9 hónapnál régebbi cikk

Hatvan éves Fehérvár legidősebb Ipari Tanulója
·Kultszobrok·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Hatvan éves Fehérvár legidősebb Ipari Tanulója
·Kultszobrok·Utolsó frissítés: undefined

Ráadásul hat évtizede ugyanabban a suliban is található! Kalló Viktor szobrászművész vörösréz alkotása az idén a fennállása 140. évfordulóját ünneplő Árpád Szakképző iskola bejáratnál található meg.

Kalló Viktor szobrászművész 1931. július 12-én látta meg a napvilágot Babócsán. 1950-ben már a Magyar Képzőművészeti Főiskolán csiszolja tudását, mesterei Beck István és Szabó Iván voltak. A különböző stílusok iránt nyitott művész volt, tanulmányútjai során megfordult a Szovjetunióban, Olaszországban, Franciaországban és Görögországban. Szobrászi munkássága szerteágazó: a monumentális szobrászatban kifejtett tevékenysége mellett kisplasztikái is jelentősek. 1959-től három évtizeden át az egyik legfoglalkoztatottabb köztéri szobrász, munkái között a politikai témájú szobroktól kezdve állatfigurákig szinte minden téma megtalálható. A rendszerváltást követően több művét (főleg a korábbi politikai témájúakat) a helyükről levették, szoborparkokba vagy raktárakba helyezték, jelentős részük mára nyom nélkül eltűnt. A Köztérképen jelenleg 54 különböző alkotását tartják számon, de korábban ennek majd a duplája is fellelhető volt hazánkban. Kalló Viktor Munkácsy-díjas szobrászművész 2014 novemberében, 83 esztendősen hunyt el.

A fentebb összefoglaltaknak megfelelően Székesfehérváron is több különböző témájú alkotása volt fellelhető Kalló Viktornak. Az egyik végletet az egykori Szabadságharcos úton állították fel, ez nem volt más, mint Karl Marx német filozófus, közgazdász, szociológus bronz mellszobra. A szobor sorsa ismeretlen, ugyanis 1992-ben ellopták, információink szerint azóta sem került elő.

Kalló Viktor aktív szerepet játszott a város egyik ismert jelképe, a köznyelvben csak háromágúnak nevezett Milleniumi Emlékmű elkészítésében is. Az 1972. július 15-én átadott emlékművet díszítő 120 domborművet Kalló Viktor készítette el. Hamarosan külön cikkben foglalkozunk ezen egyedi, de az emlékművön egy egységgé összeálló domborművekkel, mai írásunk főszereplője azonban a művész harmadik, Székesfehérváron fellelhető alkotása, az Ipari Tanuló nevet viselő alkotás, mely az Árpád Szakképző Iskola és Kollégium bejárati falán van elhelyezve. A mű domborított vörösréz lemezből készült, egy üllő előtt álló ipari tanulót ábrázol, aki jobb kezében egy vállára vett kalapácsot, bal kezében pedig egy könyvet tart. Az üllő és a kalapács az ipart, a könyv a tanulást szimbolizálja Kalló Viktor alkotásán. Újvári Béla 1978-ban megjelent, Kalló Viktor művészetét feldolgozó írásából így idéz a Köztérkép ezen ábrázolás kapcsán:

„Ezzel jelezte az alkotó az ipari iskola kettős irányú rendeltetését: a gyakorlati és elméleti oktatást. Dekoratív hatásra törekvő kompozícióját lényegében két egymással ellentétbe állított foltra építette fel. A foltritmus ellentétéből következő feszültséget a gyűrésből eredő, különböző alakú és terjedelmű formák élénk ritmusával fokozta fel."

Az alkotás idén különleges, dupla évfordulót ünnepelhet. Az Árpád Szakképző Iskola és Kollégium (mely 1958-ban vette föl az Árpád nevet, mint 320. számú Árpád Ipari Szakmunkásképző Intézet) idén ünnepli a tanintézmény fennállásának 140. évfordulóját, emellett az Ipari Tanuló épp idén 60 esztendős, Kalló Viktor alkotása ugyanis 1963-ben készült el. Fontos azonban hozzátenni, jelenlegi helyére a nyolcvanas évek közepén költözött, hiszen a tanintézmény jelenlegi épületét akkor építették és adták át, addig az alkotás az iskolával együtt a Várkörúton volt megtalálható. Szerencsére a mű kiváló állapotban van, így remélhetőleg még hosszú évtizedekig figyelheti az újabb és újabb generációk iskolába érkezését az Árpád bejáratánál.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek