2 évnél régebbi cikk

Magyarok tündöklő csillaga: középpontban Szent István király
·HírekKirályi Napok·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Magyarok tündöklő csillaga: középpontban Szent István király
·HírekKirályi Napok·Utolsó frissítés: undefined

Szent István király tiszteletére szerveztek izgalmas előadásokat Magyarok tündöklő csillaga címmel a Székesfehérvári Királyi Napok ünnepsorozat részeként.

A program egy hamisíthatatlan középkori vásári komédiával indult. Az Áron Nagy Lajos téren Estefán király legendája kelt életre a Szabad Színház tolmácsolásában: a közönség egy hamisítatlan középkori vásári színdarab jeleneteit nézhette végig.

Izgalmas előadásokat hallgathattak az érdeklődők Szent István királyról

Fotó: Pápai Barna

Ezután a Fehérvári Civil Központban folytatódtak a történelmi témájú programok, Magyarok tündöklő csillaga címmel. A rendezvény megálmodója, Németh László, az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért elnöke köszöntötte a közönséget.

„Ez a város ma elért oda, hogy Magyarország, és nemcsak Fejér megye, hanem a megyénél sokkal nagyobb, szélesebb, több mint egymilliós régió gazdasági, adminisztratív és kulturális központja. Az ország egyik legjelentősebb városa a történelmi főváros. És ezen az úton, amit bejártunk, ezen az úton Szent István indított el bennünket.” – fogalmazott Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője, aki szerint az örökségül kapott hagyatékról és értékekről, amelyeket erővel és hittel továbbvinni nemcsak cél, de kötelesség, mondta.

Dr. Szabados György történésznek, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont munkatársának az előadásából többek között kiderült, hogy a fehérvári királyi kápolna akkor már a „magyar nemzet álladalmi temploma” lehetett, amit az államformaváltásra tudatosan készülő nagyfejedelem építtetett 997 és 1000 között – foglalta össze a történész.

A következőkben Váczi Márk történész, a Magyar Városkutató Intézet munkatársa Szent István emlékezete Székesfehérváron címmel tartott előadást, Kulcsár Mihály régész, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont igazgatója pedig Siklósi Gyula és Székesfehérvár kapcsolatáról osztott meg összefüggéseket a hallgatósággal. A rendezvényt a Szent István emléke filmbemutató zárta, Vakler Lajos szerkesztő-rendező közreműködésével. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek