1 évnél régebbi cikk

Most akkor a deviszont helyes vagy nem?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Nyelvtudományi Kutatóközpont Lexikológiai Intézet
Most akkor a deviszont helyes vagy nem?

A Nyelvtudományi Kutatóközpont Lexikológiai Intézet végre tisztázta ezt a régóta húzódó nyelvi mizériát.

A Nyelvtudományi Kutatóközpont Lexikológiai Intézet adminját megkérdezte egy ismerőse: "Ugye, hogy a deviszont nem helyes?". Így aztán aztán érdemesnek tűnt, hogy tisztázzák a kérdést.

"Sokan gondolják, hogy a deviszont nem helyes. Ezt többnyire nyelvművelők szeretik terjeszteni, ám a nyelvészetben a nyelvi babona kifejezéssel illetik az olyan művi úton kreált szabályokat, mint például hogy "éssel, háttal, hoggyal nem kezdünk mondatot" - olvasható a Nyelvtudományi Kutatóközpont Lexikológiai Intézet Facebook-bejegyzésében.

Bár a magyartanárok előszeretettel kijavítják a diákokat, és ezek a nyelvi babonák erősen tartják magukat - sőt az emberek kifejezetten ellenkeznek, mikor a nyelvészek felhívják rá a figyelmet, hogy ezek nem igazak -, valójában semmilyen tudományos hátterük nincs.

A deviszont ellen azt az érvet szokták felhozni, hogy két ellentétes (azaz ellentétes tagmondatot bevezető) kötőszó találkozik egymás mellett.

Egyrészt a magyar nyelvben előfordul, hogy kötőszavak találkoznak, van is rá helyesírási szabály: nem kell közéjük vesszőt tenni. Másrészt olyan esetekre is van példa, amikor két ellentétes jelentésű kötőszó ugrik össze egyetlen szóvá.

Bár a beszélők többnyire nem kedvelik ezt a gondolatot, ám a nyelvtudományban alapvetés, hogy amit a beszélők használnak, az létezik. A nyelvészet célja a megfigyelés, a nyelv leírása, nem a beszélők megfegyelmezése (többnyire nem is létező szabályok alapján). Aki erről hall, sokszor tévesen értelmezi úgy, hogy változás történt, és ma már helyes valami, míg korábban nem volt az.

Helytelen úgy interpretálni a helyzetet, mintha a deviszont mostantól volna helyes. Mindig is helyes volt.

Legfeljebb a helyesírása változott, egybeírva került be a szótárba. Ugyanúgy szóösszetétel, mint az ámbár.

A deviszont használatát a Nyelvtudományi Kutatóközpont Lexikológiai Intézet már adatolta 1774-ből, leírta Széchenyi, de a korpuszunkban van találat Kazinczy Ferencre, Deák Ferencre, Jókai Mórra, Arany Jánosra, Krúdy Gyulára és még sok mindenki másra, aki rendszeresen használta ezt a két kötőszót egymás mellett.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek