2 évnél régebbi cikk

Szerveink különleges képességei - bőrünk érzékeli a szagokat, látásunk ízlelésünket befolyásolja
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels,com
Szerveink különleges képességei - bőrünk érzékeli a szagokat, látásunk ízlelésünket befolyásolja

Testünk különböző részei láthatatlan harmóniában vannak. Támogatják egymást, hogy bennünket segítsenek napi feladataink elvégzésében. Néhány szervünk különleges képességgel is rendelkezik, bizonyos helyzetekben a legkorszerűbb gépek precizitását is felülmúlják.  

Biztos észrevetted már életed során, hogy valamelyik sajgó szervedből pár nap múlva elillan a fájdalom. Testünk gyógyulási képessége rendkívüli, bár öngyógyító képességeink  nem határtalanok: elveszett szövetek regenerálására sajnos nem képesek. Ilyenkor a legtöbb, amit tehetnek, hegesítenek.

Egyetlen kivétel van ez alól, a máj. Egyetlen olyan szervünk, amely képes teljes mértékben megfiatalítani önmagát. Ez a képesség a tudósokat is régóta lenyűgözi, még akkor is, ha nem értik teljesen a dolog mechanizmusát. Egy közelmúltban készült tanulmány szerint  a máj, sérülés esetén képes újra gyerekkori állapotát szimulálni, majd újranöveszti önmagát, mintha mi sem történt volna.

Testünk különböző részei láthatatlan harmóniában állnak. Támogatják egymást, hogy bennünket segítsenek napi feladataink elvégzésében. Egyes testrészeink ráadásul a mindennapi funkción túl rendelkeznek különleges képességekkel is. Sokszor ezzel nem is vagyunk tisztában, de azért jó, ha tudjuk, hogy bizonyos helyzetekben a legkorszerűbb gépek precizitását is felülmúlják testünk bizonyos szervei.

Tudtad, hogy a bőrünk is képes a különböző szagok érzékelésére?

Azt gondoljuk, hogy kizárólag az orrunknak van meg ez a képessége. Néhány újabb kísérletben kimutatták, hogy bőrünk is képes érzékelni a szagokat. A kutatók arról számoltak be, hogy a bőr sejtosztódási módra kapcsol, ha szantálfaolaj szintetikus formájával érintkezik. Lefordítva saját nyelvünkre: bizonyos típusú szagok, illatok jelzik bőrünk számára, hogy indítsa be testünk gyógyulási folyamatát. Az, hogy a test miért érzékeli a szagot és mely szervek vesznek részt a folyamatban, még kutatás tárgya. Az eddig rendelkezésre álló információk alapján úgy tűnik, hogy a szagoknak más olyan funkciói is lehetnek, amelyekről jelenleg még nem tudunk.

Gondoltátok, hogy látásunk ízlelésünket is befolyásolja?

A kutatások azt bizonyítják, hogy az emberi szem jó az ízek azonosításában, sőt képes becsapni ízlelőbimbóinkat is. Egy kísérletben profi borszakértőknek adtak két pohár bort. Mindkét pohárban ugyanabból az üvegből származó vörösbort öntöttek. Az egyik pohárban lévő mintát azonban ízetlen, vörös ételfestékkel színezték. A borászszakma nagy felháborodására a szakértők bizony vörösborként azonosították a hamis nedűt. Vajon, mi történhetett?  Amikor az agyunk két ellentmondó információt kap, a látás irányából érkező felülírja a más érzékszervtől bejövőt.  

Érdekes az is, hogy agyunk manipulálja az időt.

A tudomány álláspontja szerint az agyunk is hatalmas szerepet játszik abban, hogyan érzékeljük az időt. Még arra is képes, hogy szükség esetén „meghajlítsa”. Ennek magyarázata az, hogy a belső óránk állása különbözik az objektív időtől. Az előbbit agyunk különböző területei irányítják. Többször mondogatjuk, hogy mennyire felgyorsult az idő, holott fiatalkorunkban nem is érzékeltük?  A kutatók szerint a belső óránk igazából lassul, ahogy öregszünk. De mi úgy érzékeljük, hogy a bennünket körülvevő világban minden - az idő múlása is - gyorsul. Ha boldogok vagyunk, akkor is úgy érzékeljük, hogy szalad az idő.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek