6 hónapnál régebbi cikk

Tökfaragás egyszerűen, és öt könnyen elkészíthető tökfej
·Életmódtöklámpás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Tökfaragás egyszerűen, és öt könnyen elkészíthető tökfej
·Életmódtöklámpás·Utolsó frissítés: undefined

Hétvégén végre újra közös tökölésre várunk mindenkit Székesfehérváron: új helyszínen ugyan, de lesz idén Fehérvári Töklámpás Fesztivál. Ennek örömére hoztam néhány tippet, hogyan készítsünk egyszerűen jóképű tökfejet.

A tökfaragás nemcsak a kicsik élménye, szórakoztató közös program az egész családnak egy-egy remekbeszabott tökfej megalkotása. Persze látni a közösségi felületeken szinte művészi alkotásnak is beillő remekműveket, ám a könnyen megfaragható minták is legalább olyan szépen mutatnak kivilágítva, mint az aprólékos műgonddal faragottak.

És hogy miért is faragj te is egy csinos tökfejet? Hogy elhozhasd október 29-én, vasárnap 17 órától 19 óráig a Bartók Béla térre, és megmutathasd másoknak, hogy mit alkottál/alkottatok. A rendezvény továbbra is ingyenes, a lényeg az, hogy legyünk minél többen. De ezúttal is pontosan annyi látnivaló, vagyis töklámpás lesz, amennyit magunkkal hozunk a térre. Egyet ne feledj: szombatról vasárnapra virradó éjjel lesz óraátállítás!

Kapcsolódó
Új helyszínen lesz idén a Fehérvári Töklámpás Fesztivál

Ha október vége, akkor jönnek a tökök! A Fehérvári Töklámpás Fesztivál idén a Bartók Béla térre költözik. Ne legyetek faragatlanok: gyertek minél többen tökkel, hogy legyen mit szemügyre venni október 29-én.

Tippek a gördülékeny alkotásért

  1. Biztosítsd, hogy könnyű legyen takarítani: célszerű a munkaterületet újságpapírral letakarni.
  2. Használjunk jó szerszámokat: szükség lesz minifűrészre, kanálra és egy fekete filctollra. Lehet kapni kész tökfaragó szetteket is, ami praktikus lehet, ha hajlandóak vagyunk rá beruházni.
  3. Filctollal rajzoljuk meg a mintát: először a tök tetejét jelöljük meg, rajzolhatunk kört vagy sokszöget a tök szára köré. Ügyeljünk arra, hogy akkora nyílást vágjunk ki, amekkorába biztosan belefér a kezünk. Az arc kialakításához lehet használni sablont, de szabadkézzel is felrajzolhatjuk a mintát.
  4. Jöhet a fűrész, először: elsőként a tök tetejét vágjuk ki. A skalpoláshoz érdemes a fűrészt 45 fokos szögben tartani, hogy elkerüljük a ”fedél” beesését.
  5. Kanalazzunk: Miután kivágtuk a tök tetejét, a kanál segítségével kaparjuk ki a tök belsejét, távolítsuk el a tökmagokat és a rostokat. Amennyiben szükséges, tisztítsuk meg a kivágott tök tetejét is.
  6. Fűrész másodszor: Ahol az arc mintájának a vágását kezdeni szeretnénk, ott készítsünk egy nagyobb lyukat, és innen indítsuk a a minifűrészt. Figyeljünk arra, hogy 90 fokos szögben tartsuk a szerszámot, és a felrajzolt minta külső szélén haladjunk. Ha egy éles sarokhoz érünk, távolítsuk el, és helyezzük be újra a fűrészt. Mindig a kisebb vágni valókkal kezdjük!

Öt könnyen megfaragható tökfej

1. Tökfej szeretettel

2. Tökfej cicaimádóknak

3. Tökfej azoknak, akik riogatni akarnak

4. Egy tökfej, aki megriadt Halloween éjszakájától

5. A boldogság mindig beválik

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek