7 hónapnál régebbi cikk

Hová vezet az USA és Kína vetélkedése? Elindultak a fehérvári MCC őszi előadásai
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Hová vezet az USA és Kína vetélkedése? Elindultak a fehérvári MCC őszi előadásai

Az AUKUS-megállapodás jelentőségéről volt szó a székesfehérvári Mathias Corvinus Collégium első őszi előadásán. Tenczer Ádám szerint az AUKUS-egyezmény legfontosabb geopolitikai célja Kína növekvő katonai potenciáljának térségbeli ellensúlyozása.

Az AUKUS-megállapodásról tartott előadást Tenczer Ádám a székesfehérvári Mathias Corvinus Collegium első őszi eseményén. 2021. szeptember 15-én írták alá az AUKUS-megállapodást, amely mélységesen felháborította Franciaországot és Kínát.

"Ez az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália között létrejött Csendes-óceáni együttműködési paktum, amelynek célja, hogy Ausztráliát nyolc nukleáris meghajtású tengeralattjáróval szerelje fel valamikor a 2040-es évek elején. De nagyon sok kérdőjel övezi a témakört" - mondta el Tenczer Ádám, a MCC Külgazdasági Műhely kutatója.

Ausztrália az USA szavára felbontotta a 2016-ban kötött megállapodását Franciaországgal, helyette az USA és Nagy-Britannia technológiát biztosít számára, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat üzemeltessen.

“Igazából már idéntől beszélhetünk operatív megvalósításról, ugyanis az Egyesült Államok és Egyesült Királyság területen található tengeralattjáró-felszerelések működtetésében már idéntől részt vesznek a felek a közös. Ez azt jelenti, hogy az eddig tapasztalattal nem rendelkező ausztrál legénység bekapcsolódik az USA és az Egyesült Királyság tengeralattjáró-rendfenntartói munkájába" - emelte ki Tenczer Ádám.

Ezzel úgynevezett know how-t, üzemeltetési tapasztalatot szereznek. Ezt követően 2030-ban van kilátásba helyezve, hogy Ausztrália öt Virginia-osztályú tengeralattjárót vásárol Nagy-Britanniától. Az AUKUS együttműködés elsődleges célja az ausztrál haditengerészet nukleáris meghajtású tengeralattjárókkal való felszerelése, illetve Kína növekvő katonai potenciáljának térségbeli ellensúlyozása.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek