2 évnél régebbi cikk

Megnyílt Székesfehérvár első műanyag borítású sítanpályája
·Sportsíelés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Megnyílt Székesfehérvár első műanyag borítású sítanpályája
·Sportsíelés·Utolsó frissítés: undefined

Hosszú várakozás után március 21-én átadták a fehérvári sítanpályát, az ApexSport Klubot, ahol ezentúl a gyerekek és felnőttek is megtanulhatják a síelés minden csínját-bínját.

Még áprilisban írtunk arról, hogy három másik mellett Székesfehérváron is épül egy műanyag borítású sítanpálya, amikhez összesen 68 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást nyújtott az Aktív Magyarország Program keretében az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda (AMFKI).

Örömmel jelentjük, Fehérvár első sítanpályája elkészült (pontos cím: Csucskai utca 2. - megközelítés az Aszalvölgyi út felől javasolt). A nyitás időpontjáról az ApexSport Klub tájékoztatta szerkesztőségünket. Így március 21-től már Székesfehérváron is elsajátíthatják kicsik és nagyok egyaránt a síelés fortélyait.

A hétfői átadón Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kiemelte, évek óta azon dolgoznak, hogy az aktív életmód, a rendszeres mozgás feltételeit megteremtsék hazánkban.

Jelezte, hogy elindult például az Aktív települések program, melynek keretében futókörök, bringaparkok, műjégpályák épülnek országszerte, illetve támogatják mászótermek fejlesztését is. E programban indult el a sítanpálya építések támogatása, amiből a miskolcit már átadták, a következő pedig Székesfehérváron nyílt.

Vargha Tamás országgyűlési képviselő úgy vélte, kiváló lehetőséget kínál a pálya mindenkinek, aki a síelés alapjait szeretné elsajátítani.

Mészáros Attila alpolgármester megjegyezte, hogy a város kész együttműködni a tulajdonosokkal annak érdekében, hogy a jövőben az óvodások és az iskolások a mindennapos testnevelés keretében járjanak el síelni.

Az alapítók, Papp Bálint, Dejcző Nóra és Urbán Jakab szerint a sítanpálya létrehozásával az elsődleges céljuk a közösségépítés volt Székesfehérváron. Nemcsak azt szeretnék, hogy az emberek gyorsan letudják az órákat, hanem hogy ott is maradjanak, játsszanak, beszélgessenek, szülinapokat, céges rendezvényeket tartsanak.

Az alapítók: Dejcző Nóra, Papp Bálint és Urbán Jakab

Pápai Barna

Maga a sítanpálya 85 méter hosszú és 10-12 méter széles, a szintkülönbsége 7 méter és felvonó segítségével lehet feljutni a pálya tetejére. A tervek szerint folyamatosan fejlesztik majd: "Szeretnénk még bővíteni rajta, egy gyorsító emelvényt tervezünk a tetejére létesíteni, hogy a haladóbbakat is ki tudjuk szolgálni" - mondta el Papp Bálint, az egyik alapító.

Fontos, hogy ha valaki tanulásra adja a fejét, akkor semmit nem kell magával vinni, ami síspecifikus. Csak az időjárásnak megfelelő öltözékről kell gondoskodni, a többit - a bakancsot, a léceket, a botokat és a sisakot - biztosítják a helyszínen. 

Honnan jött a sítanpálya ötlete?

"Mindig is nagyon közel állt a szívünkhöz a síelés, így a síoktatás is. Az egyetem után elmentem síoktatónak itt, Magyarországon. Jakabbal be is iratkoztunk a síoktatóképzésre, majd onnantól kezdve dédelgetett álom volt egy sítanpálya felhúzása. Aztán kiderült, hogy ilyen műanyagpályából Budapesten van már körülbelül 30, viszont a Dunántúlon, Pest és vonzáskörzetén kívül egy darab sem volt, úgyhogy igyekeztünk ezen változtatni."

Mivel mindhárman dolgoztunk már különböző síiskolákban, több helyről tudtunk összegyűjteni a tapasztalatokat és létrehozni ezt a pályát, ami egy hibrid, egyedülálló keveréke a többinek.

A pálya borítása fizikájában nagyon hasonlít a hóhoz. Ez a műanyagborítás fedi be az egész pályát. Ezen vannak kis műanyag tüskék, amiket szilikonnal fedtek be. Így közel úgy viselkedik a síléc, mint ahogyan a havon.

"Az érzés egy icipicit más, amikor a tanpálya után ráállsz a hóra, akkor meglepő lehet, hogy könnyebben mennek a dolgok. De aki megtanul nehezített körülmények között síelni, annak jobban fog menni élesben a siklás" - tette hozzá Dejcző Nóra.

Órák és nyitva tartás

Az órákat tekintve kezdő, haladó, haladó mini és szuper haladó csoportokkal készülnek. Mindig tudásszintnek és életkornak megfelelően osztják be a csoportokat, hogy együtt tudják tartani a csapatot, együtt haladjanak és hasonló ütemben fejlődjenek. Emellett készülnek intenzív kurzusokkal és igény szerint felnőtt kezdő csoportokkal is.

A nyitvatartás teljesen kötetlen, mivel minden oktatónak van kulcsa a pályához. Így a magánórákról a majdani vendégek és az oktatók közösen tudnak egyeztetni.

"Elsődleges célközönségünknek a gyerekeket tartjuk. 3 és 4 éves kortól ajánljuk a kezdést. Lesznek csoportos- illetve magánórák is. Őket még nem síelni tanítjuk, hanem játékosan megismertetjük őket a sporttal" - jegyezte meg Bálint, majd Urbán Jakab hozzátette: "Kisebb gyerekeknek úgy tervezzük a csoportos órákat, hogy kétszer 12 órás félévet tartanánk. Az első félév végén 12 alkalom után már a hegy tetejéről teljesen önállóan fogják tudni képezni az íveket. A sebességüket is kontrollálni tudják ekkora, majd ezt lehet folytatni a második etapban."

A síelésnek is vannak KRESZ-szabályai, viselkedési formái. Így nemcsak a mozgást tanítják meg az oktatók, hanem azt is, hol lehet megállni, milyen szabályokat kell figyelembe venni, egyszóval minden alap dolgot, ami a síeléshez kapcsolódik.

Nóra még hozzáfűzte, hogy az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és a Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával indult egy olyan program is, amelynek a keretein belül óvodás és kisiskolás, nagyjából 5 és 11 éves kor közötti gyerekek osztálykirándulás címszó alatt egy alkalommal ingyenes síelésen vehetnek részt náluk.

"Szeretnénk visszaadni a közösségnek azt, ahonnan mi is indultunk, így lehetőséget biztosítani hátrányos helyzetű gyerekek és családok számára, hogy kipróbálják a síelést. Mindenkinek legyen egy kis szelet belőle, hátha egy életre szóló élményt tudunk bárkinek is adni, azzal mi már nagyon boldogok leszünk" - zárta Papp Bálint.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek