3 évnél régebbi cikk

Hét év szabadságvesztést kapott a fehérvári lövöldöző
Fehérvár Médiacentrum fotója
Novák Rita/Fehérvár Televízió
Hét év szabadságvesztést kapott a fehérvári lövöldöző

A férfi első fokon nyolc év szabadságvesztést kapott, majd védőjével enyhítésért és felmentésért fellebbezett. Az ügyben kedden hirdetett másodfokú ítéletet a Székesfehérvári Törvényszék.

Még 2018 áprilisában közel 80 méteres távolságból lövöldözött a férfi egy Budai úti panel lakásból, egy piacon vásárolt - és mint a bizonyítási eljárás során kiderült - lőfegyverrel, miután alkoholt fogyasztott.

Összesen öt iskoláskorú gyermekre adott le célzott lövéseket, közülük hárman meg is sebesültek: egy fiatal lány a szeme alatt sérült, egy másiknak a combját, egy fiú pedig a hátát érte lövés.

A bíróság első fokon nyolc év börtönbüntetésre ítélte a vádlottat. Kedden másodfokon folytatódott az ügy tárgylása, miután a vádlott és védője részben felmentést, részben enyhítést kért. A lövöldöző megbánta tettét, de mint mondta, a fegyvert légfegyverként vásárolta, ami nem engedélyköteles, szerinte megtévesztették. A célzott lövéseket illetően pedig azt mondta, a szemben lévő áruház reklámzászlóit célozta meg.

A Székesfehérvári Járásbíróság az elsőfokú eljárás során megállapította, hogy a férfi bipoláris zavarral és súlyos depresszióval küzd. A keddi, másodfokú tárgyaláson igazságügyi orvosszakértőt hallgattak meg annak érdekében, hogy bebizonyosodjon ilyen távolságból okozhatnak-e a lövések maradandó sérülést. Végül megszületett a jogerős ítélet.

„A lőfegyverrel visszaélés bűntett és korábbi bűncselekmények miatt indított büntető eljárásban a Székesfehérvári Járásbíróság 2019.10.02-án kihirdetett ítéletét megváltoztatta. A vádlott köznyugalom elleni cselekményét garázdaságnak minősíti” - ismertette Tőke Zoltán a Székesfehérvári Törvényszék tanácselnöke.

A vád szerint a tett a köznyugalmat súlyosan megzavarta. Ez a tény azonban nem nyert megállapítást az eljárás során, hiszen a cselekmény elkövetésének pillanatában a sértettek nem voltak tudatában annak, mi történik velük. A Székesfehérvári Törvényszék másodfokon is elmarasztalta a vádlottat egy rendbeli lőfegyverrel visszaélés bűntette, egy rendbeli fegyveresen elkövetett garázdaság bűntettében és ötrendbeli testi sértés bűntettének kísérletében.

„A törvényszék a vádlottal szemben első fokon kiszabott nyolc év szabadságvesztést hét évre enyhítette, részben a bűncselekmények elkövetése óta bekövetkezett jelentős időmúlásra figyelemmel, amelynek nyomatékát növeli az, hogy az eltelt két és fél évben mindvégig letartóztatásban volt. Másrészt a másodfokú bíróság nagyobb enyhítő hatást tulajdonított annak a körülménynek, hogy a vádlott beszámítási képessége a bűncselekmények elkövetésekor közepes fokban korlátozva volt” - mondta el Hudák Hedvig a Székesfehérvári Törvényszék szóvivője.

Az ítélettel szeretne a bíróság elrettenteni mindenkit a hasonló tettek elkövetésétől. Az ítélet jogerős.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek