2 évnél régebbi cikk

Máglyarakás egyszerűen, gyorsan
·Gasztrorecept·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Máglyarakás egyszerűen, gyorsan
·Gasztrorecept·Utolsó frissítés: undefined

Az ősz beköszöntével egyre gyakrabban kell készítenem máglyarakást. Tartalmas és finom édesség kalácsból és almából, megbolondítva dióval és baracklekvárral. Kétféle recept szerint szoktam készíteni, most az egyszerűbb és gyorsabb formáját ismerhetitek meg.

Bevallom azért is imádom ezt a receptet, mert csak bele kell tenni a hozzávalókat egy jénaiba és már süthetem is. A legtöbben kiflivel készítik a máglyarakást, de én szívesebben használok hozzá kalácsot. (gyakran a megmaradt kalács landol a máglyarakásban :-) )

Azzal, hogy nem reszelem le az almát, rengeteg időt spórolhatok. Ettől függetlenül így is nagyon finom lesz a sütink.  A megpucolt almából hajszálvékony szeletek készülnek, amit a süti tetejére rétegezek. Szívesen bolondítom meg egy kis baracklekvárral és dióval is a máglyarakást. Ez a süti nemcsak nagyon finom, de a legjobb hogy hogy szerintem maximum 3/4 óra alatt elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 1 kalács ( fonott kalácsot szeretem a legjobban – vagy kb 8 db kifli)
  • 4 közepes alma
  • kb 6 dl tej
  • 4 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • sárgabaracklekvár (kb. 6-8 evőkanál)
  • fahéj
  • 5 dkg vaj
  • ízlés szerint darált dió
  • vanília

Elkészítés:

A kalácsot felszeletelem, és elhelyezem a kivajazott jénai aljában. A langyos tejben elkeverem a tojások sárgáját, majd meglocsolom vele a kalácsokat. Ezt követően kb. 2 evőkanál sárgabaracklekvárt eloszlatok a kalács tetején, majd meghintem darált dióval a lekvár tetejét. Jöhet a következő réteg kalács, amit szintén langyos tejjel jól meglocsolok. Rá kerül a sárgabaracklekvár, a dió és a vékonyra szeletelt alma, amit amikor felszeleteltem fahéjjal és két kanál cukorral hintettem meg. Beteszem a sütőbe és kb. 20 percig sütöm 180 fokon. Kiveszem és a tetejére kenem az előzetesen felvert, lekvárral elkevert tojásfehérjét. Pár percre visszateszem a sütőbe, és barnulásig sütöm.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek