2 évnél régebbi cikk

Klasszikus madártej recept, ahogyan anyukámtól tanultam
·Gasztromadártej·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Klasszikus madártej recept, ahogyan anyukámtól tanultam
·Gasztromadártej·Utolsó frissítés: undefined

A madártej számomra az a könnyű és finom édesség, aminek nem igazán tudok ellenállni. A klasszikus recept szerint készítem, ahogyan édesanyámtól tanultam. Igazán lágy és krémes lesz a madártej, nem tudok belőle eleget csinálni. Hidegen és melegen is imádjuk.

A madártej egy olyan klasszikus édesség a mi családunkban, amit mindenki szeret. Emlékszem gyerekként is szívesen kanalaztuk, akár anyukám, akár a nagymamám lepett meg vele bennünket. Akár melegben, akár hideg időben szívesen fogyasztjuk. Nem titkolom az egyik legnagyobb kedvencem. Fontos azonban, hogy tudjuk a madártejhez semmi más nem kell mint tej, cukor és tojás. Esetleg vaníliát is használhatunk, vagy fahéjat, mazsolát – de mindez már ízlés kérdése.

Hozzávalók ( kb 4 adaghoz)

7 darab közepes tojás 
1 liter tej
7 evőkanál cukor
1 darab vaníliarúd ( bár mostanában én inkább vaníliás cukrot használok)

Elkészítés:

Válasszuk szét a tojásokat két külön edénybe. A sárgáihoz tegyünk a cukorból 5 kanállal és keverjük össze. 
Melegítsük fel a tejet a vaníliával, majd ha ezzel megvagyunk óvatosan adjuk hozzá a tojáshoz folyamatos kevergetés mellett. Az egészet ezt követően öntsük vissza a lábosba.
Szedjük ki a vaníliát, kapargassuk ki belőle a magokat majd lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett addig melegítsük, amíg nem kezd besűrűsödni. Figyeljünk, hogy ne forrjon fel a vaníliás madártej. Amikor kezd megváltozni az állaga, akkor levehetjük a tűzről. 
Ezt követően én az egészet üvegtálba szoktam önteni. A mosogatóba nagyon hideg vizet engedek, beleteszem a tálat és hagyom, hogy egy kicsit lehűtse a forró folyadékomat.

Közben nekiállok a habot elkészíteni. A habgaluskához felteszek vizet forrni. Közben a tojásfehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verem. ( ehhez én gépet szoktam használni). Amikor felforr a víz, kicsit sózom és a kemény habbá vert tojásfehérjét elkezdem evőkanállal kiszaggatni galuskának. 
Kb 2 percig főzöm őket a vízben, majd egyesével óvatosan kiszedegetem egy tálcára, hagyom hogy a víz lecsöpögjön róluk. Amikor kihűlt a madártejem, akkor beleteszem a habgaluskát is, és az egészet a hűtőbe teszem, hagyom lehűlni majd kis üvegtálakba tálalom.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek