7 hónapnál régebbi cikk

Miért nem lehet olyan a Virágóra Fehérváron, mint 1973-ban?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fortepan / Urbán Tamás
Miért nem lehet olyan a Virágóra Fehérváron, mint 1973-ban?

Minden évben nagy érdeklődés övezi a Virágóra következő évi terveit, ám gyakran elhangzik az a kritika is, hogy a régi órák sokkal szebbek, látványosabbak voltak, és jó lenne azokat megvalósítani újra.

"A legtöbbször emlegetett és sokak által újra megvalósítani kívánt virágóra-dizájn a képeken is látható 1973-as verzió. Ez azonban ma több okból is megvalósíthatatlan" - reagált az elmúlt időszakban gyakran felvetett kérdésekre Cser-Palkovics András polgármester Facebook-oldalán, és meg is indokolta a választ.

Egyrészt a virágóra körüli terület ma már teljesen máshogy néz ki, mint anno, nincs forgalom, nincs murva, mások az Országzászló tér adta lehetőségek, egyben megszűnt az autóforgalmas út, amely határolta az akkori órát. A virágóra alapterülete is lényegesen kisebb mint a múlt században, más zöldfelületek és a sétálóutca javára. Nem lehet tehát ennyire részlet gazdag formákat kirakni a mai óránál - írja.

A napi szintű dátumcserét félre téve is akkora emberi erőforrásokat igényelne a '73-as virágóra mostani reprodukciója, ami nem, vagy csak nagyon nehezen fenntarthatóvá tenné a virágórát. Eleve munkaerőhiánnyal küzd a Városgondnokság, nem volna ésszerű más városfenntartási feladatoktól embereket elvonni a virágóra napi szintű gondozása kedvéért.

Fenntarthatóság - környezeti értelemben: az akkori virágórák növényállományánál, fenntartásánál még nem volt szempont, hogy minél kevesebb vizet használva, minél tartósabb növényekkel ültessék be a számlapot. Napjainkban ezek már kiemelt szempontok.

Klímaváltozás: az akkori növényfajták és telepítési módok szinte biztosan nem bírnák ki a mostani klímát, legfeljebb sokkal több vízzel, vagy cserével.

"Természetesen mind a Városgondnokság, mind a városvezetés érti és át is érzi a nosztalgiát, amit a régi virágórák keltenek. Ezért a Gondnokság már jövőre hozzá fogja tenni a győztes virágóra tervhez a "Székesfehérvár" feliratot, a 2025-ös tervek készítésénél pedig arra kérem a Vg szakembereit, hogy az 1973-as tervből merítsenek ihletet. Bízom benne, hogy a mai kor elvárásainak megfelelően, de meg tudjuk majd idézni a legnosztalgikusabb virágórát" - emeli ki a polgármester.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek