6 hónapnál régebbi cikk

Belestünk a kulisszák mögé: ilyen lesz a Mi, józsefesek című október 23-i műsor
Fehérvár Médiacentrum fotója
Maráczi Lilla
Belestünk a kulisszák mögé: ilyen lesz a Mi, józsefesek című október 23-i műsor

Október 23-án ünnepi előadással emlékezik Székesfehérvár az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire. A Mi, józsefesek című darab a fehérvári és országos eseményeket eleveníti fel sajátságos, lokálpatrióta nézőpontból.

Zajlanak a próbák az október 23-i belvárosi műsorra. A józsefesek mai utódai, a ciszteres Fejér Holló Diákszínpad tagjai játsszák el, élik újra az ötvenhatos székesfehérvári történéseket. A darabot Matuz János írta és Ferenczy Noémi, a Ciszterci Gimnázium magyartanára rendezi. Az előadás szövegének jelentős része valóságtörténelmi tény, amelyet kitalált szerelmi szállal bővített ki.

"Nagyon hálás vagyok dr. Horváth Szűcs Ilonának, aki az 1956/57-es tanévben volt végzős diáklány itt, és az egyedüli lány osztályba járt egy alapvetően fiúgimnáziumban. Szemtanúként sokat segített abban, hogy a darab jelenlegi változata kialakuljon" - mondta el Ferenczy Noémi.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc Székesfehérváron a diákság követeléseivel, tüntetéseivel vette kezdetét. A következő napok eseményeinek középpontjában is a tömegmegmozdulások vitték a fő szerepet, amelyhez az október 24-i sortűz következményeként a gyárak, hivatalok dolgozói és alkalmazottai is csatlakoztak. 

Az előadás a Belvárosban lesz megtekinthető október 23-án 10 órától, előtte megemlékezésre várják a székesfehérváriakat. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek