8 hónapnál régebbi cikk

58 éves a fehérvári Gádor-szobor
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
58 éves a fehérvári Gádor-szobor

Az Ülő Nő néven ismert alkotás a 98 éves korában elhunyt Gádor Magda szobrászművész harmadik köztéri alkotása volt. 1965 óta a fehérvári Eszperantó téren figyeli a város forgalmát.

Gádor Magda szobrászművész 1924. július 25-én született Budapesten. 1954-től a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatójaként végezte tanulmányait (mesterei: Mikus Sándor, Pátzay Pál, Kisfaludi Strobl Zsigmond). Első egyéni kiállítását 1967-ben rendezék Budapesten, ezt számos más tárlat követte. A hazai megjelenések mellett műveit megcsodálhatta a közönség Németországban és Olaszországban is.

Munkásságát számos díjjal (1972: Káplár Miklós-emlékérem; 1976: Nívó-díj; 1994: Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Szobrászati díja; 1995: Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének alkotói díja; 1996: Nemzetközi Szobrászrajz Biennálé díja) ismerték el. Szintén szobrász férjével, Nagy Sándorral több művésztelepen is dolgozott. Gádor Magda mindössze egyetlen nappal 98. születésnapja előtt, 2022. július 24-én hunyt el Budapesten.

A Köztérkép adatbázisa összesen tizenöt köztéri alkotását tartja számon hazánkban (egy alkotása Szlovákiában, egy Németországban, egy pedig az Alaszkai Nemzeti Parkban is megtalálható). A sorban az első az 1961-ben a fővárosban felavatott Ülő Fiú névre keresztelt ivókút volt. Érdekesség, hogy első három köztéri alkotása ülő alakot formált: az 1961-es Ülő Fiú után Nagykanizsán az Ülő Lány, Székesfehérváron pedig az Ülő Nő készült el.

A fehérvári alkotás a Köztérkép adatbázisa szerint 1965-ben került a helyére (bár Gádor Magda alkotásainak lajstromában az 1964-es évszám szerepel a szobor mellett), ez a bizonyos hely pedig az Eszperantó tér, ahol avatása óta figyeli a környék forgalmát.

Az életnagyságú szobor mészkőből készült, immár 58 éve őrzi remek állapotát, ami már csak azért is örvendetes, mert Gádor Magda kevés alkotása maradt meg ilyen jó kondiban. A művésznőnek készült még egy alkotása Fejérben, melyet Velencén avattak fel 1965-ben. Ez a Galambos Ivókút néven vált ismertté.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek