2 évnél régebbi cikk

Egyedülálló diagnosztikai lehetőség: CT-szakrendelések is elérhetőek a székesfehérvári állatkórházban
·Zöldállat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Alpha-Vet Állatkórház
Egyedülálló diagnosztikai lehetőség: CT-szakrendelések is elérhetőek a székesfehérvári állatkórházban
·Zöldállat·Utolsó frissítés: undefined

Az új szakrendelés heti két alkalommal indul az Alpha-Vet Székesfehérvári Állatkórházban.

Az Alpha-Vet Székesfehérvári Állatkórházának diagnosztikai parkja CT-készülékkel bővült, és decembertől már  elkezdődtek a CT-szakrendelések is az állatkórházban. 

A CT, azaz computer tomográfia egy speciális röntgen vizsgálat, mely a röntgen sugarakat felhasználva készít anatómiailag pontos felvételeket az állat testéről és a belső szervekről.

A CT klinikai alkalmazása az alábbi testtájak vizsgálatára alkalmas:

  • arckoponya (orrdaganatok, fogproblémák, nasopharyngiális polip, retrobulbar / szem, bulla tympanica),
  • neurocranium (trauma, daganat, fejlődési rendellenesség, gyulladás),
  • agy ( homogenítás, agykamrák, szimmetria, kontraszthalmozás),
  • gerinc ( trauma, sérv, daganat),
  • mellkas (tüdő, daganat, PTX),
  • ízület ( könyök, csípő),
  • hasüreg (daganatok).

Kisállatoknál a vizsgálatot csak altatásban lehet elvégezni, ezért minden egyes páciens alapos fizikai vizsgálaton esik át, ha szükséges akkor vér- és ultrahangvizsgálatot is végeznek annak érdekében, hogy az altatás kockázatát a minimálisra csökkentsék.

"Mindig gázos altatást alkalmazunk és a felvételek készítése alatt, folyamatosan monitorizáljuk a páciens vérnyomását, pulzusát, oxigénellátását. Minden egyes vizsgálat két alapvető felvételből áll: egy tájékozódó felvételből, ami egy digitális RTG-kép, ennek segítségével jelöljük ki a vizsgálandó régió kezdetét és végét, illetve és egy szeletfelvételből.

Általában natív felvételeket készítünk, de daganatok esetében a művelet ismételt elvégzése szükséges kontrasztanyag intravénás alkalmazása után. A szelet vastagság, 0.5 mm és 2.5 mm vastagság között van, ezt is a vizsgált régió és az állat testmérete határozza meg. A vizsgálati idő rövid, másodpercek alatt akár az egész test áttekinthető, mely egyedülálló diagnosztikai lehetőség" - emelte ki az állatkórház.

Az állatkórházban a CT-vizsgálatra minden héten kedden és csütörtökön 10:00 és 18:00 óra között várják a pácienseket, előre egyeztetett időpontban.

Időpont egyeztetésre minden hétköznap 8:00 és 20:00 között van lehetőség a következő telefonszámokon: +36304002117 vagy a +3622330754, vagy e-mailben a kuti.csilla@alpha-vet.hu címen.

A vizsgálatról készült kép anyagot a tulajdonos CD-n, ha pedig igényt tart rá, akkor pendrive-on kapja meg, továbbá a képanyagot feltöltik egy drobox tárhelyre is, ahonnan a tulajdonos és a beküldő állatorvos is, egy hónapig letöltheti, elmentheti.

A vizsgálat eredményét 48-72 órán belül kapja kézhez a tulajdonos, mivel a leletezést Dr. Csébi Péter PhD, Diplomate ECVDI és kolleganője, Dr. Lőrincz Borbála PhD. fogják végezni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek