és egy statikus mintavételi pont is működik. A napi mintavételek száma 250-300, nagyjából ezeket a számokat hozza a többi megye is.

Országosan jelenleg 15 mentődolgozó koronavírus-pozitív, és legalább 30-40 kollégájuk van hatósági karanténban, de székesfehérvári, illetve Fejér megyei mentődolgozó nincs a fertőzöttek között. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek